WWF (World Wide Fund for Nature) si Editura CD PRESS, prin revistele educationale Terra Magazin, Doxi si Pipo, a lansat, din 4 ianuarie 2010, programul educational si concursul national Scoli pentru un viitor verde.
Proiectul a plecat de la ideea ca scoala trebuie sa fie un loc in care toata lumea se gandeste la binele celorlalti si la un viitor cat mai bun si mai curat, pe o planeta in care oamenii traiesc in armonie cu natura. In afara de cifre si litere, scoala trebuie sa livreze copiilor bazele unui simt civic dezvoltat, ale unei responsabilitati fata de mediul si comunitatea in care traiesc.
Scoli pentru un viitor verde se adreseaza tuturor scolilor si gradinitelor din Romania si urmareste realizarea de activitati instructiv-educative, cu scopul de a informa prescolarii, elevii, cadrele didactice, parintii si comunitatile locale in legatura cu problemele actuale de ecologie, dar si de a dezvolta in randul copiilor responsabilitatea fata de comunitatea si mediul in care acestia traiesc si invata. Astfel, timp de cateva luni la rand, sute de elevi si profesori din toata tara vor initia diferite activitati ecologice in scolile si comunitatile in care traiesc.
Concursul este structurat pe trei sectiuni, in functie de categoria de varsta: Pipo (pentru invatamantul preprimar), Doxi (pentru invatamantul primar) si Terra Magazin (pentru gimnaziu si liceu). Pentru anul scolar 2009-2010, perioada de desfasurare a Programului Scoli pentru un viitor verde, editia I, este 5 ianuarie 2010 31 mai 2010.
Un lucru inedit pe care copiii vor trebui sa-l faca pentru a putea intra in cursa pentru premiile finale va fi un jurnal al concursului, care sa includa toate povestile si episoadele semnificative de pe durata proiectului. Minim o data pe luna, coordonatorii echipelor inscrise vor trimite, pe adresa redactiei CD Press, o pagina din acest jurnal, insotita de fotografii, filme sau desene care sa ilustreze actiunea sau campania initiata de echipa respectiva.
Cele mai frumoase pagini vor fi publicate in revistele Terra Magazin, Doxi si Pipo si vor fi postate pe site-ul concursului, www.scolipentruunviitorverde.ro, unde pot fi accesate, de asemenea, detaliile despre concurs (modalitati de inscriere, regulament, materiale didactice gratuite etc.),
"Scolile vor juca un rol esential in procesul de dezvoltare sustenabila, fiind printre primele institutii care vor trebui sa-si reduca impactul negativ asupra mediului. In afara de asta, scoala trebuie sa fie spatiul in care tinerii sa se formeze ca si viitori cetateni responsabili ai planetei si care sa deprinda un stil de viata sanatos si in armonie cu natura." a declarat Luminita Tanasie, Country Manager, WWF Romania.
Misiunea organizatiei noastre este aceea de a construi un viitor sustenabil, in care oamenii traiesc in armonie cu natura. Programul «Scoli pentru un viitor verde» este un pas important in aceasta directie, demonstrand un progres al romanilor in intelegerea mai adanca a problemelor de mediu. WWF sustine Programul National «Scoli pentru un viitor verde» cu toata increderea ca acesta va creste si va evolua in urmatorii ani. a declarat Andreas Beckmann, director regional WWF Programul Dunare-Carpati.
"Impreuna cu partenerul WWF am demarat Proiectul «Scoli pentru un viitor verde», adresat tuturor unitatilor de invatamant din Romania, cu scopul de a dezvolta atitudini ecologice in randul copiilor, de a-i determina sa devina activi in actiunile de protectie si de conservare a mediului, de a constientiza ca viitorul planetei depinde de ceea ce realizeaza ei astazi. a declarat Costin Diaconescu, director general al editurii CD PRESS.
Mediatizat in peste 2800 de unitati de invatamant din Romania, proiectul se bucura si de sustinerea Societatii de Geografie din Romania si a Institutului de Geografie al Academiei Romane.
Despre Organizatori:
Despre WWF (World Wide Fund for Nature): Infiintata in anul 1961, WWF este cea mai importanta organizatie internationala care deruleaza proiecte pentru conservarea naturii, in peste 100 de tari. Misiunea WWF la nivel global este sa opreasca degradarea mediului inconjurator si sa construiasca un viitor in care oamenii traiesc in armonie cu natura, prin:
conservarea diversitatii biologice la nivel mondial;
utilizarea rationala a resurselor naturale regenerabile;
reducerea poluarii şi a consumului irational.
WWF Programul Dunare-Carpati Romania urmareste conservarea naturii si a proceselor ecologice in Romania si in regiunea Dunare-Carpati, initiind, deruland si sprijinind proiecte pentru pastrarea diversitatii biologice, a speciilor salbatice si ecosistemelor naturale. Detalii la: www.panda.org/romania.
Despre CD PRESS: La 15 ani de la infiintare, compania CD PRESS isi propune sa ramana prima alegere in domeniul produselor si proiectelor educationale de calitate, atat pentru copii si tineri, cat si pentru toti cei pasionati de cunoastere, adepti ai invatarii continue. In cei 15 ani de activitate neintrerupta, compania a pus la dispozitia publicului o oferta complexa, pornind de la reviste Terra Magazin, Doxi si Pipo care imbina intr-un stil modern informatiile din programele scolare cu noutatile din viata cotidiana pana la manuale, dotari scolare si proiecte/programe educationale. www.cdpress.ro
Pentru mai multe informatii contactati:
Alina Radulescu, Coordonator Marketing&PR Editura CD PRESS, tel. 0722 343.509, e-mail: alina.radulescu@cdpress.ro
Ioana Betieanu, Responsabil comunicare, WWF Programul Dunare-Carpati, tel. 0730 098 716, e-mail: ibetieanu@wwfdcp.ro