Incepand de joi, 21 martie, 65 de minidocumentare despre egrete, starci purpurii, testoase, vipere, moruni, stufarisuri si alte specii si locuri impresionante din Delta Dunarii se gasesc online pe youtube-ul campaniei Delta Dunarii - Paradisul aproape pierdut!

Timp de un an de zile, cumuland peste 200 de zile de filmare, specialisti in filmarea vietii salbatice au urmarit cu grija specii de pe intreaga suprafata a Deltei Dunarii si au stat de vorba cu experti de la Societatea Ornitologica Romana si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii despre felul in care ele vietuiesc, de multe ori amenintate de prezenta omului. Au patruns cu atentie in universul pasarilor rare ale caror culori si sunete ne uimesc. Au pus in imagini si discutie vietile broastelor testoase, cele mai longevive animale din Delta Dunarii. Au investigat specii de pesti, pasari si plante care ne impresioneaza prin complexitatea, maretia, eleganta si atitudinea lor si habitate care fac Delta Dunarii un spatiu privilegiat.
 
 
 
Cele 65 de minidocumentare au fost realizate in cadrul proiectului „Delta Dunarii – paradisul aproape pierdut! Campanie de informare si constientizare cu privire la protejarea biodiversitatii Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii - Delta Semper”, care a fost implementat de Asociatia Salvati Dunarea si Delta (ASDD) in perioada 2011 – 2012. Proiectul este cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Sectorial Mediu (POS Mediu) – Axa prioritara 4 „Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protectia Naturii” si s-a desfasurat in parteneriat cu Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD).

 
 
Nu-i lucru usor sa poti captura asemenea imagini – „In primul rand, e nevoie de o ascunzatoare care sa se integreze perfect in peisaj, iar cel mai important este sa cunosti comportamentul animalelor pe care urmeaza sa le filmezi”, spune Cristian Ilea, unul dintre realizatorii minidocumentarelor. La acestea se adauga dificultatile legate de o istorie zbuciumata a animalelor, indelung deranjate de prezenta omului: „Toate animalele se lasa greu filmate in Romania pentru ca sunt agresate in diferite feluri: invazia habitatului, braconajul, nerespectarea interdictiilor in zonele strict protejate”.

Pentru prima data in Romania majoritatea speciilor protejate din Delta Dunarii sunt filmate si pot fi urmarite de iubitorii naturii. Aceasta documentare realizata in premiera pentru marele public sustine nevoia Rezervatiei Deltei Dunarii de a fi tratata si explorata diferit, punand mai mult pret pe bogatia ei unica: „Delta Dunarii are pe teritoriul ei, ca zone strict protejate, doar 50 600 ha din 550 000 ha, iar ca zone economice 306 000 ha.  In mod normal, aceasta titulatura, de  nu are ce sa caute intr-o rezervatie de patrimoniu mondial. Desi este considerata o zona prioritara de reconstructie ecologica, desi este inclusa intr-un plan de management pentru conservarea biodiversitatii, totusi s-au renaturat doar 15 000 ha”, spune Liviu Mihaiu, Presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

Bucurati-va de bogatia Deltei, fara sa o perturbati, accesand pagina http://www.youtube.com/deltasemper.

Proiect cofinantat din Fondul de Coeziune/Fondul European de Dezvoltare Regionala.


Pentru informatii suplimentare referitoare la implementarea acestui proiect va rugam sa contactati: 
 
Asociatia Salvati Dunarea si Delta
Adresa: Str. Constantin Sandu Aldea nr. 22, Bucuresti, sector 1
Tel : + 40 (21) 3194931; Fax : + 40 31 8270230 E-mail: adrian.sorescu@salvatidelta.ro
Persoana contact: Adrian Sorescu – Manager de Proiect