Orașul care va fi desemnat „Capitala Tineretului din România” în perioada 2 mai 2017-1 mai 2018 va primi un premiu de 50.000 de euro, acordat de inițiatorii programului - Consiliul Tineretului din România (CTR), Federația SHARE Cluj-Napoca, Grupul PONT și Banca Comercială Română (BCR). Anunțarea câștigătorului va avea loc pe 13 noiembrie, la Timișoara.
Suma de 50.000 de euro reprezintă atât un punct de pornire pentru finanțarea proiectelor propuse de orașul câștigător, cât și o resursă disponibilă pentru contribuția proprie în atragerea de surse adiționale de finanțare. După decernarea premiului, inițiatorii programului vor continua eforturile de mobilizare a unor parteneriate publice și private pentru susținerea programului.
Orașul care va purta titlul de „Capitala Tineretului din România” va fi desemnat de un juriu independent, din care vor face parte reprezentanți ai unor instituții publice, ai sectorului neguvernamental și ai celui privat:
• Andrei Popescu - Secretar de Stat, Ministerul Tineretului și Sportului;
• Vlad Ștefan - Președinte, Consiliul Național al Elevilor;
• Vlad Cherecheș - Președinte, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România;
• Mihaela Gîrleanu - Director Executiv, Organizația Națională „Cercetașii României”;
• Traian Ispasiu - Vicepreședinte Promovare, Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România;
• Anca Năstase - Director Executiv, Federația VOLUM;
• Mihai Vilcea - Vicepreședinte, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș;
• Bogdan Talmaciu - Reprezentant, Tineretul Social Democrat;
• Maria Forna - Președinte Executiv, Tineretul Național Liberal;
• Vlad Țone - Președinte Executiv, Tineretul Alianței Liberalilor și Democraților;
• Gabriel Popa - Președinte, Organizația de Tineret a Mișcării Populare;
• Konrad Res - Coordonator Regional, Conferința Tineretului Maghiar din România;
• Reprezentant, Samsung.
Juriul va analiza fiecare candidatură primită în funcție de o serie de criterii, printre care motivația care a stat la baza fundamentării candidaturii, coerența viziunii, a misiunii și a obiectivelor și corelarea proiectelor propuse cu strategii și documente de politici publice de tineret.
Data limită până la care pot fi depuse candidaturile complete pentru titlul de „Capitala Tineretului din România” este 14 octombrie, ora 23:59, la adresa de mail haisavorbim@capitalatineretului.ro. Candidații vor fi anunțați despre primirea și eligibilitatea candidaturilor până la data de 18 octombrie.
Orașul câștigător va fi anunțat în data de 13 noiembrie, în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la Timișoara, primul oraș din România care a primit titlul de „Capitala Tineretului din România” și care și-a asumat pionieratul programului în perioada 2 mai 2016-1 mai 2017.
***
Despre program
Despre program
„Capitala Tineretului din România” este un program care funcționează pe principii similare cu „Capitala Europeană a Tineretului” și a fost inițiat, la nivel național, de:
Consiliul Tineretului din România (CTR) - entitate reprezentativă a tineretului din România;
Federația SHARE Cluj-Napoca - comanagerul programului Cluj-Napoca 2015, Capitala Europeană a Tineretului;
Grupul PONT - grup de experți de tineret, inițiatorul măsurilor de pregătire a Capitalei Tineretului din România pe baza experienței candidaturii municipiului Cluj-Napoca pentru Capitala Europeană a Tineretului 2015;
Banca Comercială Română (BCR) - lider al sistemului bancar românesc.
Obiectivul programului „Capitala Tineretului din România” este să elaboreze strategii de dezvoltare locale pentru tineri și să-i implice activ în procesele decizionale din orașele lor pe teme ce țin de educație, cultură, politică demografică și alte domenii de interes pentru ei. De asemenea, își propune să stimuleze autoritățile publice locale și companiile private să susțină și să se implice în implementarea proiectelor propuse în cadrul programului.