In cadrul intalnirii recente dintre oficialii romani si cei americani s-a discutat despre sectorul economic din Romania si s-a accentuat necesitatea crearii unui mediu predictibil pentru companiile americane. In timpul intalnirii dintre vicepresedintele american Joe Biden si Victor Ponta, 30 de cetateni americani, originari din judetul Alba au protestat in fata Casei Albe impotriva proiectului minier de la Rosia Montana. 
 
Campania Salvati Rosia Montana atrage atentia companiilor ce cauta stabilitatea si predictibilitatea mediului politic si economic ca aceasta stare de fapt nu va fi intrunita atata timp cat actiunile lor vizeaza opearatiuni ce incalca drepturile omului, Constitutia, dreptul la un mediu curat. Sunt apreciate acele proiecte investitionale ce propun in mod democratic si transparent o reala dezvoltare durabila a comunitatilor din Romania. Orice tentativa a companiilor de a profita de predispozitia de coruptibilitate a autoritatilor locale si centrale, orice incercare de fabricare a unor false stari de fapt sau de a cumpara vocea mass-mediei nu va reprezenta decat costuri inutile pentru investitori ce nu si le vor acoperi niciodata si pentru care nu ii va despagubi nimeni. Aceasta miscare sociala este departe de a fi violenta, dar este vehementa impotriva practicilor nedemocratice si anticonstitutionale a unei mari parti a oamenilor politici romani. 
 
Milioanele de euro cheltuite pentru convingerea cetatenilor romani de oportunitatea proiectului minier cu cianuri de la Rosia Montana nu au facut decat sa prezinte publicului larg dezinformari, interpretari denaturate, iar adevarurile incomode au fost constant ascunse. Aceste tentative de inselare a opiniei publice au fost dejucate prin informarea cu argumente pertinente transmise prin medii alternative unui public larg si constient. Alimentarea conturilor institutiilor media ca plata pentru reclame neconvingatoare a avut in mod evident rolul nelegitim si ilegal de influentare a continutului editorial. Prin urmare, la nivel de predictibilitate, este clar ca orice tentative suplimentare de pacalire a opiniei publice sau de influentare a mass-mediei nu vor avea succes tocmai pentru ca se bazeaza pe aceleasi false argumente foarte putin credibile.
 
Campania Salvati Rosia Montana atrage atentia liderilor politici ca tentativele diversioniste de amanare a votului sau de recosmetizare a propunerii de lege pentru distrugerea Rosiei Montane nu fac decat sa scandalizeze si mai mult opinia publica. Sentimentul de abandon al binelui comun de catre mare parte a clasei politice este alimentat constant de atitudinea servila fata de profitul companiilor straine si de disponibiliteatea politicienilor de a gasi solutii legale nelegitime pentru proiectele cu activitati inafara legii. Este iarasi foarte predictibil ca sustinerea nelegitima a proiectelor ilegale ce nu respecta mai ales dreptul cetatenilor romani la un mediu curat va fi aspru sanctionata de cetateni fie prin nesupunere civica, fie prin reorientarea optiunilor politice. Prin urmare, odata obtinut sprijinul interesat al politicineilor, companiile cu proiecte ilegale nu vor avea niciodata garantia ca protectorul intreselor sale va fi mereu in sfera puterii, este evidenta dorinta unui public din ce in ce mai numeros si mai indignat ca politicienii sa se dezica de aceste practici nedemocratice.
 
“Companiile ce vor veni sa investeasca la Rosia Montana sunt binevenite atatat timp cat nu mint, nu ne cumpara politicienii si presa, nu ne otravesc apa si pamantul. Daca in schimb vor cauta sa ne schimbe legile, sa ne ia prin expropriere terenurile si casele sau sa ne lase otravuri in locul patrimoniului atunci sa mizeze intotdeauna pe un public extrem de potrivnic si extrem de vehement. Daca vor predictibilitate, atunci sa se considere avertizati.” a declarat Eugen David, presedintele Alburnus Maior.
“Tentativele de inducere in eroare a publicului larg de catre politicienii ce sprijina nemarginit proiectul cu cianuri de la Rosia Montana au esuat lamentabil. Dezinformarile ce au mizat pe imaginarele intentiile violente ale protestatarilor sau cosmetizarea si reformularea legii anticonstitutionale nu au facut decat sa demonstreze cat de independenti de realitate sunt sustinatorii cianurii. Singurul lucru predictibil este ca protestand si informand cat mai multi oameni vom face ca actuala clasa politica ce sprijina proiectul minier sa fie doar o trista si neplacuta amintire.” a declarat Tudor Bradatan, Mining Watch Romania.
 
Pentru mai multe informatii alburnusmaior@ngo.ro