Bucovina – tinuturile pe de teritoriul Romaniei si Ucrainei, Transilvania multiculturala cu o numeroasa minoritate maghiara, Hrušov si Veľký Krtíš in zona de confluenta dintre Slovacia si Ungaria si Tara Lubusz-ului de la frontiera polono-germana sunt patru regiuni, in care vor veni la inceputul lunii aprilie participantii la noul proiect educational al Retelei Europene Memorie si Solidaritate. 
 
Proiectul intitulat “In Between? In cautarea povestilor locale de la frontierele Europei" isi propune sa incurajeze tanara generatie de europeni sa faca cunostinta cu istoria secolului XX prin intermediul discutiilor cu participantii ei. Editia de primavara va avea loc in zilele incepand cu 30 martie si pana la 10 aprilie 2016, iar cea de toamna, in alte patru regiuni europene, intre 20 si 30 septembrie 2016.
 
Inainte de inceperea vizitelor de studiu participantii la proiect, selectati in urma unui proces de recrutare vor participa la ateliere si cursuri organizate in Varsovia; conduse de experti din domeniul istoriei recente, istoriei orale (oral history), antropologiei culturale si arhivisticii. Tinerii vor face cunostinta cu secretele culegerii relatarilor, luarii interviurilor si digitalizarii amintirilor si a documentelor, precum si cu specificul si istoria regiunilor vizitate. Apoi participantii proiectului, impartiti in grupuri a cate 6 persoane, sub indrumarea unui coordonator regional vor pleca spre orasele si localitatile de la zona de frontiera, unde vor petrece sapte zile, discutand cu locuitorii, luand interviuri si strangand materiale de arhiva.  
 
Participarea la proiect reprezinta pentru participanti o ocazie de a-si dezvolta nu numai competentele din domeniul cercetarilor istorice de teren si etnografice, dar permite de asemenea aprofundarea cunostintelor referitoare la procesele istorice ale Europei secolului XX. Materialul documentar strans, care ilustreaza trecutul intiparit in fotografiile de familie si in povestirile din aceste regiuni ale Europei, complexe din punct de vedere cultural si istoric, va sta la baza unei Conferinte care va rezuma proiectul si la care vor participa antropologi culturali, istorici si cercetatori oral history. Conferinta va avea loc in luna decembrie 2016 la Varsovia. 
 
Informatii despre proiect pot fi gasite pe site-ul http: www.enrs.eu/inbetween
 
Organizator: Reteaua Europeana Memorie si Solidaritate 
Parteneri regionali ai proiectului: Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Matej Bela din Bańska Bystrica, Universitatea Nationala "Yuriy Fedkovych"  din Cernauti, Universitatea din Zielona Góra. 
Parteneri locali ai proiectului: Muzeul Tarii Lubusz, Fundatia Marta Wiecka din Sneatin, Centrul Cultural Roman din Cernauti, Centrul Cultural Evreiesc din Cernauti, Asociatia Poloneza din Storojinet si Panca, Fundatia Post Bellum din Praga, Brucke-Most Stifftung din Dresda.
Colaborarea la atelierele din Varsovia: Institutul National al Audiovizualului, Arhiva Nationala Digitala,  Asociatia Initiativelor Creatoare „ę”, Casa Intalnirilor cu Istoria.

***
Reteaua Europeana Memorie si Solidaritate (REMS) este o actiune internationala, al carei scop este cercetarea, documentarea si raspandirea cunostintelor legate de istoria Europei secolului XX si  modalitatile de comemorare ale acesteia, in special perioadele de dictatura, razboaie si revolte sociale impotriva subjugarii. Membrii Retelei sunt: Germania, Polonia, Slovacia, Ungaria si Romania. Statut de observator au Austria, Cehia, Albania si Letonia. Mai multe informatii puteti gasi pe pagina de internet: www.enrs.eu si profilul: www.facebook.com/enrs.eu.
Date de contact pentru mass-media:
Igor Kalina: e-mail: igor.kalina@enrs.eu.

Proiectul este cofinantat de catre Uniunea Europeana in cadrul programului „Europa pentru cetateni”