Aceasta conferinta face parte din proiectul „Cartea de Identitate a Voluntariatului – Calitate, Impact si Valoare”, desfasurat de Federatia VOLUM in parteneriat cu Asociatia TechSoup Romania, proiect finantat prin Granturile SEE 2009- 2014 in cadrul Fondului ONG.
 
In perioada iulie 2015 – martie 2016 Federatia VOLUM a demarat un proces unic de creare a unui sistem de masurare a impactului social si economic pe care voluntariatul il are in Romania. Acest demers are ca scop intarirea capacitatii ONG-urilor pentru masurarea impactului programelor si a activitatilor de voluntariat in randul organizatiilor care implica voluntari. Grupul de lucru coordonat de Federatia VOLUM pentru crearea sistemului mentionat va prelua si adapta metode propuse de Organizatia Mondiala a Muncii in „Manualul de masurare a activitatilor de voluntariat”. In acest sens, vor fi utilizate instrumente de masurare cantitativa si calitativa a implicarii voluntarilor si a impactului acestora asupra organizatiei si asupra comunitatii, in vederea exploatarii resurselor si directiilor identificate ca fiind functionale si sustenabile. 
 
Pe 21 aprilie, reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale, institutiilor publice si companiilor interesate de componenta de voluntariat, sunt invitati sa participe in cadrul conferintei si vor avea posibilitatea de a se inscrie in cadrul a doua din cele opt ateliere desfasurate in paralel. Acestea vor viza diferite teme de interes pentru acest domeniu, precum: ghidul de masurare a impactului activitatilor de voluntariat din Romania, importanta orientarii si formarii voluntarilor in domeniul drepturilor omului si discriminarii, importanta vizibilitatii si recunoasterii miscarii de voluntariat in Romania, voluntariatul considerat experienta profesionala, voluntariat international in Romania si impactul stagiilor de voluntariat internationale asupra situatiei social-economice din Romania, impactul coordonatorilor de voluntari asupra dezvoltarii si eficientei voluntarilor, voluntariatul corporativ – tendinte si impactul implicarii angajatilor in procesul de schimbare sociala si impactul unui cadru legislativ pentru voluntariat asupra miscarii de voluntariat din Romania.
 
„Este prima Conferinta Nationala pe care VOLUM o organizeaza, un eveniment care nu vine deloc intamplator abia acum, dupa 6 ani de activitate. Este momentul de maturitate organizationala, cand Federatia are un cuvant de spus in domeniul voluntariatului din Romania, o influenta castigata in timp, cu enorm de multa munca si curaj in a-si urma misiunea: aceea de a construi infrastructura pentru voluntariat, la nivel national. Federatia VOLUM a ajuns in 2016 un centru de resurse valoros in Romania, in acest domeniu. Am dezvoltat impreuna cu membrii si partenerii nostri cam tot ce e nevoie pentru un management profesionist al voluntarilor si reusim anual, prin proiectele pe care le dezvoltam sa ajungem la cateva sute de organizatii din intreaga tara, contribuind acolo unde acestea au nevoie de sprijin. Conferinta pe tema impactului voluntariatului in Romania vine ca un spatiu extrem de necesar sectorului nonprofit si ca o incununare a unor proiecte care ne-au ajutat sa crestem exponential si sa ajungem mai aproape de obiectivul nostru - acela de a face din voluntariat o normalitate." – Anca NASTASE, Director Executiv al Federatiei VOLUM.
 
Conferinta va avea loc joi, 21 aprilie, la Phoenicia Grand Hotel Bucuresti, incepand cu ora 09:30. Inscrierea se va face doar in baza completarii acestui formular, participantii primind o confirmare, in functie de locurile disponibile. 
 
Proiectul Cartea de Identitate a Voluntariatului – Calitate, Impact si Valoare este un proiect implementat de Federatia VOLUM in parteneriat cu Asociatia TechSoup Romania, finantat prin Granturile SEE 2009- 2014 in cadrul Fondului ONG in Romania, cu suma de  78.857,00 € euro.

***
Despre Federatia VOLUM
Federatia VOLUM este o organizatie neguvernamentala cu rol de asociatie umbrela in domeniul voluntariatului, cu reprezentare la nivel national – peste 80 de organizatii membre care gestioneaza aproximativ 22.000 de voluntari. Misiunea Federatiei VOLUM este facilitarea dialogului si actiunii comune pentru dezvoltarea sustenabila a voluntariatului in Romania – www.federatiavolum.ro .
 
Persoane de contact:
Ana-Maria GRADINARIU – Coordonator Programe, Federatia VOLUM
• anamaria.gradinariu@federatiavolum.ro
Florentina CHIRU – Coordonator PR & Comunicare Externa, Federatia VOLUM
• florentina.chiru@federatiavolum.ro