Programul educational Ajungem MARI a demarat o nouă perioadă de înscriere pentru voluntari care să le fie alături copiilor din centrele de plasament, apartamentele și căsuțele de tip familial din mai multe comunități mici din județele Buzău, Brașov, Timiș, Cluj și Mureș.
Nu mai puțin de 1.600 de voluntari Ajungem MARI lucrează săptămânal cu peste 2.500 de copii cu vârste cuprinse între 5 și 20 de ani, din centrele de plasament din București și alte 24 de județe, iar rezultatele se văd în fiecare zi. Există însă și câteva centre, în special în comunități mai mici, în care copiii nu sunt încă vizitați de voluntari. Așadar, Ajungem MARI a decis deschiderea unui nou apel de voluntariat până pe data de 9 februarie pentru persoanele care vor să devină voluntari în centrele de plasament din Făgăraş, Dacia, Rupea (Braşov), Gherla (Cluj), Sâncraiu de Mureş, Reghin, Ceuaş (Mureş), Lugoj (Timiş), Buzău şi Râmnicu Sărat.
"Atunci când oamenii fac voluntariat, își asumă de fapt un crez: vor să facă o schimbare în lume. Sunt conștienți că, dacă nu vor schimba nimic în atitudinea și comportamentul lor, nimic nu se va schimba din senin. În orașele mici însă, pare că oamenii sunt mai reținuți față de activitățile de voluntariat. E firesc să ne concentrăm mai întâi pe asigurarea nevoilor bazale, dar mai există un fenomen social: neputința învățată. Acesta se referă la sentimentul că nu poți să faci nimic, deoarece ai impresia că orice ai face, lucrurile nu se vor îmbunătăți. Și, decât să depui efort, alegi să nu faci nimic, pentru că oricum nu contează, dar un oraș mic are la fel de mare nevoie de voluntari, pentru că o astfel de experiență te împlinește și îți oferă alte perspective asupra viitorului", a observat Silvia Burciu, psiholog Ajungem MARI.
Adolescenții au nevoie de voluntari adulți, care să le fie model
Voluntarii Ajungem MARI lucrează, în special, în centre de plasament de stat, cu minorii care au suferit traume în urma instituționalizării, a abandonului sau a separării de familii. Micuții au un potențial pe care deseori nu îl cunosc! Ei merg la școli normale sau speciale și din păcate, datorită mediului din care provin și al poveștilor lor de viață, nivelul de cunoștințe al multor copii este mai scăzut decât al colegilor de aceeași vârstă și au nevoie de sprijin pentru a recupera aceste lipsuri, dar și pentru a învăța să aibă încredere în ei.
În plus, dacă în orașele mai mari și, în special, în rândul persoanelor tinere, se observă un interes crescut pentru implicare, adolescenții din centrele de plasament ar avea nevoie și de voluntari adulți care să le poată oferi și un altfel de exemplu, de oameni calzi care să îi învețe și să îi încurajeze permanent. Mai mult, unii tineri se pregătesc pentru examenul de Bacalaureat sau se apropie de momentul în care vor părăsi sistemul și au nevoie, de un adult care să îi asculte, să le răspundă la întrebări, să îi îndrume și să îi pregătească pentru acest pas.
"Adolescenții se tem pentru momentul în care vor părăsi sistemul de proiecție. La 18 ani nu ești atât de sigur, ai nevoie de sprijin, de îndrumare de la oameni în care ai încredere, care îți dau sentimentul de siguranță. Voluntarii îi ajută pe copii și pe tineri pe termen lung, îi întâlnesc în centre, lucrează împreună, dar le pot deveni sprijin până se angajează și își formează familiile lor. Pentru acest sprijin e nevoie de implicarea adulților cu experiență de viață, care îi pot ghida pe tineri", a declarat Iarina Taban, fondatorul Programului Educațional Ajungem MARI.
Voluntarii participă la un training inițial și sunt repartizați la centre în funcție de abilitățile lor, nevoile copiilor, distanța față de centru și de programul lor (în timpul săptămânii sau în weekend). Ei vor merge timp de 8 luni, câte trei ore pe săptămână, în echipe de 2 sau 3 voluntari la grupe de 3-6 copii pentru ședințe de recuperare sau pregătire școlară, ateliere de cunoștințe generale și ateliere creative. Vârsta minimă pentru voluntariat este de 16 ani, iar transportul voluntarilor până la centru şi înapoi, pentru persoanele din aceste judeţe care nu locuiesc în localităţile menţionate, însă doresc să se implice şi să ofere sprijin copiilor de acolo, poate fi decontat.
Despre Ajungem MARI
Ajungem MARI este singurul program al Asociației Lindenfeld și susține educația copiilor din centre de plasament și medii defavorizate. Scopul programului este să îi sprijine pe copii și tineri să ajungă oameni MARI, responsabili, independenți și fericiți. Programul educațional Ajungem MARI a demarat în București pe 8 iunie 2014, cu fonduri 0 și s-a extins rapid, incluzând tot mai mulți copii. În prezent, în București și cele 24 de județe 2.500 de copii și tineri instituționalizați sau din familii defavorizate se bucură de educație interactivă și experiențe de formare cu sprijinul a 1.600 de voluntari care îi vizitează săptămânal.