Bacău este viitoarea Capitală a Tineretului din România. Anunțarea orașului câștigător și ceremonia de decernare a titlului au avut loc duminică, 13 noiembrie, la Gala Tineretului din România, eveniment desfășurat sub umbrela Summitul Tinerilor, găzduit de Timișoara, Capitala Tineretului din România între 2 mai 2016 și 1 mai 2017. Pe lângă Bacău, în finala competiției de proiecte s-a calificat și orașul Constanța.
„Vă mulțumesc foarte mult pentru titlul Capitala Tineretului din România. Echipa de la Bacău a muncit și s-a implicat foarte mult în această competiție și în depunerea dosarului de candidatură. Este un oraș care încearcă să-și aducă tinerii acasă și îi așteaptă să se întoarcă pe cei care au plecat. Acum, că suntem viitoarea Capitală a Tineretului din România, vă promit că nu o să vă dezamăgim și că o să facem tot posibilul ca Bacău, în calitate de oraș purtător al titlului, să facă istorie”, a declarat primarul orașului Bacău, Cosmin Necula.
Capitala Tineretului din România a primit Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Iohannis, recunoaștere care confirmă atât valoarea ideii care stă în spatele programului, cât și succesul fazei pilot.
„Implicarea tinerilor în viața publică, atât direct, cât și prin organizații reprezentative, este crucială pentru schimbarea culturii politice actuale. Sper ca inițiativele civice, sociale sau culturale ale tinerilor să devină o parte din ce în ce mai importantă a vieții noastre și vă asigur de tot sprijinul meu în acest sens”, a declarat Președintele României, Klaus Iohannis.
Pe lângă titlul Capitala Tineretului din România, Bacău a câștigat și premiul în valoare de 50.000 de euro, oferit de inițiatorii programului - Consiliul Tineretului din România (CTR), Federația SHARE Cluj-Napoca, Grupul PONT și Banca Comercială Română (BCR).
„Energia creată prin programul Capitala Tineretului din România are deja ecou în întreg sectorul de tineret și pune tot mai mult tinerii în centrul atenției și al proceselor de decizie din orașele românești. Instituții, companii și ONG-uri de tineret au dat mână pentru a construi un viitor spre care cei din generația noastră să privim cu optimism și dorință de implicare. Vom merge mai departe și vom continua să dezvoltăm acest program și felicităm orașul Bacău, Capitala Tineretului din România în perioada 2 mai 2017-1 mai 2018, pentru că ne-a convins că merită să fie în centrul acestui proces pentru un an!”, a afirmat Mihai Dragoș, președinte, Consiliul Tineretului din România (CTR).
„Suntem tineri și luptăm pentru o Românie mai bună, în care visele noastre de astăzi pot deveni realitatea de mâine. Acum câțiva ani, poate nici nu visam la proiecte importante pentru sectorul de tineret, așa cum a fost Cluj-Napoca 2015, Capitala Europeană a Tineretului, sau cum este Capitala Tineretului din România. Împreună, am dovedit că putem dezvolta sectorul neguvernamental de tineret din România”, a declarat Tudor Ogner, vicepreședinte, Federația SHARE Cluj-Napoca.
„După un an 2016 tulburat, cu evenimente neașteptate, tinerii au dovedit că sunt interesați, că doresc să se implice și că, de multe ori, văd societatea altfel decât cei mai în vârstă. Trebuie să creăm tot mai multe pârghii de conectare a generațiilor, trebuie să creăm orașe cu comunități unite și mai trebuie să creăm premisele preluării leadershipului de către următoarele generații. Trebuie să lansăm provocări și să transformăm România într-o țară în care a face lucrurile să se întâmple să devină un obicei. Timișoara, în prezent, și viitoarea capitală sunt pionieri în acest sens. E rolul tuturor să încurajeze investiția masivă în tineri”, potrivit lui Andras Farkas, cofondator, Grupul PONT.
„Dorim să creăm, împreună, resursele pentru ca toate comunitățile de tineri din România să își atingă potențialul și să transforme orașele, comunitățile și țara conform propriilor aspirații. Credem în tineri și credem în România. Capitala Tineretului din România este un proiect din care am înțeles că trebuie să fim mai mult decât o bancă. Vom continua să investim în acest proiect”, a subliniat și Ionuț Stanimir, Director de Comunicare, Banca Comercială Română (BCR).
Juriul independent, format din 15 reprezentanți ai unor instituții publice, ai sectorului privat și ai celui neguvernamental, au evaluat candidaturile celor două orașe finaliste - Bacău și Constanța - prin prisma dosarelor depuse.
Jurizarea a fost făcută în funcție de o serie de criterii, printre care motivația care a stat la baza fundamentării candidaturii, coerența viziunii, a misiunii și a obiectivelor, și corelarea proiectelor propuse cu strategii și documente de politici publice de tineret.
Bacău va purta titlul de Capitala Tineretului din România în perioada 2 mai 2017-1 mai 2018. Premiul în valoare de 50.000 de euro reprezintă atât un punct de pornire pentru finanțarea proiectelor propuse de Bacău, cât și o resursă disponibilă pentru contribuția proprie în atragerea de surse adiționale de finanțare. Chiar și după decernarea premiului, inițiatorii programului vor continua eforturile de mobilizare a unor parteneriate publice și private pentru susținerea programului.
***
Despre program
Capitala Tineretului din România, care funcționează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului, este cel mai ambițios program național destinat tinerilor și a fost inițiat de:
Consiliul Tineretului din România (CTR) – entitate reprezentativă a tineretului din România;
Federația SHARE Cluj-Napoca – comanagerul programului Cluj-Napoca 2015, Capitala Europeană a Tineretului;
Grupul PONT – grup de experți de tineret, inițiatorul măsurilor de pregătire a Capitalei Tineretului din România pe baza experienței candidaturii municipiului Cluj-Napoca pentru Capitala Europeană a Tineretului 2015;
Banca Comercială Română (BCR) – lider al sistemului bancar românesc.
Obiectivul programului este să elaboreze strategii de dezvoltare locale pentru tineri și să-i implice activ în procesele decizionale din orașele lor pe teme ce țin de educație, cultură, politică demografică și alte domenii de interes pentru ei. De asemenea, își propune să stimuleze autoritățile publice locale și companiile private să susțină și să se implice în implementarea proiectelor propuse în cadrul programului.
Partener media: AGERPRES