In Romania, sunt mii de copii invizibili. Ei sunt copii care nu pot merge la doctor si la scoala, sunt copii care sunt abuzati sau care nu au acte de identitate, sunt copii care au la randul lor copii. Sunt copii care pot fi parasiti de parintii lor. Locul copiilor este in familie, dar 1 din 10 copii este in pericolul de a fi parasit. Este o cifra dureroasa si care reflecta doar o parte din realitatile din Romania.

Conform datelor din teren, serviciile de prevenire sunt de cel putin 10 ori mai ieftine decat cele de protectie. Cu aceeasi suma de bani putem salva 200 de copii sau putem plati doar ingrijirea unuia singur.

In acest context, UNICEF a inceput anul trecut Proiectul Prima prioritate: niciun copil invizibil  in parteneriat cu Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului si Institutiile Prefectului din judetele Bacau, Botosani, Buzau, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui si Vrancea si cu sprijinul Directiei Protectiei Copilului din cadrul Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. In cele 64 de comunitati selectate au fost identificati 12.000 de copii invizibili, iar in acest moment lucram pentru rezolvarea problemelor lor.
 
In cei doi ani de desfasurare a proiectului, UNICEF impreuna cu partenerii sai lucreaza pentru a dezvolta serviciile de baza din cele 64 de comunitati. Aceasta implica si angajarea unui asistent social in fiecare comunitate, prin prezenta caruia copiii aflati la risc pot fi ajutati la timp. Asistentii sociali impreuna cu actorii locali (primari, medici, asistenti, invatatori si profesori, preoti, politisti) ajuta deja acesti copii invizibili. De exemplu, un asistent social a ajutat un tata sa isi ia acasa copilul parasit de mama intr-un centru de plasament. Fiind inconjurat de dragostea tatalui si a bunicii, Vladut este un copil vesel, care abia asteapta sa mearga la scoala la toamna.

Mai sunt insa multe lucruri de facut si este nevoie de importante resurse financiare pentru ca Proiectul Prima prioritate: Niciun copil invizibil sa poata continua si sa fie extins in beneficiul celor mai vulnerabili copii. De aceea, UNICEF cu sprijinul Realitatea TV organizeaza in perioada 23 iunie – 23 iulie 2012 campania de strangere de fonduri Niciun Copil Invizibil.
Momentul cheie al campaniei este emisiunea Trezeste Romania – Editie speciala in beneficiul UNICEF de vineri, 13 iulie 2012, incepand cu ora 21:00, la Realitatea TV. Andreea Marin Banica, Ambasador al Bunavointei pentru UNICEF Romania, va fi gazda emisiunii. Telespectatorii vor avea ocazia sa cunoasca povestile unor copii invizibili si modul in care ii pot sprijini astfel incat sa poata sa creasca alaturi de parintii lor. Vedete si personalitati publice din diverse domenii vor participa la emisiune pentru a-si arata sustinerea pentru acesti copii.
 

Persoanele care doresc sa sprijine copiii invizibili pot:
•    Trimite un SMS la 8848 in valoare de 2 euro pentru care nu se percepe TVA, numar valabil in retelele Cosmote, Orange si Vodafone;
•    Pot suna la 0900 900 230, apel in valoare de 2 euro pentru care nu se percepe TVA, numar gratuit pus la dispozitie de Romtelecom;
•    Pot dona online pe www.unicef.ro;
•    Pot face donatii in contul UNICEF la orice sucursala BRD-Groupe Société Générale (mentionand cod 09).
Pentru mai multe detalii despre Campania Niciun Copil Invizibil vizitati www.unicef.ro si paginile de Facebook SustineUNICEF si UNICEF Romania.
Parteneri media ai campaniei sunt: Adevarul, Weekend Adevarul, Click pentru Femei, Click Sanatate, www.copilul.ro, Comunicatedepresa.ro, Opinia Timisoarei, www.pr-romania.ro si www.csr-romania.ro.



Despre UNICEF Romania
UNICEF este prezent in Romania si in alte 150 de tari pentru a promova supravietuirea si dezvoltarea copiilor din perioada copilariei mici pana la adolescenta.

In Romania, UNICEF sustine drepturile copiilor prin programe de sanatate si nutritie, educatie de calitate, precum si prin protectia copiilor impotriva violentei, neglijentei si HIV/SIDA. UNICEF este sustinut financiar integral prin contributiile voluntare ale persoanelor fizice, corporatilor, fundatiilor si a guvernelor.

Pentru mai multe detalii, persoane de contact:
Codruta Hedesiu, Coordonator Relatii Externe si Presa UNICEF Romania, email chedesiu@unicef.org, tel 021 201 78 64
Raluca Dinu, Consultant Comunicare, UNICEF Romania, email rdinu@unicef.org, tel: 0744786809.