Săptămâna aceasta, 10 voluntari din SUA muncesc pe șantierul Habitat for Humanity din Mediaș, pentru a ajuta 200 de tineri din grupuri vulnerabile să aibă o viață independentă. Voluntarii, care se află pentru prima dată în România, lucrează la reabilitarea unei clădiri care va fi transformată într-o structură de economie socială, cu scopul de a crea un spațiu unde tinerii vor învăța diferite deprinderi.
“Au fost foarte multe opțiuni de voluntariat, dar mereu mi-am dorit să aflu mai multe despre România deoarece este țara în care s-a născut mama soțului meu, care a emigrat încă din copilărie în SUA, alături de familia sa. Mă simt extrem de onorată să contribui și eu la acest proiect, având în vedere că mi-am dedicat cariera ajutorării persoanelor cu dizabilități fizice și psihice. Așadar, beneficiarii pentru care muncim pe șantier sunt motivul alegerii mele de a veni la Mediaș,” a mărturisit Denise Rowe.
Charlie Milkovits, un alt voluntar, spune că a venit în România deoarece nu mai călătorise până acum în această parte a lumii și că auzise foarte multe lucruri frumoase despre experiențele de voluntariat de aici de la prieteni. „Apreciez foarte mult oportunitatea de a mă implica în proiecte de construcție dedicate persoanelor din grupuri vulnerabile deoarece îmi oferă o imagine clară asupra dificultăților cu care se confruntă o țară,” a adăugat Charlie.
Despre proiect
Habitat for Humanity România, în parteneriat cu Asociația Phoenix Speranța și Primăria Mediaș, prin Direcția de Asistență Socială, construiește în Mediaș 15 apartamente sociale și renovează o clădire care va fi transformată într-o structură de economie socială. Scopul proiectului este crearea de șanse pentru o viață normală, independentă pentru 200 de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani expuși excluziunii din cauza vulnerabilității datorate lipsei școlarizării, sărăciei extreme, etniei sau dizabilităților.
Pentru acest proiect, Asociația Phoenix Speranța a obținut o finanțare din partea Velux Foundations Danemarca. Co-finanțarea proiectului este asigurată de Habitat for Humanity România și partenerii organizației (Holcim România, Wienerberger), precum și de Consiliul Local Mediaș, care pe lângă o contribuție financiară, a pus la dispoziție clădirea și terenul necesare.
***
Despre Habitat for Humanity România
Habitat for Humanity este o organizație non-profit prezentă în 70 de țări cu misiunea de a eradica locuirea sărăcăcioasă. De 21 de ani în România, Habitat for Humanity România construiește, reabilitează, oferă consultanță, suport tehnic și derulează programe de eficiență energetică și de prevenție și răspuns la dezastre pentru grupuri vulnerabile.
Cu sprijinul a peste 32,000 de voluntari, internaționali și din companiile românești, Habitat for Humanity România a ajutat peste 69,000 de oameni să aibă o casă decentă sau să își îmbunătățească condițiile de locuit.
Despre Asociația Phoenix Speranța
Asociatia Phoenix Speranța a luat ființă în anul 2001. Misiunea asociaţiei este aceea de a contribui la creşterea calităţii vieţii persoanelor cu dizabilităţi prin furnizarea de servicii specializate de reabilitare, pregătire pentru muncă şi viaţă independentă.
Principalele obiective şi implicit direcţii ale activităţii asociaţiei le constituie: educaţia, instruirea, recuperarea şi integrarea socio-profesională. Din structura asociației, din 2007, mai face parte și Unitatea Protejată “Primul Pas” cu activități lucrative în patru ateliere (tâmplărie, croitorie, decorațiuni, manufacturare săpun natural) în care 11 persoane cu dizabilități au statut de angajat. Per total asociație, cei 11 angajați însumează aproape 50%. Zilnic, în asociație își depășesc limitele și își afirmă valoarea 35-40 de persoane cu dizabilități, sprijiniți de o echipă de 13 angajați specialiști sau cu funcții administrative.