In contextul refendumului din 29 iulie, Transparency International Romania solicita Guvernului Romaniei si celorlalte institutii implicate in verificarea si actualizarea listelor electorale permanente sa dea dovada de responsabilitate si sa parcurga acest proces in conditii de maxima transparenta.

Pentru acest lucru trebuie folosite aceleasi criterii care au stat la baza intocmirii listelor utilizate in ziua de 29 iulie. Facem precizarea ca acestea reprezinta premise esentiale pentru asigurarea corectitudinii procesului de verificare si actualizare si a acuratetei datelor furnizate, in vederea inlaturarii eventualelor suspiciuni de frauda si a contestatiilor subsecvente. In acest sens atragem atentia ca se impune respectarea minimala a cerintelor anexate in baza prevederilor legale. Totodata solicitam publicarea tuturor documentelor care stau la baza actualizarii si verificarii listelor electorale permanente, precum si publicarea comparativa a listelor propriu-zise, mascandu-se acolo unde este cazul datele privind CNP-ul si cartea de identitate.

Transparency International Romania a luat la cunostinta decizia Curtii Constitutionale comunicata ieri, de a amana pronuntarea unei hotarari cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 29 iulie 2012, in vederea asigurarii legalitatii depline a procedurilor stabilind data de 31 august ca termen pentru transmiterea de catre Guvern a listelor electorale permanente actualizate in baza carora s-a desfasurat referendumul.

Transparency International Romania apreciaza ca asigurarea transparentei intregului proces de verificare si confirmare a rezultatelor referendumului, precum si a etapelor intermediare, trebuie sa aiba drept obiective restabilirea increderii cetatenilor in sistemul democratic si in valoarea votului liber exprimat in exercitarea suveranitatii poporului roman, precum si a increderii cercurilor internationale cu privire la respectarea drepturilor fundamentale si a statului de drept in Romania.

Transparency International Romania solicita tuturor autoritatilor sa respecte decizia Curtii Constitutionale si sa se abtina de la orice acte care sa impiedice indeplinirea dispozitiilor date prin incheierea de sedinta a Curtii. In acest sens, solicitam Parchetului General sa restituie de indata Autoritatii Electorale Permanente listele originale pe baza carora s-a desfasurat referendumul, pe care le-a ridicat in data de 2.08.2012 la ora 22.00 fara acordul prealabil al Biroului Electoral Central, potrivit dispozitiilor legale. Facem precizarea ca pentru indeplinirea de catre Autoritatea Electorala Permanenta a obligatiei de actualizare dispusa de Curtea Constitutionala, este necesar ca listele originale sa se afle la AEP, intrucat acestea sunt documentele oficiale supuse actualizarii.

Transparency International Romania isi exprima speranta ca toate institutiile chemate sa raspunda solicitarilor Curtii Constitutionale vor pune la dispozitia acesteia informatii clare, fundamentate in mod transparent, care sa permita adoptarea unei decizii in acord cu normele legale, principiile si valorile statului roman. Numai asa Romania va putea da un semnal clar de maturitate politica, atat pe plan intern, cat si international, pentru a se putea concentra ulterior pe implementarea efectiva a reformelor atat de necesare si asteptate, pe care si le-a asumat.

In vederea asigurarii transparentei si legalitatii procesului de actualizare a listelor electorale permanente conform deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei, in baza art. 17 alin (1) din legea 3/2000 cu modificarile si completarile ulterioare, coroborate cu art. 26 alin (4) din Legea 35/2008, este necesar ca acesta sa vizeze actualizarea listelor electorale permanente pe baza carora s-a desfasurat referendumul national din 29.07.2012 si sa fie realizat cu respectarea urmatoarelor conditii:

- persoanele care au decedat ulterior datei de 29 iulie 2012 sa nu fie radiate din listele actualizate;

- persoanele care au indeplinit 18 ani dupa data de 01.08.2012 sa nu fie adaugate in listele actualizate;

- persoanele a caror carti de identitate erau expirate la data de 29.07.2012 sa nu fie introduse in listele actualizate (acestea fiind de resortul listelor suplimentare dupa obtinerea actelor de identitate valabile pe baza carora se poate exercita votul la sectiile de votare)
persoanele care nu aveau la data de 29.07.2012 rezidenta in Romania sa nu fie introduse in listele actualizate ale unitatilor administrativ-teritoriale, si sa fie incluse in listele electorale permanente detinute de misiunile diplomatice.

In vederea asigurarii transparentei si legalitatii si deplinei increderi in acest proces este necesar ca masurile de actualizare sa beneficieze de surse de control si validare incrucisate din alte surse si baze de date dupa cum urmeaza:

- solicitarea documentelor privind stabilirea rezidentei permanente a cetatenilor romani in celelalte state ale Uniunii Europene de la de la autoritatile omoloage ale Ministerului Administratiei si Internelor;

- verificarea persoanelor care nu au drept de vot prin confruntarea bazelor de date ale Ministerului Educatiei, Ministerului Muncii, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Ministerului Justitiei si Directiei cazier pentru identificarea exacta a cetatenilor care la data de 29.07.2012 erau minori, pusi sub interdictie judecatoreasca sau decazuti din drepturile electorale prin sentinte de condamnare penala
publicarea detaliata a surselor de informatii oficiale, a modalitatii de calcul al populatiei si a rezultatului actualizarii listelor electorale permanente;

- publicarea comparativa, pentru fiecare dintre judetele tarii si a Municipiului Bucuresti, a datelor dupa procesul de actualizare a listelor electorale valabile la data de 29.07.2012.

Transparency International Romania solicita tuturor autoritatilor sa respecte decizia Curtii Constitutionale si sa se abtina de la orice acte nelegale care sa impiedice indeplinirea dispozitiilor date prin incheierea de sedinta a Curtii.

 
Consiliul Director al Transparency International Romania