Asociatia Salvati Dunarea si Delta solicita Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), mai multa responsabilitate fata de soarta sturionilor, specii de pesti aflate pe cale de disparitie si considerate adevarate “fosile vii”. Dunarea inferioara este singurul areal din Uniunea Europeana in care aceste specii cresc si se reproduc in mod natural.

Gestul MADR, prin vocea domnului ministru Valeriu Tabara, de a anunta stoparea finantarii Programului de repopulare a Dunarii cu sturioni arunca in derizoriu alte decizii ale institutiei amintite, respectiv Ordinul 262/2006 privind conservarea populatiilor de sturioni din apele naturale si dezvoltarea acvaculturii de sturioni din Romania. [1]

Motivul invocat de ministrul Tabara este ca tarile riverane ce nu au interzis pescuitul la sturioni profita de Programul de repopulare al Dunarii cu sturioni inceput de Romania in 2006. Amintim inaltilor functionari implicati in aceste decizii ca au aparut mult mai tarziu pe pamant si in ciorba decat sturionul, specie considerata una dintre cele mai inteligente si vechi de pe Terra.

“A refuza continuarea unui program de conservare pentru care Romania a fost data exemplu de buna practica nu doar in institutiile europene, dar si in toata lumea civilizata numai pentru ca vecinii isi omoara caprele in fiecare zi, si noi nu, tradeaza o mentalitate primitiva si, credem noi, modificata genetic.” afirma Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

Atragem atentia Domnului Ministru ca, in contextul pericolului disparitiei acestor specii de pesti deosebit de importante, atat din punct de vedere al biodiversitatii, cat si din punct de vedere economic, datoria Domniei sale si a inaltilor demnitari din Guvern este de a obtine si sprijinul celorlalte tari, prin actiuni eficiente de lobby. Ori acest fapt se realizeaza, in primul rand, prin puterea exemplului pozitiv pe care Romania trebuie sa-l dea vecinilor care nu au abordat inca astfel de politici: Bulgaria [2], Serbia, Ucraina.

SDD recomanda conducerii MADR sa adopte o strategie globala si sa tina seama de declaratia specialistilor Institutului National de Cercetare Dezvoltare Delta Dunarii (INCDD), sustinuti de Autoritatea Stiintifica CITES (Convention on International Trade of Endangered Species of Wild Fauna and Flora). Acestia au subliniat faptul ca beneficiile pe termen lung ale repopularii Dunarii cu sturioni sunt mult mai mari decat costul sustinerii proiectului, de un milion de euro pe an.

Totodata, SDD recomanda MADR, dar si celorlalte autoritati publice, sa acorde mai multa atentie fenomenului braconajului la sturioni, care a luat o amploare deosebita in Romania ultimilor ani, inclusiv ca urmare a incapacitatii autoritatilor responsabile de a-l combate.

Mentionam ca in 2009, SDD a organizat «Targul de sturioni», actiune de pichetare a sediului Ministerului Agriculturii in semn de protest fata de legalizarea pescuitului la sturioni in scop comercial. In urma acestui eveniment si a actiunilor de advocacy desfasurate de SDD, deputatii au adoptat in octombrie 2010 modificarea Legii pescuitului, astfel incat sturionii nu pot fi pescuiti in alt scop decat pentru repopulare. [3] De asemenea, SDD a realizat un studiu privind eficienta justitiei in lupta impotriva braconajului in Delta Dunarii, demonstrand astfel numarul infim de dosare solutionate si, implicit, incapacitatea autoritatilor de a combate fenomenul braconajului.


NOTE:
[1] In anul 2006, pescuitul sturionilor in scop comercial a fost interzis pentru o perioada de zece ani, prin Ordinul 262 privind conservarea populatiilor de sturioni din apele naturale si dezvoltarea acvaculturii de sturioni din Romania, semnat de ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor si de ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Aceasta masura legislativa a avut la baza studii stiintifice care demonstreaza declinul iremediabil inregistrat de populatiile de sturioni din apele de pe teritoriul Romaniei. Programul national de sustinere a Dunarii cu pui de sturioni din specii amenintate a fost implementat, in 2006, pentru refacerea stocurilor de sturioni salbatici din fluviu, grav afectate de pescuitul necontrolat din perioada 1990-2000. Scopul principal al programului era acela de a redresa populatiile de sturioni din Dunare, astfel incat Romania sa redevina lider de piata ca producator de caviar salbatic in Uniunea Europeana.
[2] Conform INCDD, Bulgaria a populat Dunarea timp de sapte ani, intre 1998-2005, cu 549.000 de pui de sturion si in 2007 a interzis pescuitul la sturion pe mare.
[3] In septembrie 2009, deputatii au adoptat Legea 317 pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 23/2008 privind pescuitul si acvacultura. La initiativa deputatilor PSD+PC Ioan Munteanu, Vasile Mocanu, Gheorghe Antochi, Ion Dumitru, Filip Georgescu, Marian Ghiveciu, Victor Surdu, Culita Tarata si Valeriu Steriu, comisiile de Agricultura si de Mediu din Camera Deputatilor au adoptat, la mijlocul lunii septembrie 2009, legalizarea pescuitului sturionilor si in alte scopuri decat pentru acvacultura. Astfel, „pescuitul sturionilor in alt scop decat pentru repopulare”, prevazut in OUG 23/2008 ca infractiune, a fost inlocuit in noua lege cu expresia mult mai permisiva: „constituie infractiune […] pescuitul neautorizat al sturionilor”. De asemenea, prevederea OUG 23/2008 care interzicea „detinerea/transportul/ comercializarea sturionilor, produselor si subproduselor de sturioni, cu exceptia celor proveniti din acvacultura” a fost modificata fiind puse sub interdictie „detinerea, transportul, comercializarea sturionilor, produselor si subproduselor de sturioni fara documente sau marcaje justificative legale”. In acelasi timp, deputatii PDL Sulfina Barbu, Mihail Boldea, Valeriu Tabara, Corneliu Olar si Mircia Giurgiu au propus si ridicarea interdictiei privind „pescuitul cu setci si ave pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii”, prevazuta in textul initial al OUG 23/2008.
Pe 9 noiembrie 2009, Asociatiile neguvernamentale de mediu solicita reanalizarea si modificarea Legii 317/2009 pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul si acvacultura, astfel incat pescuitul comercial al speciilor de sturioni, reintrodus in legalitate de sus-numita lege, sa ramana in continuare prohibit. Scrisoarea deschisa a mai fost transmisa Presedintelui Romaniei, Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea, Conventiei privind Comertul International cu Specii Periclitate din Fauna si Flora Salbatica si Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO.


Pentru informatii suplimentare:
Dan Barbulescu, Director executiv Salvati Dunarea si Delta, telefon 0729199396, email: dan.barbulescu [at] salvatidelta.ro
Oana Soare, PR executive Salvati Dunarea si Delta, telefon 0729882614, email: oana.soare [at] salvatidelta.ro