Peste 170 de reprezentanti ai unor ONG-uri importante din Romania, autoritati judetene, dar si experti guvernamentali s-au inscris la conferinta internationala “Servicii medicale si sociale pentru Romania rurala: nevoi si solutii” care se va desfasura la Bucuresti, Rin Grand Hotel, in zilele de 7 si 8 Octombrie. La conferinta si-au anuntat deasemenea prezenta si oficialitati de cel mai inalt rang cum ar fi Excelenta Sa Ambasadorul Norvegiei la Bucuresti, Dl. Øystein Hovdkinn, Ministrul Agriculturii Dl. Valeriu Tabara, Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului D-na Elena Udrea si D-na senator Elena Mitrea mebru in comisia pentru munca famile si protectie sociala, D-l Constantin Scripat, Prefectul Judetului  Bacau.

Scopul general al conferintei il constituie cunoasterea problematicii serviciilor sociale si medicale din zonele rurale din Romania in vederea identificarii problemelor si promovarii modelelor de buna practica.
In acest sens, in cele doua zile de conferinta vor fi abordate tematici si sustinute expuneri de maxim interes pentru cei prezenti. Astfel, Nicolae Ivaschescu, Secretar de stat in Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Lacramioara Corches, Director General Directia Generala de Asistenta Sociala in Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale vor vorbi chiar in plenul de deschidere despre  tendintele si proiectele guvernamentale de dezvoltare a serviciilor sociale in Romania in urmatorii ani in timp ce doamna Elena Udrea si domnul Tabara vor aborda o problema fierbinte a zilelor noastre si anume oportunitatile de finantare existente pentru proiectele dezvoltate in mediul rural. Tot in plenul de deschidere, care va incepe in jurul orei 10:00, Excelenta Sa, Ambasadorul Norvegiei la Bucuresti va vorbi despre programele de finantare derulate in ultimii doi ani de Guvernul Norvegiei in Romania, prezentand rezultatele proiectelor incheiate sau care se afla inca in desfasurare pana in primavara anului 2012, dar si planurile de viitor privind reluarea finantarilor norvegiene catre Romania si Bulgaria. Organizatorii conferintei, Fundatia de Sprijin Comunitar din Bacau vor prezenta audientei programul de servicii medicale si socio-educationale pe care au reusit sa-l dezvolte cu mult succes in ultimii 2 ani intr-una dintre cele mai sarace zone rurale din Romania, zona Podu Turcului din estul judetului Bacau.

In continuarea conferintei vor fi abordate tematici specializate prezentate de autoritati in domeniu fie din partea ONG-urilor, cat si din partea institutiilor guvernamentale prezente. Astfel, pana la sfarsitul primei zile se va vorbi despre importanta cooptarii unor specialisti calificati in dezvoltarea serviciilor specifice, cum ar fi medicul de familie, asistentul social si terapeutii cu diferite calificari, despre importanta implicarii concrete a autoritatilor publice in dezvoltarea serviciilor din mediul rural, dar si despre parteneriatul strategic ONG-uri – autoritati, urmand ca cei prezenti sa cunoasca doua modele de buna practica prezentate de unele dintre cele mai cunoscute ONG-uri din Romania Caritas si Fundatia Principesa Margareta. Aceste prezentari vor fi sustinute de specialisti de nivel inalt cu multa experienta in domeniile lor cum ar fi Dejan Petrovic, Project Manager Social Development Programme in cadrul Fundatiei ERSTE, Dr. Gindrovel Dumitra,  Societatea Nationala de Medicina Familiei, Stefan Iulian Laurentiu – Director al Colegiului National al Asistentilor Sociali din Romania, Dna Diana Nistorescu, Director FONPC, Dr. Marton Andras, Director Caritas Alba Iulia, Mugurel Margarit, Director Executiv Fundatia Principesa Margareta

Cea de a doua zi va fi dedicata prezentarii unor studii de specialitate realizate la nivel national sau regional referitoare la colaborarea dintre sectorul public si cel privat in implementarea proiectelor socio-medicale si la accesul populatiei din mediul rural la astfel de servicii. Vor sustine aceste prezentari Dl. Ionut Sibianu -  Director FDSC si Dl. Gyorgy Peter, Presedinte Caritas Alba Iulia. In cea de a doua parte a zilei vor fi prezentate mai multe modele de buna practica ce vizeaza problematici diverse legate de accesul la servicii medicale si educatie pentru viata sanatoasa, care au fost implementate in diferite zone ale tarii (Timis, Iasi, Olt) dar si din afara tarii, aceasta din urma abordare fiind sustinuta de reprezentantii EKO Service din Serbia. Asa cum este firesc, conferinta se va incheia cu o sesiune de concluzii in care vor fi rezumate tematicile abordate in cele doua zile si reliefate principalele aspecte ale expunerilor, dar si liniile generale de dezvoltare a serviciilor socio-medicale in zonele rurale din Romania.

Conferinta organizata de Fundatia de Sprijin Comunitar (FSC) Bacau face parte din calendarul activitatilor proiectului “Servicii integrate si inovatoare pentru Romania Rurala” finantat de Guvernul Norvegiei prin intermediul programului Norvegian de Cooperare pentru crestere economica si dezvoltare sustenabila in Romania. Partenerii institutionali sunt Ministerul Muncii Familiei si Protectiei Sociale si Fundatia Erste. Deasemenea conferinta se va bucura si de o importanta sustinere mediatica, partenerii media ai evenimentului fiind: TVR, Radio Romania, Agerpres, stiriong.ro, galasocietatiicivile.ro, CSR-Romania.ro, lumebuna.ro.

***
Fundatia de Sprijin Comunitar Bacau (FSC) este una dintre cele mai mari si mai bine organizate O.N.G.-uri din România, ce isi desfasoara activitatea intr-o zona cu mari probleme sociale, regiunea estica a Judetului Bacau. Prin cele sase proiecte derulate la ora actuala, venim in sprijinul celor mai defavorizate categorii ale comunitatii: batrâni si bolnavi in faze terminale, copii si familii defavorizate, comunitati rurale izolate, in total peste 10.000 de beneficiari.
Având un numar de 100 de angajati, peste 150 de voluntari, patru centre comunitare pentru copii si doua pentru vârstnici, F.S.C. se bucura de recunoastere nationala si internationala, având parteneri institutionali din Marea Britanie, Norvegia, Franta, Germania, bucurându-se de peste 20 premii nationale si recunoastere in cadrul principalelor evenimente nationale ce promoveaza responsabilitatea sociala si excelenta in domeniul O.N.G.

“Programul Norvegian de Cooperare cu Romania are ca scop stimularea cresterii economice si a dezvoltarii sustenabile, precum si consolidarea relatiilor bilaterale. Pentru perioada ianuarie 2007-aprilie 2009, Guvernul Norvegiei a alocat fonduri nerambursabile  in valoare de 48 de milioane de euro in vederea cofinantarii unor proiecte care sa contribuie la inovare, dezvoltarea mediului de afaceri si schimburi tehnologice intre Romania si Norvegia”.