United Way a depus la Ministerul de Finante propunerea de politica publica pentru sprijinirea filantropiei prin deducerea fiscala a donatiilor.

Organizatiile neguvernamentale si-au demonstrat in ultimii 20 de ani rolul pe care il au in viata economica si sociala a comunitatilor si a indivizilor. Sunt recunoscute pentru furnizarea de servicii de interes public (sociale, educatie, protectia mediului, cultura, etc.) dar si pentru promovare respectarii drepturilor fundamentale ale cetatenilor.

Relatia dintre stat si sectorul ONG
a ajuns la un grad de consolidare indeajuns incat ambele parti sa inteleaga avantajele implementarii in parteneriat a unor interventii la nivelul comunitatii. Proiectele organizatiilor neguvernamentale sunt subsidiare interventiei statului actionand de cele mai multe ori acolo unde statul nu are resursele necesare.

Resursele financiare pe care organizatiile neguvernamentale le aloca interventiei lor provin atat din surse publice cat si private sau fonduri externe. Analiza dinamicii bugetelor organizatiilor neguvernamentale ne arata ca, daca in anul 2000 resursele private atrase de la cetateni si companii prin cotizatii, donatii si sponsorizari reprezentau 55,5%, acest procent a scazut la 41,7 in anul 2007. Cea mai mare scadere de 13,4% o reprezinta sumele provenite din donatii, in timp ce doar sponsorizarile au crescut cu 1%.

Cea mai notabila interventie – promovata in anul 2003 si cu efecte incepand cu anul financiar 2005 – a fost introducerea in Codul fiscal a optiunii cetateanului de a directiona 2% din impozitul datorat catre o organizatie neguvernamentala sau cult religios. Acest mecanism de alocare a resurselor publice a ajuns sa fie utilizat de peste 1,6 milioane de contribuabili in anul 2011, ceea ce a permis colectarea a 117 milioane lei.

La 10 ani de la promovarea acestui mecanism organizatiile neguvernamentale propun adoptarea unui nou mecanism de incurajare a contributiilor cetateanului catre proiecte ale organizatiilor neguvernamentale, care sa vina in completarea mecanismului 2%. Acest nou mecanism, conform estimarilor noastre, ar atrage anual aproximativ 540 mil lei cu o investitie a statului de numai 100 mil lei. Un leu contribuit de stat prin reducerea bazei impozabile ar atrage alti 5 lei pe care contribuabilul ii va dona din propriul buzunar.

PROPUNEREA NOASTRA
Dorim sa introducem un pachet de facilitati fiscale care vizeaza extinderea bazei impozabile din care contribuabilii si companiile pot deduce sponsorizarile precum si introducerea unor facilitati pentru donatiile mari.

1. EXTINDEREA BAZEI IMPOZABILE din care contribuabilii pot deduce sponsorizarile efectuate catre organizatiile neguvernamentale. Deducerea sponsorizarii din veniturile din activitati independente va fi completata si cu deducerile din veniturile din salarii, dividende de cedarea folosintei bunurilor.

2.STIMULAREA DONATIILOR MARI, de peste 100 de salarii minime pe economie, prin deducerea in limita a 10% din baza impozabila a sumei donate.

3. PENTRU SPONSORIZARILE EFECTUATE DE COMPANII
: cresterea limitei de deducere de la 0,3% la 0,6% din cifra de afaceri.

Mai multe detalii despre propunerile United Way si despre dezbaterea legata de sprijinirea filantropiei pot fi gasite la adresa: www.generozitate.ro