Asociatia Salvati Dunarea si Delta a organizat, in data de 10 octombrie 2009, la Uzlina, prima editie a festivalului de gastronomie si traditii culturale Dale Gurii Dunarii, in cadrul caruia sase comunitati din Delta Dunarii au concurat pentru unul dintre cele trei premii puse in joc: Marele Premiu Ursus Breweries (3.000 de euro), Premiul Special eJOBS (2.000 de euro) si Premiul Radu Anton Roman (1.000 de euro).
Marele Premiu Ursus Breweries a fost castigat de echipa din Sarichioi, care dupa cele patru probe de concurs antreu, felul intai, felul doi si desert, a cumulat cele mai multe puncte. Cei 3.000 de euro oferiti de Ursus Breweries vor fi folositi pentru utilarea scolii din localitate, care a fost renovata de curand.
Pe locul al doilea s-a clasat echipa din Sarighiol de Deal, care a castigat astfel 2.000 de euro pentru comunitate. Premiul Special eJOBS va finanta lucrarile de renovare a caminului cultural din localitate.
Premiul Radu Anton Roman a fost castigat de echipa din Crisan, iar cei 1.000 de euro, oferiti de Asociatia Salvati Dunarea si Delta vor fi folositi pentru renovarea bisericii din localitate.
D'ale Gurii Dunarii este un festival-concurs de traditie culinara, cu specialitati endemice din Delta Dunarii, preparate, la editia din acest an, de cei mai iscusiti bucatari din Crisan, Jurilovca, Mahmudia, Sarighiol de Deal si Sarichioi. Fiecare dintre cele cinci echipe a concurat pentru castigarea unui premiu care sa finanteze un proiect social al comunitatii.
Specialitatile preparate in cadrul celor patru probe de concurs au fost evaluate de un juriu format din Mircea Dinescu presedinte, Razvan Cucui prim-ministru, Silvian Ionescu, Liviu Mihaiu, Grigore Baboianu si Cornel Gaina.
Festivalul a inclus, de asemenea, un program artistic sustinut de ansamblurile folclorice Dor (localitatea Sarighiol) si Maiiencrasovti (din Sarichioi) si de corurile Revalka (din Crisan) si Katiusa (din Mahmudia).
La eveniment au fost prezenti si mesteri din cadrul atelierului de impletit stuf si papura din Mahmudia, reconstituit miniatural la festivalul de traditii culinare si culturale D'ale Gurii Dunarii. Mesterii locali au impletit si au decorat la fata locului produse traditionale rogojini, cosuri, vaze etc. confectionate din stuf si papura.
Prin finantarea unor proiecte esentiale pentru comunitatile Deltei, festivalul de traditie culinara Dale Gurii Dunarii se inscrie astfel pe linia proiectelor sociale derulate de Asociatia Salvati Dunarea si Delta. In acelasi timp, scopul acestui festival este de a demonstra ca traditiile gastronomice si culturale ale Deltei constituie solutii viabile de dezvoltare durabila pentru populatia deltaica. Nu in ultimul rand, obiectivul acestui proiect este de a arata ca pescuitul industrial si braconajul realitati care distrug Delta trebuie sa lase loc turismului gastronomic si celui cultural alternative benefice pentru oameni si blande cu mediul inconjurator.
Editia din acest an a festivalului reprezinta un pilot pentru un eveniment anual de amploare si importanta europeana, care sa duca la atragerea turistilor din tarile dunarene, carora Delta la apartine.
Delta Dunarii are foarte multe probleme, iar acest festival gastronomic este un pretext pentru a promova mancarea specifica zonei. Vrem sa-i ajutam pe oamenii de aici s-o branduiasca pentru ca astfel s-o poata vinde mai departe si strainilor, a declarat Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.
De cativa ani, Ursus Breweries s-a implicat deopotriva in promovarea unicitatii Biosferei Delta Dunarii la nivel European, dar si in proiecte de colectare selectiva si reciclare a deseurilor din zona. Ursus Breweries crede in antreprenoriat si stie ca cel mai valoros ajutor este atunci cand inveti comunitatile locale sa isi promoveze si sa isi valorifice traditiile in vederea rezolvarii unor nevoi specifice. Acesta este motivul pentru care, anul acesta, Ursus Breweries a fost alaturi de Salvati Dunarea si Delta, care a lansat aceasta provocare in vederea constientizarii puterii de autopromovare si a importantei autoimplicarii comunitatii in a-si identifica si gasi solutii pentru problemele lor, a declarat Mirela Vasile, Corporate Communications Manager, Ursus Breweries.
Eu si domnul guvernator Grigore Baboianu promitem ca acest festival va fi organizat in fiecare an, la mijlocul lunii septembrie, sub patronajul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, a declarat Silvian Ionescu, comisarul general al Garzii Nationale de Mediu.
Festivalul Dale Gurii Dunarii a fost organizat de Asociatia Salvati Dunarea si Delta, cu sprijinul financiar al Ursus Breweries si eJOBS. Editia din acest an s-a bucurat de sustinerea Radio Romania Actualitati, Radio Antena Satelor, Radio Constanta, Radio Guerilla si Academia Catavencu, in calitate de parteneri media.
Marele Premiu Ursus Breweries a fost castigat de echipa din Sarichioi, care dupa cele patru probe de concurs antreu, felul intai, felul doi si desert, a cumulat cele mai multe puncte. Cei 3.000 de euro oferiti de Ursus Breweries vor fi folositi pentru utilarea scolii din localitate, care a fost renovata de curand.
Pe locul al doilea s-a clasat echipa din Sarighiol de Deal, care a castigat astfel 2.000 de euro pentru comunitate. Premiul Special eJOBS va finanta lucrarile de renovare a caminului cultural din localitate.
Premiul Radu Anton Roman a fost castigat de echipa din Crisan, iar cei 1.000 de euro, oferiti de Asociatia Salvati Dunarea si Delta vor fi folositi pentru renovarea bisericii din localitate.
D'ale Gurii Dunarii este un festival-concurs de traditie culinara, cu specialitati endemice din Delta Dunarii, preparate, la editia din acest an, de cei mai iscusiti bucatari din Crisan, Jurilovca, Mahmudia, Sarighiol de Deal si Sarichioi. Fiecare dintre cele cinci echipe a concurat pentru castigarea unui premiu care sa finanteze un proiect social al comunitatii.
Specialitatile preparate in cadrul celor patru probe de concurs au fost evaluate de un juriu format din Mircea Dinescu presedinte, Razvan Cucui prim-ministru, Silvian Ionescu, Liviu Mihaiu, Grigore Baboianu si Cornel Gaina.
Festivalul a inclus, de asemenea, un program artistic sustinut de ansamblurile folclorice Dor (localitatea Sarighiol) si Maiiencrasovti (din Sarichioi) si de corurile Revalka (din Crisan) si Katiusa (din Mahmudia).
La eveniment au fost prezenti si mesteri din cadrul atelierului de impletit stuf si papura din Mahmudia, reconstituit miniatural la festivalul de traditii culinare si culturale D'ale Gurii Dunarii. Mesterii locali au impletit si au decorat la fata locului produse traditionale rogojini, cosuri, vaze etc. confectionate din stuf si papura.
Prin finantarea unor proiecte esentiale pentru comunitatile Deltei, festivalul de traditie culinara Dale Gurii Dunarii se inscrie astfel pe linia proiectelor sociale derulate de Asociatia Salvati Dunarea si Delta. In acelasi timp, scopul acestui festival este de a demonstra ca traditiile gastronomice si culturale ale Deltei constituie solutii viabile de dezvoltare durabila pentru populatia deltaica. Nu in ultimul rand, obiectivul acestui proiect este de a arata ca pescuitul industrial si braconajul realitati care distrug Delta trebuie sa lase loc turismului gastronomic si celui cultural alternative benefice pentru oameni si blande cu mediul inconjurator.
Editia din acest an a festivalului reprezinta un pilot pentru un eveniment anual de amploare si importanta europeana, care sa duca la atragerea turistilor din tarile dunarene, carora Delta la apartine.
Delta Dunarii are foarte multe probleme, iar acest festival gastronomic este un pretext pentru a promova mancarea specifica zonei. Vrem sa-i ajutam pe oamenii de aici s-o branduiasca pentru ca astfel s-o poata vinde mai departe si strainilor, a declarat Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.
De cativa ani, Ursus Breweries s-a implicat deopotriva in promovarea unicitatii Biosferei Delta Dunarii la nivel European, dar si in proiecte de colectare selectiva si reciclare a deseurilor din zona. Ursus Breweries crede in antreprenoriat si stie ca cel mai valoros ajutor este atunci cand inveti comunitatile locale sa isi promoveze si sa isi valorifice traditiile in vederea rezolvarii unor nevoi specifice. Acesta este motivul pentru care, anul acesta, Ursus Breweries a fost alaturi de Salvati Dunarea si Delta, care a lansat aceasta provocare in vederea constientizarii puterii de autopromovare si a importantei autoimplicarii comunitatii in a-si identifica si gasi solutii pentru problemele lor, a declarat Mirela Vasile, Corporate Communications Manager, Ursus Breweries.
Eu si domnul guvernator Grigore Baboianu promitem ca acest festival va fi organizat in fiecare an, la mijlocul lunii septembrie, sub patronajul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, a declarat Silvian Ionescu, comisarul general al Garzii Nationale de Mediu.
Festivalul Dale Gurii Dunarii a fost organizat de Asociatia Salvati Dunarea si Delta, cu sprijinul financiar al Ursus Breweries si eJOBS. Editia din acest an s-a bucurat de sustinerea Radio Romania Actualitati, Radio Antena Satelor, Radio Constanta, Radio Guerilla si Academia Catavencu, in calitate de parteneri media.