Lansarea va avea loc joi, 24 octombrie, ora 18:30, la Ceainaria Librariei Carturesti Verona (Str. Arthur Verona 13-15, Sector 1, Bucuresti; Tel.: 021.317.34.59).  

Fundatia Culturala META a reluat anul acesta, cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National (AFCN) si in parteneriat cu Uniunea Artistilor Plastici din Romania si Universitatea Nationala de Arte (UNArte), proiectul Un secol de sculptura romaneasca. Acesta a fost initiat la inceputul anilor 2000, iar prima etapa s-a materializat in 2001 odata cu aparitia dictionarului Un secol de sculptura romaneasca (A - D), publicat in Colectia „Sinteze”, Editura META.

Editia on-line din acest an este o enciclopedie virtuala de arta romaneasca cu acces liber dedicata sculptorilor romani (sau de origine romana) si reuneste fisele a peste 500 de artisti, aflati in tara sau in strainatate, care au activat in domeniul artistic in ultimii 100 de ani. Fenomenul sculpturii este abordat dintr-o perspectiva contemporana, dictionarul propunandu-si sa ofere o imagine larga a acestui termen. Discursurilor artistilor absolventi ai sectiilor de sculptura, care apeleaza in primul rand la materialele traditionale (lemn, piatra, bronz s.a.), li se alatura acum discursurile altor artisti, preocupati la randul lor de problematica tridimensionalului, care folosesc tehnici diverse, de la ceramica la instalatii, si care, prin lucrarile lor, abordeaza conceptul existentei obiectului in spatiu.

Enciclopedia nu va constitui numai un instrument de lucru realizat sub forma unei baze de date, util tuturor studentilor, profesorilor, cercetatorilor, teoreticienilor, istoricilor si iubitorilor de arta, ci va cuprinde si un aparat critic, comentariile fiind semnate de un colectiv de critici si istorici de arta din care fac parte Alexandra Titu, Constantin Prut, Ioana Vlasiu, Mariana Tomozei Cocos, Elena Mihut, Alexandra Rus, Tudor Stavila, Luiza Barcan, Magda Predescu, Corina Teaca, Mica Gherghescu si Andra Miruna Stancu (studenta la Istoria si Teoria Artei, coordonata de Mirela Dauceanu).

Un secol de sculptura romaneasca va ramane un proiect deschis, sub forma unei platforme work in progress, care va putea fi permanent actualizata cu informatii chiar si de catre vizitatorii sai. Acestia vor putea completa fisele accesand meniul „Contribuie” disponibil pentru fiecare pagina in parte, iar dupa verificarea informatiilor de catre membrii echipei noastre, acestea vor fi introduse in enciclopedie.

Enciclopedia Un secol de sculptura romaneasca (A - M) poate fi accesata la adresa www.sculpture.ro.