Asociatia Telefonul Copilului lanseaza proiectul âUnde incepe cersetoria, se sfarseste copilariaâ, demers care isi propune identificarea problemelor principale cauzate de fenomenul cersetoriei, precum si cresterea gradului de constientizare cu privire la efectele negative ale fenomenului cersetoriei in randul copiilor. Proiectul vine pe fondul inmultirii numarului de copii ai strazii in Romania, dar si a cresterii numarului de cazuri de cersetorie inregistrate, an de an, la numarul de telefon 116 111.
"Ceea ce aduce nou acest proiect este faptul ca activitatile sunt concentrate exclusiv in cadrul comunitatilor locale in care fenomenul cersetoriei are loc, reprezentate de toti actorii implicatii: copii, parinti, autoritati locale (consilii locale, primarii, politie), Directii Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Inspectorate Scolare, organizatii neguvernamentale la nivel local ai caror beneficiari sunt si copii de etnie roma, cadre didactice, lideri ai comunitatilor roma. Ne-am asumat acest demers alaturi de partenerii nostri pentru ca avem convingerea ca putem aduce copiii acolo unde le este locul: la scoala, nu in strada. Cu alte cuvinte, fiecare copil merita sansa de a avea o copilarie normala", a declarat Catalina Florea, director executiv al Asociatiei Telefonul Copilului.
Proiectul este finantat de Ambasada Frantei si se va desfasura pana la data de 31 mai 2013. Partenerii implicati in implementarea acestuia alaturi de Asociatia Telefonul Copilului sunt Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane â Ministerul Administratiei si Internelor, Institutul pentru Cercetarea si Prevenirea Criminalitatii â Inspectoratul General al Politiei Romane, Romtelecom si Cosmote.
Proiectul se va desfasura in unitati de invatamant din Bucuresti sector 5, Ilfov si din 3 judete ale regiunilor Moldova, Transilvania si Muntenia, selectate impreuna cu reprezentantii Agentiei Nationale impotriva Traficului de Persoane si Inspectoratul General al Politiei Romane.
"Prin implicarea in acest proiect, ANITP isi reafirma dorinta de cooperare cu societatea civila in prevenirea traficului de persoane. Mai mult, sustinerea pe care o acordam initiativei Asociatiei Telefonului Copilului este o consecinta fireasca a bunei colaborari avute in alte campanii si a rezultatelor obtinute in cadrul acestora. Activitatile care vor fi derulate vizeaza atat o mai buna constientizare a riscurilor asociate traficului de persoane avand ca forma de exploatre obligarea la cersetorie, cat si identificarea celor mai bune solutii cu caracter preventiv. Agentia este implicata in acest proiect atat la nivelul structurii centrale cat si al Centrelor Regionale, prin organizarea si participarea activa la intalnirile cu grupurile-tinta", a declarat Romulus Nicolae Ungureanu, Director Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane â MAI.
"Prevenirea delincventei juvenile si victimizarii minorilor constituie o prioritate a Politiei Romane. Apreciem ca acest proiect va contribui la o mai buna informare pentru protejarea copiilor, cersetoria putand genera si alte riscuri pentru acestia" â declara domnul comisar sef de politie Constantin Stroescu, seful Institutului de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii din IGPR.
Constientizarea unui subiect atat de sensibil, precum cersetoria, este vitala pentru copiii vulnerabili care nu cunosc riscurile la care sunt expusi, iar proiectul de fata ii va educa si prin componenta de teatru-forum, dezvoltata special in cadrul acestuia, copiii vor intrand ei insisi in rolul personajelor.
In urma acestui demers, copiii vor sti ca nu sunt singuri, vor invata despre telefonul copilului si vor afla ca pot suna la 116 111 atat pentru a se informa, cat si pentru a semnala situatii in care viata lor sau a altora este pusa in pericol. De asemenea, vor fi informati asupra institutiilor abilitate carora se pot adresa atat la nivel local, cat si la nivel central. Proiectul se adreseaza unui numar de cel putin 500 de copii cu varste cuprinse intre 08 â 14 ani, precum si unui numar de cel putin 110 reprezentanti ai institutiilor si comunitatilor locale, in vederea asigurarii sustenabilitatii acestuia. Materialele informative pentru copii includ continut elaborat pe intelesul lor sub sloganul
âLocul tau este la scoala, nu pe stradaâ. Pentru reprezentantii institutiilor si comunitatilor locale a fost elaborat un material informativ aparte. Toate materialele elaborate vor fi inmanate in cadrul intalnirilor directe cu copiii si cu autoritatile locale, care se vor desfasura pe parcursul lunii martie.
Proiectul include si o componenta aparte, respectiv o analiza care vizeaza identificarea principalelor probleme cauzate de fenomenul cersetoriei. Analiza va fi realizata prin consultarea si colectarea de date din partea atat a comunitatilor locale, cat si a copiilor, prin intermediul chestionarelor elaborate in cadrul proiectului. Rezultatele vor fi facute publice la finalul proiectului, in cadrul unei conferinte de presa.
De asemenea, se intentioneaza ca informatiile colectate in cadrul acestui proiect sa fie folosite impreuna cu alte studii de cercetare drept suport pentru dezvoltarea unui program strategic de prevenire si combatere a traficului de minori. Toate aceste analize si studii vor sta inclusiv la baza unei dezbateri publice viitoare despre reglementarile legislative si procedurile de lucru in vigoare pentru prevenirea si combaterea cersetoriei, respectiv a traficului de minori.
In ceea ce priveste numarul cazurilor de abuz sexual, trafic, cersetorie si exploatare prin munca consiliate la 116 111, conform bazei de date a call center-ului, la nivel national au fost inregistrate 288 de apeluri in anul 2012, reprezentand o crestere de 9,50% fata de anul 2011. Distributia acestor apeluri este urmatoarea: 16 de apeluri de exploatare sexuala a minorilor, 132 apeluri de cersetorie si exploatare a minorilor prin munca, 140 de apeluri reprezentand abuz sexual asupra minorilor.
***
116 111 este linia europeana de asistenta pentru copii, gestionata in Romania de Asociatia Telefonul Copilului. Apelul catre 116 111 este oferit gratuit de Romtelecom si Cosmote.
Asociatia Telefonul Copilului
Cu o experienta de 11 ani in domeniul protectiei drepturilor copilului si ale familiei, Asociatia Telefonul Copilului este singura organizatie neguvernamentala, non-profit, din Romania, care pune la dispozitia copiilor si parintilor o linie telefonica de asistenta la nivel national. 7 zile din 7, intre orele 08.00-00.00, Asociatia Telefonul Copilului raspunde apelurilor copiilor si parintilor la 116 111, numar armonizat european. In perioada 21 noiembrie 2001 â 31 ianuarie 2013, un numar total de 1.852.766.909 de apeluri a fost inregistrat de Asociatia Telefonul Copilului, iar dintre acestea au fost identificate 40.666 de cazuri care au necesitat interventia institutiilor abilitate. Apelul este oferit gratuit de Romtelecom si Cosmote.
Pentru informatii detaliate legate de Asociatia Telefonul Copilului si activitatea acesteia, va rugam sa ne contactati la numerele de telefon: 021 411 23 44 / 0724 310 636, adresa de e-mail telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sa accesati website-ul organizatiei noastre www.telefonulcopilului.ro.