În atmosfera bucuriei și generozității specifică sărbătorilor, zâmbetele se răspândesc și cadourile devin un aspect plăcut, dar pentru unii, această perioadă specială este umbrită de dificultățile financiare. Situațiile precare ale unor oameni aduc adesea povara excluderii sociale și a privațiunilor. Cu toate acestea, există modalități prin care putem să aducem lumină și căldură în viața celor care se confruntă cu astfel de provocări.
Potrivit unui studiu intitulat „Dimensiuni ale incluziunii sociale în România”, redactat de Institutul Național de Statistică în anul 2022, 1 din 5 români se confruntă cu o situație materială precară, cei mai vulnerabili fiind copiii și tinerii cu vârsta până în 24 de ani. În același an, România a fost clasată drept țara cu cea mai mare pondere a persoanelor expuse riscului de sărăcie și excluziune socială, conform Eurostat.
Pentru a aduce speranță și ajutor celor aflați în nevoie, Societatea Studenților în Farmacie București, organizaţie studenţească independentă, apolitică şi non-profit, ce funcţionează sub patronajul Facultăţii de Farmacie, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, a organizat cu succes cea de-a XVI-a ediție a proiectului său cu renume „Prescrie un zâmbet! :)”. Desfășurat în perioada 4-17 decembrie 2023, atât în incinta Facultății de Farmacie București, cât și în spații publice, activitatea a avut drept scop principal aducerea de bucurie și lumină în sufletele semenilor noștri aflați într-o situație financiară precară sau afectați de alte dificultăți.
Studenții farmaciști și-au conturat atent și cu strictețe obiectivele proiectului, bucurându-se de următoarele rezultate:
- Susținerea financiară a colegilor din Facultate aflați în situații delicate (probleme medicale, studenți orfani);
- Sprijinirea copiilor și a mamelor din Așezământul „Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil” aflat în comuna Slobozia, județ Giurgiu, care găzduiește victime ale violenței domestice, prin ajutor material și financiar;
- Creșterea conștientizării asupra incluziunii sociale în rândul studenților și al publicului larg care s-a bucurat de activități.
Au fost desfășurate în scop caritabil următoarele activități implicând un public variat, dornic de a ajuta și de a dărui un strop de speranțăpentru cei aflați în nevoie:
- Împodobirea bradului în Holul Facultății de către studenții Facultății de Farmacie;
- Organizarea Târgului de Crăciun în cadrul Mallului Veranda, în cadrul căruia studenții și-au pus amprenta prin vânzarea decorațiunilor realizate hand-made;
- Desfășurarea Concertului Caritabil al Corului „Colindă, Farmacie! Dăruiește bucurie!” la Casa de Cultură a Studenților din București cu intrare gratuită, donațiile fiind facultative și putând fi oferite încă de la începutul serii;
- Târgul de Crăciun din cadrul Facultății de Farmacie din București, însoțit atât de talentul studenților prin decorațiunile realizate, cât și prin delicii de patiserie și prăjituri;
- Pe tot parcursul proiectului, realizarea tombolei SSFacemBine, cu o taxă de înscriere, în urma cărora trei studenți au câștigat Calendare Advent oferite de Farmacia Catena.
Rezultatele și impactul nu au întârziat să apară, astfel că Societatea Studenților în Farmacie București a strâns donații în valoare de aproximativ 16.000 lei, datorită a peste 300 de donatori, în special cu sprijinul imens oferit de către Asociația Cadrelor Didactice din Facultatea de Farmacie București (ACDFFB). Proiectul a beneficiat și de o promovare amplă pe rețelele de socializare, publicul țintă fiind reprezentat de aproximativ 30.000 de persoane. Dacă doriți să îi susțineți și să urmăriți munca lor din viața de zi cu zi, vă invităm să îi căutați pe rețelele sociale cu numele Societatea Studenților în Farmacie București.
În organizarea și buna desfășurare a proiectului, au fost implicați Catena, sponsor principal, Ruvix, Veranda, Asociația Cadrelor Didactice din Facultatea de Farmacie București, Casa de Cultură a Studenților București și Velvet Winery.”
***
Societatea Studenţilor în Farmacie Bucureşti (în continuare menţionată sub acronimul SSFB) este o organizaţie studenţească independentă, apolitică şi non-profit, ce funcţionează sub patronajul Facultăţii de Farmacie, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti.
Scopul societăţii, definit prin statut, este de a apăra interesele tinerilor studenţi ai Facultăţii de Farmacie în domeniile ştiinţific, social şi cultural. Este o organizaţie independentă de autorităţile Facultăţii de Farmacie Bucureşti, dar menţine strânse relaţii de cooperare cu acestea, precum şi cu alte organizaţii profesionale sau studenţeşti omoloage din cadrul Facultăţilor de Medicină şi Medicină Dentară. SSFB este oficial recunoscută ca atare de către autorităţile guvernamentale locale, regionale şi centrale, precum şi de alte organizaţii şi instituţii naţionale şi internaţionale.