...care implica voluntari pentru a asigura indeplinirea cerintelor privind securitatea si sanatatea in activitatile desfasurate. Evenimentul de lansare va avea loc joi, 28 aprilie.
Initiativa face parte din proiectul „Cartea de Identitate a Voluntariatului – Calitate, Impact si Valoare”, desfasurat de Federatia VOLUM, finantat prin Granturile SEE 2009- 2014 in cadrul Fondului ONG.
Odata cu intrarea in vigoare a Legii Voluntariatului nr. 78/2014, contractul de voluntariat este obligatoriu si este incheiat intre organizatia-gazda si voluntar. Acesta are doua anexe importante, care fac parte integranta a contractului: fisa de voluntar si fisa de protectie a voluntarului. Aceasta din urma face legatura cu Legea Securitatii si Sanatatii in Munca 319/2006, unde sunt mentionate activitatile realizate de catre voluntari. Insa normele de aplicare nu sunt adaptate acestui sector, care este diferit de activitatile de munca, desfasurate conform Codului Muncii. Diferentele majore se datoreaza, in principal, frecventei cu care se desfasoara astfel de activitati, inexistentei unor activitati stabilite si reglementate conform Codului Clasificarilor Ocupatiilor din Romania. De asemenea, activitatile de voluntariat sunt activitati desfasurate in sprijinul si pentru dezvoltarea societatii, astfel incat sunt implicati beneficiari directi si/sau alte institutii publice.
Federatia VOLUM a constatat absenta unor strategii nationale pentru voluntariat care sa abordeze probleme ce tin de securitate si sanatate in lucrul cu voluntarii. In consecinta, VOLUM a initiat un demers, printr-un parteneriat cu Asociatia Romana de Securitate si Sanatate in Munca, pentru a dezvolta o procedura simplificata a legislatiei din domeniul SSM, adaptata nevoilor acestui sector, formand astfel un grup de lucru, alaturi de experti SSM si organizatii neguvernamentale, din domenii de activitate diferite.
De asemenea, in iulie 2015, Federatia VOLUM a lansat prima retea de experti in Securitate si Sanatate in Munca, formata in prezent din 20 de specialisti sau inspectori SSM, din cadrul organizatiilor membre ale Federatiei VOLUM, din mai multe judete: (Bucuresti, Brasov, Craiova, Constanta, Neamt, Cluj, Ialomita, Hunedoara, Suceava, Vrancea, Calarasi, Buzau, Bistrita), in cadrul carora vor avea loc astfel de evenimente in perioada 27-28 aprilie.
Fundatia Tineri pentru Tineri, Asociatia Lindenfeld, Asociatia Help Autism, Asociatia Desenam Viitorul Tau, Asociatia Empower , membre in cadrul Federatiei VOLUM si in cadrul acestei retele, lanseaza invitatia catre organizatiile neguvernamentale de a participa in cadrul evenimentului de lansare a „Ghidului de Securitate si Sanatate in activitatile de voluntariat”.
Evenimentul de lansare va avea loc joi, 28 aprilie, in Sala Hagi, in cadrul Ministerului Tineretului si Sportului (Str. Vasile Conta, Nr. 16), incepand cu ora 10.00. Inscrierile la acest eveniment se fac doar prin completarea FORMULARULUI pana marti, 26 aprilie inclusiv.
„Voluntarii din intreaga tara se implica, din proprie initiativa, in astfel de activitati pentru a darui comunitatii si pentru a fi motorul unei schimbari. Este important ca organizatiile care implica voluntari sa inteleaga si sa cunoasca prevederile legislatiei in vigoare si, de asemenea, sa ia toate masurile necesare pentru a preveni anumite pericole la care voluntarii sunt expusi. Ghidul si reteaua de experti SSM vin in sprijinul acestor organizatii, pentru ca protectia voluntarilor sa fie realizata corect si coerent, in functie de activitatile voluntarilor” – Florentina CHIRU, Coordonator PR & Comunicare externa, Federatia VOLUM.
„Ne bucuram ca am gasit in acest sector oameni deschisi si cu dorinta de a invata cat mai mult din acest domeniu al SSM-ului. Vom dezvolta colaborarea noastra cu Federatia VOLUM pentru a gasi cele mai bune solutii de instruire a voluntarilor, astfel incat acestia sa nu se accidenteze in timpul activitatilor de voluntariat. In aceasta frumoasa colaborare, motto-ul nostru este: Securitatea si sanatatea voluntarilor este pe primul loc”. – Adrian ISPASOIU, Prim Vicepresedinte ARSSM.
Proiectul Cartea de Identitate a Voluntariatului – Calitate, Impact si Valoare este un proiect implementat de Federatia VOLUM in parteneriat cu Asociatia TechSoup Romania, finantat prin Granturile SEE 2009- 2014 in cadrul Fondului ONG in Romania, cu suma de 78.857,00 € euro.
Despre Federatia VOLUM
Federatia VOLUM este o organizatie neguvernamentala cu rol de asociatie umbrela in domeniul voluntariatului, cu reprezentare la nivel national – peste 80 de organizatii membre care gestioneaza aproximativ 22.000 de voluntari. Misiunea Federatiei VOLUM este facilitarea dialogului si actiunii comune pentru dezvoltarea sustenabila a voluntariatului in Romania – www.federatiavolum.ro.