Miercuri, 28 august 2019, Habitat for Humanity România a organizat ceremonia „Dedicare, Cumpăna - Inaugurarea locuințelor finalizate în sezonul 2018 - 2019”. În cadrul evenimentului au fost oferite, într-un gest simbolic, cheile noilor case, celor opt familii beneficiare, cămine ce au fost construite prin programul Big Build 2018. Cu această ocazie, tot la Cumpăna, au fost inaugurate și alte opt locuințe construite în cadrul programului tradițional. 
 
Ziua a început în jurul orelor 11:30 cu o ceremonie religioasă, desfășurată într-un cadru intim doar în prezența familiilor beneficiare. Doi preoți au sfințit cele 16 case, terenul din jurul lor și icoanele pe care familiile le-au primit ulterior din partea Habitat for Humanity România. Preoții i-au binecuvântat pe membri familiilor, inclusiv pe cei 32 de copii ai comunității Habitat for Humanity din localitatea Cumpăna.
 
Evenimentul emoționant a fost urmat de ceremonia „Dedicare, Cumpăna - Inaugurarea locuințelor finalizate în sezonul 2018 - 2019”. Începută în jurul orelor 12:30, ceremonia a avut loc în prezenta celor 16 familii, a echipei Habitat for Humanity România, a oficialităților, partenerilor de proiect și a presei. 
Au fost prezenți și au transmis mesaje de mulțumiri: Roberto Pătrășcoiu, director naţional Habitat for Humanity România și Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România, partener strategic al acestui proiect.
 
Roberto Pătrășcoiu: „Acest eveniment marchează un moment profund de împlinire și mulțumire al finalizării unei etape, dar mai ales speranță pentru viitor. La Cumpăna, dedicăm 16 locuințe: opt locuințe construite în programul Big Build și alte opt locuințe construite prin programul tradițional Habitat for Humanity. 
Așa cum spunea unul dintre voluntarii Big Build, acasă reprezintă mai mult decât un acoperiș și cei patru pereți. Acasă este un sentiment care aduce și ține oamenii împreună și ne face să îi iubim pe toți cei apropiați. Personal, așteptam demult acest moment. Și eu, și echipa mea! Astăzi, printre voi mă simt acasă!” 
 
Katharina Scheidereiter: „Este foarte impresionant pentru mine să mă întorc la Cumpăna. Parcă ieri am muncit aici, zi de zi, cu colegii voluntari și împreună cu familiile partenere, pe care mă bucur să le revăd. 
Pentru noi, la Kaufland, este important să construim ceva care să rămână pentru generațiile viitoare, ceva sustenabil. De aceea suntem alături de Big Build într-un parteneriat cu tradiție.” 

Lor li s-au alăturat, Mariana Gaju, primarul localității Cumpană și Alexandru Ionică, membru al familiilor partenere.
 

Mariana Gaju: “Habitat for Humanity este o familie, iar țelul nostru este să construim alături de voi, așa cum facem din 2008, când am ridicat primele locuințe. 

Aici era un câmp plin de ciulini și gunoaie. Exact aici, lângă campusul școlar. Iar acum, acum sunt case construite de Habitat for Humanity! Astazi, am lăcrimat de bucurie pentru acești copii. Mulțumesc, Habitat for Humanity pentru tot ceea ce ați construit în comunitatea noastră!” 
 
Alexandru Ionică: „Mulțumesc foarte mult celor care s-au gândit la copiii noștri și au făcut ca ei să poată dormi liniștiți pe un pat. Este foarte greu să trăiești când nu ai certitudinea unui loc în care să locuiești. Când nu ai o casă. 
În numele celor 16 familii de la Cumpăna, vă transmit 16 doze de emoții. Poate nu știm să ne exprimăm fericirea, dar vă spun sincer, suntem paralizați de bucurie! 
Nu pot uita îmbrățisările voluntarilor de la finalul Big Build 2018. Aceste emoții le-am transmis copiilor noștri, care vor duce la rândul lor visurile celorlalți mai departe”.
 
Din partea partenerilor de proiect au fost prezenți la eveniment, Andrei Huettner, Bosch România și Bogdan Tulbure, de la compania Siniat.
Au urmat momente pline de emoții. Habitat for Humanity a oferit celor 16 familii icoanele sfințite de preoți, cheia simbolică a casei, iar copiii comunității, 32 de copii cu vârste diferite, au primit cadouri (rechizite, jucării și dulciuri) din partea organizatorilor. 
 
Acțiunea a continuat cu vizitarea noilor locuințe, opt construite de Habitat for Humanity România prin programul său clasic și opt în cadrul Big Buid 2018. Au fost zâmbete și îmbrățișări cu lacrimi în ochi, momente de neuitat surprinse în fotografii și în fotografia de grup. 
 
În ediția Big Build 2018 au fost construite 8 case în localitatea Cumpăna, județul Constanța, în doar 5 zile! Cei 350 de voluntari veniți din toate colțurile țării, dar și ai lumii, din SUA, Germania și Olanda, au ajutat și lucrat cot la cot la ridicarea caselor cu membrii celor 8 familii. 
 
Șantierul de la Cumpăna a fost deschis pe 1 octombrie 2018, iar 5 zile mai târziu casele erau deja ridicate! Pe șantierul Big Build 2018 s-au aflat în permanență un număr de 240 de voluntari români, americani, nemți și olandezi, care au muncit câte 8 ore pe zi. Anul trecut, printre voluntarii s-a numărat și campioana olimpică la maraton Constanța Diță. 
 
Locuințele de la Cumpăna au fost construite în sistem duplex și sunt prevăzute cu trei camere – sufragerie, două dormitoare, baie, bucătărie și un spațiu exterior. 
 
Ele sunt amplasate lângă Campusul Școlar din Cumpăna. Terenul a fost oferit de Primăria Comunei Cumpăna. Costurile de construcție au fost acoperite din donațiile în bani, fondurile strânse de voluntari și cu ajutorul materiale de construcții oferite de sponsorii proiectului: Dedeman, (partener principal), Bosch, Tondach, TeraPlast, Ariston, Ursa, Veka, Piatra Online, Siniat si Aqua Carpatica.
 
Sponsorul strategic, Kaufland România este alături de Habitat for Humanity România și programul BIG BUILD de patru ani. 
Totodată, anul acesta, în perioada 7 și 11 octombrie, va avea loc cea de-a 11-a ediție BIG BUILD, eveniment în cadrul căruia 240 de voluntari, români și din străinătate vor construi 10 case în comuna Vaideeni din județul Vâlcea.
 
***
Habitat for Humanity este o organizație non-profit prezentă în 70 de țări  a cărei misiunea este de a eradica locuirea precară. De 23 de ani în România, Habitat for Humanity România construiește și reabilitează locuințe pentru familii cu venituri mici, oferă consultanță, suport tehnic și derulează programe de eficiență energetică și de prevenție și răspuns la dezastre pentru grupuri vulnerabile.
 
Cu sprijinul celor peste 34.000 de voluntari internaționali și din companiile românești, Habitat for Humanity România a reușit să ajute peste 88.500 de oameni să aibă o casă decentă sau să își îmbunătățească condițiile de locuit.