Între 31 iulie și 13 august 2023, Asociația MAIE invită tinerii interesați de cultură și patrimoniu rural, antropologie, artă vizuală, design de obiect și arhitectură să participe la a VII-a ediție a școlii de vară derulată anual de organizație în satele din Geoparcul Platoul Mehedinți.
Ediția a șaptea a școlii de vară organizată de echipa MAIE în comuna Ponoarele din Mehedinți, atrage atenția asupra sinergiei dintre cele trei elemente cheie ale dezvoltării durabile din Geoparc: natura, omul și patrimoniul.
În 2023, școala de vară propune o intervenție integrată inspirată din poveștile oamenilor din Geoparc și de spațiile pe care aceștia le-au creat. Viziunea proiectului intersectează antropologia, fotografia, storytelling-ul, arhitectura, design-ul și arta contemporană în valorificarea creativă a resurselor umane, a spațiilor culturale cu semnificație pentru comunitate și a peisajului cultural local.
Tineri cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani, inclusiv studenți ai facultăţilor de arhitectură, sociologie, antropologie, istorie, management, marketing şi comunicare, precum și tinerii absolvenți în căutare de oportunități de practică și elevi de liceu din Mehedinți interesați de explorarea patrimoniului comunității, sunt invitați să se înscrie la școala de vară până pe 19 iulie, pentru două săptămâni de cercetare, inspirație, design, arhitectură și creație.
Ediţia a VII-a a şcolii le propune participanţilor să descopere potenţialul de dezvoltare culturală şi turistică a satului Ponoarele din judeţul Mehedinţi din prisma specializărilor pe care le urmează şi în relaţie cu diferitele discipline pe care au prilejul să le experimenteze practic la școala de vară.
Cele două săptămâni de practică bazată pe cercetare vor fi completate cu ateliere conexe și discuții coordonate de specialiști în domenii relevante pentru tematica școlii, proiecții de film documentar, plus vizite pe teren de descoperire a obiectivelor de patrimoniu natural și cultural din zonă.
Informații despre înscrierea la școala de vară
Școala de vară, ediția a VII-a, are loc în perioada 31 iulie – 13 august 2023. Termenul limită pentru înscriere este 19 iulie 2023. Pe 21 iulie vor fi anunțați participanții selectați.
Detalii privind înscrierea și participarea la unul sau la ambele ateliere ale școlii de vară sunt disponibile aici: https://www.arhitectura-gpmh.ro/scoala-de-vara/scoala-de-vara-editia-2023/
Informații despre ateliere și calendarul școlii de vară
Școala de vară Exploring GPMh, ediția a VII-a, cuprinde două ateliere coordonate și derulate în două săptămâni consecutive, astfel:
- Exploring GPMh - Atelierul de antropologie (13 iulie – 6 august 2023)
În prima săptămână a școlii de vară, între 31 iulie și 6 august, la atelierul de antropologie, participanții, sub îndrumarea experților, vor documenta impactul dezvoltării turistice în identitatea și dinamica comunitățiilor din satele comunei Ponoarele.
Atelierul de antropologie va aduce în prim plan comunitățile de localnici din Geoparcul Platoul Mehedinți, pentru a explora, prin cercetare antropologică, foto-documentare și storytelling, cultura, identitatea și valorile locale, precum și dinamica acestora și a atitudinii comunității față de dezvoltarea turistică a zonei din ultimii ani, turismul cultural și natural fiind principalele elemente cu potențial de dezvoltare locală durabilă.
Atelierul de antropologie are la bază metode non-formale și le oferă participanților ocazia să participe activ în cercetarea și valorificarea poveștilor și istoriilor personale ale localnicilor, prin vizite de documentare în diferite sate din comuna Ponoarele și interviuri calitative, care se vor materializa, la finalul școlii de vară, într-un raport amplu de cercetare.
Atelierul de antropologie, și rezultatele lui fac parte din „Oamenii Geoparcului Platoul Mehedinți”, un proiect de intervenție culturală desfășurat de Asociația MAIE în comuna Ponoarele din Mehedinți, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
- Exploring GPMh - Atelierul de arhitectură (6 – 13 august 2023)
În a doua săptămână, între 6 - 13 august, pe durata atelierului de arhitectură, tinerii vor colabora cu specialiștii în design și arhitectură implicați în școala de vară și cu meșteșugarii satelor comunei în proiectarea și creația unor piese de design pentru spațiul public.
Atelierul propune amenajarea unui spațiu creativ inspirat din practicile, meșteșugurile locale și de peisajul natural din Ponoarele. Sub îndrumarea experților, tinerii vor realiza obiecte de design de mari dimensiuni, ghidați de specificul local și de poveștile descoperite în săptămâna de cercetare.
Ansamblul creat de participanți va fi instalat într-unul dintre cele mai populare puncte ale Geoparcului Platoul Mehedinți, urmărind să contribuie la revitalizarea peisajului cultural și la atractivitatea turistică a acestui loc. Spațiul va conține două lucrări realizate de artiști contemporani, ce vor reflecta elemente identitare locale.
Atelierul de arhitectură, spațiul amenajat alături de participanți și cele două lucrări de artă contemporană găzduite în viitorul spațiu fac parte din „Spații creative din Geoparcul Platoul Mehedinți”, un proiect de intervenție culturală derulat în comuna Ponoarele de Asociația MAIE și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
***
Proiectele sunt derulate de Asociația MAIE în parteneriat cu: Designers Thinkers Makers, Asociația Iele Sânziene, Asociația pentru turism Mehedințiul de sub munte, Direcția Administrarea Geoparcului Platoul Mehedinți din cadrul CJ Mehedinți și cu Primăria Comunei Ponoarele.
https://www.facebook.com/exploringgpmh
https://www.instagram.com/exploring_gpmh/