Podcast. Retro Radio este un documentar audio subiectiv despre bunici cu poftă de viață, care se joacă cu drone și webcamuri, care fac fanzine, călătoresc sau experimentează la 80 de ani.
Peste jumătate de milion de tineri au urmărit pe TikTok clipuri ale Corneliei Brondello, protagonista în vârstă de 82 de ani a primului episod Retro Radio Podcast. Demonstrând puterea rețelelor de socializare, audiența Retro Radio pe platformele foarte tinere este o poveste a interconectării între generații, proces din care seniorii au fost, până acum, mai degrabă excluși. ”Noi am făcut Retro Radio pentru tineri. În toată inundația de discursuri seci de autopromovare din social media, tinerii au poftă de povești reale, spuse înțelept, de aici și succesul proiectului, viralizarea de pe TikTok sau mesajele emoționante pe care le primim. E un podcast de ascultat oriunde, chiar de mai multe ori. Pentru că sună foarte bine, te bine dispune, afli lucruri din vieți trăite, e cu seniori nonconformiști, e prezentat autentic și durează cât trebuie”, spune Ioana Păun, inițiatoarea și coordonatoarea acestui proiect.
”Am plâns la final, pentru că nu mi-a trecut vreodată prin minte să îmi înregistrez bunicii. Aveau lucruri tare frumoase de povestit. Am ascultat cu drag și cu bucurie că acești oameni se bucură de timpul pe care îl au. Mulțumesc. Aștept viitoarele episoade!” - Ana, ascultătoare Retro Radio
Retro Radio Podcast are în total șase episoade, care vor fi lansate bilunar, până la finalul primăverii. Ele strâng povești de viață actuale despre modă, distracție, relații, job-uri, victorii sau eșecuri. Mihaela Hacman, protagonista ta celui de-al doilea episod Retro Radio, croiește haine de la șase ani, ca hobby, pentru mirese, copii, bărbați și chiar și căței. A trăit și episoade dificile, când a încercat să publice materialele sale în reviste străine. Mihaela face parte din seria celor 15 bunici care lucrează la realizarea podcastului, alături de o echipă formată din opt artiști cu experiență internațională în muzică, artă contemporană, teatru și dramaturgie.
Retro Radio Podcast este disponibil pe Spotify și în Soundcloud.
Seria documentarelor audio provoacă multe dintre clișeele despre bătrânețe, aducând în atenția tinerilor oameni amuzanți și deștepți, care au curaj și planuri. Retro Radio Podcast a generat, în câteva săptămâni, un vector de atitudine pozitivă la adresa seniorilor, aceasta fiind una dintre mizele sale: să împrospăteze narativa și percepția legată de persoanele în vârstă. Echipa a primit zeci de mesaje de la nepoți care își doresc bunicii parte din proiect, iar presa și posturile de radio au circulat poveștile primelor episoade.
Concepută și scrisă de regizoarea Ioana Păun, alături de muzicienii Cătălin Rulea, Sillyconductor și Diana Miron, noua serie de documentare a fost realizată de actorii Flavia Giurgiu, Sorin Dobrin și Ruxandra Maniu, alături de o echipă de 15 de bunici. Podcastul are șase episoade, care sunt lansate săptămânal, începând cu 29 ianuarie. Primul episod, “Drone și mărgele”, i-a avut ca protagoniști pe Cornelia Mureșanu Brondello și pe Ioan Erhan, doi oameni care au împreună peste 170 de ani de experiență și care ne-au învațat cum să rămânem loiali pasiunilor noastre în vârtejul schimbărilor accelerate.
Echipa. Membru fondator al trupei indie Toulouse Lautrec, Cătălin Rulea colaborează de mulți ani în proiecte de teatru, artă contemporană sau ecologie. Ruxandra Maniu este una dintre cele mai versatile și prezente actrițe ale tinerei generații. Ruxandra face parte din trupa teatrului Odeon, a câștigat marele premiu al Galei Hop și a colaborat cu regizori importanți. Sillyconductor este prezent la cele mai importante evenimente de muzică contemporană din ultimii zece ani, iar Ioana Păun este o artistă de teatru și performance cunoscută pentru lucrările și demersurile ei incisive, cu miză socială. Compozitoarea Diana Miron este cunoscută pentru contribuția sa la realizarea coloanei sonore al filmului Touch me not, premiat cu Ursul de Aur în 2018. Flavia Giurgiu a lucrat cu teatre importante și regizori avangardiști, fiind una dintre cele mai îndrăznețe voci din artele performative de la noi. Sorin Dobrin - membru al echipei celui mai recent film al lui Cristi Puiu, are experiență atât în film și teatru, cât și în proiecte de implicare civică.
Urmărește Retro Radio pe Spotify și Soundcould. Aici este disponibil Episodul 2, iar aici jingle-ul cu Victor Rebengiuc.
***
Proiectul este finanțat de Ministerul Culturii, în cadrul programului Ziua Culturii Naționale, și susținut de Radio România Cultural, Modernism.ro, EBS Radio Cluj, Ziarul Metropolis, Cațavencii, IqAds, Iqool.
Echipa Retro Radio
Concept: Ioana Păun
Interviuri: Flavia Giurgiu, Sorin Dobrin, Ruxandra Maniu
Sound Design: Cătălin Rulea, Sillyconductor, Diana Miron
Masterizare: Laurențiu Coțac
Comunicare: Evantia Barca
Social media: Laura Ștefănuț
Episodul 2 ”Drone și mărgele”
Participantă: Mihaela Hacman
Interviu și voce realizate de Sorin Dobrin
Sound design: Diana Miron
Masterizare: Laurențiu Coțac
Text: Ioana Păun