Programul Opening Opportunities, creat și derulat de Asociația Techsoup, s-a aflat între cele 5 inițiative europene premiate în competiția European Digital Skills Awards astăzi, 7 decembrie 2017, la Bruxelles de către Comisia Europeană.
Ales dintre cele 243 de inițiative înscrise în competiție, programul de mentorat în computer science pentru elevi de liceu, Opening Opportunities - organizat de Asociația Techsoup în parteneriat cu Microsoft România și ANBPR, în cadrul programului global Microsoft YouthSpark, este marele câștigător la categoria Digital Skills for Education.
Câștigătorii competiției Digital Skills Awards au fost selectați de Comisia Europeană și de către secretariatul Coaliției Digital Skills and Jobs, iar premiul primit de Opening Opportunities a fost înmânat de Mariya Gabriel, Comisarul European pentru economie și societate digitală.
“Suntem onorați să primim acest premiu din partea Comisiei Europene. Am fost privilegiați cu oportunitatea să conectăm profesioniști în IT care își dedică timpul și pasiunea pentru tehnologie cu liceeni grozavi care trăiesc la intensitate maximă momentul în care reușesc să vadă un produs de tehnologie creat chiar de ei. Suntem norocoși să putem facilita această relație de peste 4 ani și să avem alături bibliotecari și profesori dedicați în a facilita această relație.” – Elena Coman, Director de Programe, Asociația Techsoup.
Opening Opportunities a debutat în 2013 și, de patru ani, pregătește de elevi de liceu pentru inovație și le hrănește pasiunea pentru tehnologie, ajutându-i să experimenteze crearea de produse de tehnologie. În cele patru ediții de până acum, a adus tehnologia în viețile a peste 7.000 de liceeni care au participat la mai mult de 100 de evenimente locale, facilitate de biblioteci și licee locale. Peste 1.700 liceeni cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani, din peste 50 de licee din România au lucrat alături de peste 150 de mentori voluntari, angajați ai Microsoft România, și au dezvoltat peste 50 de proiecte tehnice, fie că au fost website-uri, aplicații de mobil și desktop, jocuri de calculator sau proiecte de robotică.
Dincolo de tehnologie, programul creează legături și schimbă percepții de o parte sau altă, aducând împreună mentori din Microsoft România și liceeni:
“Văd că acești liceeni ne-au depășit sau ne vor depăși cu ușurință în multe domenii. Aceasta este una dintre puținele oportunități unde au șansa să pună în practică ceea ce învață. Opening Opportunities este ceva ce chiar este deschizătorul de drum.” – Radu Ștefan, Partner Technical Strategy Lead at Microsoft & mentor în Opening Opportunities.
“Într-o țară în care în continuu se strigă că generațiile viitoare sunt de nimic, acest proiect și acești oameni mi-au oferit încredere în mine, poate mai multă încredere decat mulți profesori pe care i-am avut.” – Ioana Mariș, 19 ani, participantă în programul Opening Opportunities.
Acest program este bazat pe credința că pregătirea tinerilor pentru un prezent și viitor din ce în ce mai digitalizat trebuie să se concentreze pe facilitarea drumului elevilor de la consumator de tehnologie la creator de tehnologie, pe punerea lor într-un context de muncă în echipă, în care își construiesc produsele bazate pe nevoi și cu feedback de la utilizatori.
Astfel, voluntarii Microsoft Romania au fost și sunt alături de elevii de liceu din orașe precum Iași, Suceava, Bârlad, Onești, Vaslui, Rădăuți, Focșani sau Râmnicu Vâlcea, oferindu-le inspirație și ajutându-i să înțeleagă ce este tehnologia, lucrul în echipă și gândirea critică. Aceste competențe sunt descoperite de liceeni pe parcursul celor 6 luni în care lucrează în echipă pentru a dezvolta un produs de tehnologie, ghidați de mentorul lor.
***
Despre Asociația Techsoup
Din 2010, Asociația Techsoup creează și oferă resurse IT și experiențe de învățare a tehnologiei pentru organizații nonprofit, tineri și profesori. Credem că tehnologia contribuie la o societate deschisă și democratică, de aceea ne-am propus să facem tehnologia accesibilă, ușor de înțeles și familiară celor care sunt motorul schimbării sociale în România. Asociația facilitează accesul la soluții software, cloud și traininguri de tehnologie pentru peste 2.500 de organizații neguvernamentale și creează zi de zi, alături de tineri, învățători și profesori de informatică, experiențe educaționale care să pună accentul pe predarea informaticii aplicate. Mai multe despre misiunea organizației și proiectele Asociației Techsoup pe www.asociatiatechsoup.ro
Despre Microsoft
Fondată în 1975, compania Microsoft (NASDAQ “MSFT”) este liderul mondial în software, servicii și soluții ce ajută oamenii și companiile să își atingă pe deplin potențialul.
În România, Microsoft și cei peste 3.000 de parteneri comerciali locali oferă companiilor un set bogat de soluții de mobilitate și creștere a eficienței în afaceri. Totodată, firmele mici și mijlocii au la dispoziție un serviciu de contact specializat la Microsoft România pentru informații suplimentare și consultanță (021 529 7174), iar pe www.microsoft.ro/studiidecaz sunt disponibile exemple de companii românești care folosesc soluții de mobilitate și cloud pentru a-și crește competitivitatea.
Despre Microsoft YouthSpark
Anual, peste 10.000 de tineri beneficiază de programele susținute prin Microsoft YouthSpark în România – cum sunt DreamSpark, Microsoft Student Partners, Imagine Cup, Innovation Labs și Opening Opportunities – centrate pe practici de educație non-formală, cu scopul de a crea competențe practice în rândurile beneficiarilor, în parteneriat și în completarea a ceea ce se întâmplă în sistemul educațional.
Despre ANBPR
Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) s-a înfiinţat în anul 1990 din dorinţa bibliotecarilor de a-şi exprima şi apăra interesele profesionale în cadrul unei structuri organizate, capabilă să acţioneze ca for de dezbateri profesionale prin care să susţină evoluţia profesiei şi ca structură de reprezentare în relaţia cu factorii de decizie. Asociaţia numără peste 3000 de membri, are filiale judeţene cu distribuţie naţională şi desfăşoară o activitate constantă de la infiinţare. Bibliotecile care susțin activ programul Opening Opportunities în 2017 sunt Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” – Vâlcea, Biblioteca Municipală „Stroe S. Belloescu” – Bârlad, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” - Iași, Biblioteca Bucovinei „I.G.Sbiera” - Suceava.