”Eco-voluntariat in penitenciare” este un proiect care promoveaza beneficiile voluntariatului pentru mediu in randul persoanelor private de libertate din Penitenciarul Craiova si Penitenciarul pentru Minori si Tineri, precum si in randul comunitatilor din Craiova si Isalnita. Partenerii proiectului sunt Asociatia MaiMultVerde, Penitenciarul Craiova, Penitenciarul pentru Minori si Tineri, Federatia VOLUM si Primaria Isalnita. 
 
In cadrul acestui proiect, cu sprijinul Federatiei VOLUM (Federatia Organizatiilor care Sprijina Dezvoltarea Voluntariatului in Romania), vor fi selectate 100 de persoane private de libertate din Penitenciarul Craiova si din Penitenciarul pentru Minori si Tineri si 20 de voluntari din randul comunitatii locale si vor fi implementate cinci programe de voluntariat pentru mediu in penitenciare. Aceste programe sunt: eco-antreprenoriat (instruirea persoanelor private de libertate in domeniul agriculturii ecologice in scopul infiintarii unei sere si a unei livezi in cadrul penitenciarului), management forestier responsabil si horticultura (instruirea persoanelor private de libertate in scopul gospodaririi responsabile a padurilor, infiintarea unei pepiniere de salcam, realizarea unei actiuni de plantare pe un teren oferit de Primaria Isalnita, amenajarea unui spatiu verde in penitenciar), energii alternative (dobandirea cunostintelor necesare implementarii unor proiecte de reducere a amprentei de carbon in cadrul penitenciarelor), conservarea biodiversitatii (familiarizarea a sase persoane lipsite de libertate din Penitenciarul pentru Minori si Tineri Craiova cu schimbarile climatice si degradarea habitatelor ca urmare a activitatilor antropice), implementarea colectarii selective in unitatile penitenciare si valorificarea deseurilor in cele doua penitenciare vizate de proiect.  
 
Proiectul ”Eco-voluntariat in penitenciare” are ca obiectiv principal implicarea, ca voluntari, a persoanelor private de libertate, dar si a locuitorilor din Isalnita si Craiova in proiecte de mediu in beneficiul localnicilor si a institutiilor care functioneaza in comunitate. De asemenea, se urmareste initierea de practici sustenabile in domeniul protectiei mediului atat in comunitate, cat si in institutiile penitenciare, un prim rezultat direct fiind implementarea unui sistem de colectare selectiva si actiuni de imbunatatiri funciare si peisagistice de care vor beneficia aproximativ 1.505 de persoane private de libertate si 600 de angajati ai penitenciarelor. 
 
Partenerii proiectului isi propun sa ofere un cadru in care toti participantii sa inteleaga cu adevarat valoarea cetateniei active si avantajele acesteia atat la nivel personal, cat si social. Incurajand initiativele in domeniul voluntariatului pentru mediu, se doreste crearea unor mecanisme care sa faciliteze dialogul si cooperarea intre membrii comunitatii si persoanele private de libertate in scopul reintegrarii dupa punerea in libertate a acestora din urma. 
 
”De cele mai multe ori, privarea de libertate, chiar si pe perioada limitata, atrage dupa sine un stigmat pe perioada nedeterminata. Adesea ne vine greu sa acordam cu adevarat a doua sansa. Natura este mai iertatoare, de aceea este cadrul perfect pentru a (re)descoperi puterea faptelor bune. Chiar si cei care in trecut au gresit sunt capabili de fapte bune, voluntare, pentru natura, iar pentru toti ceilalti fapta buna poate reprezentarea reprimirea in comunitate. Acesta este mesajul pe care incercam sa il transmitem prin intermediul acestui proiect, unic de felul lui in Romania”, a declarat Doru Mitrana, directorul Asociatiei MaiMultVerde. 
 
”Activitatile proiectului vin sa sporeasca eforturile noastre de consolidare a relatiei penitenciarelor cu comunitatea locala. Institutia penitenciara isi doreste sa fie partener al comunitatii, sa fie implicata in gasirea de solutii  la problemele acute ale acesteia”, a declarat comisar sef Adrian Cristian Becheanu, director Penitenciarul Craiova. 
 
”Dincolo de toate, meseria noastra este sa educam omul, personalitatea si acum responsabilitatea. Prin acest proiect educam responsabilitatea mostenirii pe care fiecare din noi o lasam generatiilor viitoare, convinsi fiind ca noi si urmasii nostri avem dreptul sa traim o viata sanatoasa intr-un mediu sanatos. Apreciez ca prin acest proiect sistemul penitenciar din Romania demonstreaza, la randul sau, ca isi asuma un rol activ de partener social, interesat de siguranta si securitatea societatii si a mediului, in egala masura”, a declarat comisar sef Viorel Najap, director Penitenciar de Minori si Tineri Craiova.
 
Perioada de desfasurare a proiectului este de 10 luni, august 2014-mai 2015. Proiectul ”Eco-voluntariat in penitenciare” este finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania cu suma de 66.057 euro. Mai multe informatii depsre proiect pot fi gasite pe www.penitenciareverzi.ro, iar despre granturile SEE 2009-2014 pe www.eeagrants.org. 
 
 
Pentru mai multe informatii:
Asociatia MaiMultVerde - Anamaria Bogdan, director comunicare, tel. 0755 224816, email anamaria.bogdan@maimultverde.ro