Reprezentanta Natiunilor Unite in Romania si Agentia de Dezvoltare Comunitara “Impreuna”, cu sprijinul Reprezentantei Comisiei  Europene in Romania, au organizat luni, 22 aprilie 2013, Conferinta “Strategii de incluziune a romilor - de la intentii bune la rezultate reale”. Comisarul European pentru Ocupare, Afaceri Sociale si Incluziune, László Andor, si Ministrul Muncii, Protectiei Sociale, Familiei si Persoanelor Varstnice, Mariana Campeanu, au deschis evenimentul de la Bucuresti.

“Reprezentanta Natiunilor Unite in Romania considera ca autoritatile de la nivel central si local din Romania, precum si cele de la nivel european, societatea civila si organizatiile internationale trebuie sa isi reinoiasca angajamentele in ceea ce priveste incluziunea romilor. Agentiile ONU apreciaza ca toti cetatenii romani vor beneficia de faptul ca toate grupurile vulnerabile, inclusiv romii, vor avea acces la servicii inclusive si la piata fortei de munca. Astfel, dezvoltarea tarii va fi sustenabila, iar Romania va deveni mai prospera”,a declarat Sandie Blanchet, UN Acting Resident Coordinator.

Scopul conferintei a fost identificarea de solutii eficiente, cu rezultate dovedite, precum si reinnoirea angajamanetul factorilor de decizie pentru a avansa agenda incluziunii sociale a romilor. Romania s-a angajat sa imbunatateasca situatia romilor si sa ia masuri concrete si masurabile in ceea ce priveste incluziunea sociala. Pentru a putea fi realizate insa aceste deziderate este nevoie de o strategie integrata, eficienta si actualizata in linie cu cerintele Strategiei Europene 2020.

“Uniunea Europeana trebuie sa accepte ideea ca problema romilor este a o problema a intregii Uniuni Europene, si doar impreuna putem gasi cele mai bune solutii pentru ca aceasta minoritate sa nu mai fie considerata paria societatii. Solutiile trebuie sa plece de la educatie si sa conduca la dezvoltarea capitalului uman, ceea ce trebuie avut in vedere cu maxima seriozitate in perioada de programare a finantarilor europene 2014-2020”
, a declarat Mariana Campeanu, ministrul muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice.

Tema dezbaterilor din cadrul Conferintei a pornit de la Strategia Nationala de Incluziune a Romilor si modul in care aceasta strategie este reflectata in planurile de guvernare si in strategiile nationale, inclusiv in cele care vor fi cofinantate in cadrul acordului de parteneriat intre Romania si Uniunea Europeana pentru perioada 2014 - 2020.

“Implementarea unor actiuni eficiente si targetate la nivel local necesita o abordare care vizeaza investitiile in capitalul uman. In special in Europa Centrala si in Balcani, investitiile sociale in integrarea romilor pot aduce beneficii majore, iar absenta lor poate genera probleme economice si sociale grave. In Romania, investitiile ar trebui incurajate pentru a facilita integrarea pe piata muncii a romilor si, in mod special, a femeilor si a tinerilor romi, iar la nivel general a persoanelor care locuiesc in comunitati izolate si indepartate”
, a spus László Andor, Comisar European pentru Ocupare, Afaceri Sociale si Incluziune.

In cadrul Conferintei, a fost prezentata si o analiza comparativa a situatiei incluziunii sociale a romilor din ultimii 15 ani. De asemenea, au fost prezentate modele de buna practica implementate de autoritati centrale si locale, ONG-uri si organizatii internationale privind accesul romilor la servicii de educatie, de integrare pe piata muncii, sanatate, precum si la interventii integrate inclusiv care sa asigure accesul la locuinte.

“Una dintre marile mize economice pentru Romania si, implicit, pentru Europa, in urmatorii 10 ani trebuie sa fie dezvoltarea capitalului uman care provine din interiorul minoritatii romilor, capital uman care poate deveni motorul de redresare si dezvoltare economica atat de dorit de toata lumea, mai ales daca tinem cont de piramida varstelor pe care Romania il va avea undeva in anul 2050”,
a declarat Gelu Duminica, Director Executiv, Agentia de Dezvoltare Comunitara „Impreuna”.

La conferinta ce a avut loc la Hotel Intercontinental au participat peste 150 de persoane, reprezentanti ai Guvernului Romaniei, ai Presedintiei, ai Comisiei Europene, ai organizatiilor neguvernamentale, organismelor ce gestioneaza fonduri europene, agentiilor ONU si ai altor organizatii internationale.

***
Despre Reprezentanta Natiunilor Unite in Romania

Organizatia Natiunilor Unite (ONU) a fost creata in anul 1945. 51 de tari s-au angajat atunci sa mentina pacea si securitatea internationala, sa dezvolte relatii de prietenie intre natiuni si sa promoveze progresul social, standarde de viata mai bune si drepturile omului. Desi este cunoscuta mai ales pentru actiunile de mentinere si stabilire a pacii, prevenire a conflictelor si asistenta umanitara, sunt multe alte modalitati prin care Organizatia Natiunilor Unite si agentiile, fondurile si programele sale ne afecteaza viata si fac lumea un loc mai bun in care sa traim. In Romania, in acest moment actioneaza urmatoarele organisme ale ONU: Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR), Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), UNICEF, OMS, Banca Mondiala.

Despre Agentia de Dezvoltare Comunitara “Impreuna”
Agentia „Impreuna” este o fundatie de dezvoltare comunitara, non profit, apolitica si neguvernamentala, fondata in 1999. Misiunea sa este pastrarea si afirmarea identitatii romilor, recunoasterea lor ca popor si ca minoritate etnica si nationala. Fundatia isi indeplineste acest scop prin cercetare, documentare, diseminare, sprijin la elaborarea si implementarea politicilor publice destinate romilor. Obiectivele Agentiei „Impreuna” se situeaza pe doua axe: dezvoltarea comunitatilor de romi, in contextul drepturilor civile, sociale, politice si economice, precum si cooperarea si parteneriatele cu organizatii publice si private, nationale si internationale, specializate in implementarea de programe sociale pentru romi.

Despre Reprezentanta Comisiei Europene in Romania (RCE)
RCE reprezinta Comisia Europeana in Romania si asigura un flux eficient de informatii intre aceasta si cetatenii si autoritatile Romaniei. Misiunea RCE este de a contribui la o cat mai buna intelegere a Uniunii Europene, a scopurilor, valorilor si politicilor acesteia, aducand informatia europeana cat mai aproape de cetateni, intr-o forma adaptata nevoilor lor specifice.