În ciuda impedimentelor generate de pandemie, peste 750 de voluntari ai programului educațional Ajungem MARI al Asociației Lindenfeld, au susținut activități educative cu peste 900 copiii din centrele de plasament din București și Ilfov prin proiectul „Ajungem MARI și Puternici” derulat cu spijinul United Way România. Cea mai mare provocare a fost transferul activităților interactive în online în absența unui număr suficient de dispozitive electronice.
Odată cu starea de urgență, copiii și tinerii instituționalizați au fost izolați timp de 3-4 luni în centrele de plasament sau căsuțele și apartamentele de tip familial. Spre deosebire de copiii din familii, pentru a preveni răspândirea rapidă a virusului în colectivitate, acești copii nu au ieșit deloc din casă pe toată durata izolării și chiar personalul a locuit alături de ei, prin rotație, pentru perioade de 14 zile.
Pentru copiii și tinerii instituționalizați izolarea a fost foarte dificilă, accentuându-se conflictele și lipsa motivației. A contat enorm orice activitate nouă, care a întrerupt rutina zilelor de izolare, și comunicarea cu voluntarii care le-au devenit prieteni despre emoțiile și trăirile lor în această perioadă. Voluntarii i-au ajutat și să găsească noi metode de petrecere a timpului.
„Când veniți la noi?” și „Ne e dor de voi!” sunt două dintre propozițiile cel mai des rostite de copii în perioada în care accesul fizic în centrele de plasament a fost restricționat.
Voluntarii au resimțit și ei dorul de copii, așa că unii dintre ei au mers la poarta centrelor cu mici cadouri în perioada Paștelui și Crăciunului sau i-au îmbrățișat pe copii de la distanță vizitându-i sub geamurile apartamentelor de tip familial unde locuiesc câte 6 copii.
Deși în multe centre numărul dispozitivelor pentru conectare la activitățile online era insuficient, voluntarii au găsit metode de comunicare online sau telefonic, cu sprijinul personalului centrelor. Dacă primele întâlniri online au fost de grup și cu multă agitație, la următoarele întâlniri voluntarii au împărțit copiii în grupe mai mici sau au lucrat individual pentru ca ședințele să fie cât mai eficiente. Chiar și după ce copiii s-au acomodat cu activitățile online, ședințele încep tot cu întrebarea „Și când veniți iar la noi?”.
Consilierii educaționali ai programului Ajungem MARI i-au ajutat pe voluntari să își adapteze activitatea la lucrul online, prin training-uri despre instrumente și metode de lucru online adaptate pentru diferite vârste ale copiilor. Pe lângă sprijinul voluntarilor, copiilor le-au fost de mare ajutor materiale educaționale trimise în centre în cadrul proiectului: cărți, enciclopedii, jocuri educative, rechizite și materiale de lucru manual pentru ateliere creative care au făcut izolarea copiilor mai ușoară. Consilierii Ajungem MARI le-au trimis educatorilor din centre idei de jocuri de dezvoltare personală și de jocuri creative.
Proiectul s-a desfășurat în București și Ilfov cu sprijinul Fundației United Way, partener și sponsor al programului educațional Ajungem MARI încă din 2015. „Ne dorim ca acești copii și tineri instituționalizați să devină adulți independenți, responsabili în decizii, stăpâni pe emoțiile lor și împliniți. Ne bucurăm să putem fi parteneri pe termen lung în sprijinul acestor copii și tineri atât de vulnerabili, care au nevoie de acceptare, de încurajare și de timp să își descopere potențialul și să devină puternici și încrezători în viitorul lor.”, spune Marcela Borteanu, Director Adjunct United Way România.
Pe întreg parcursul anului 2020 au fost implicați în proiect un număr total de 783 de voluntari în sprijinul copiilor din 30 de centre și structuri de protecție socială din București și Ilfov. Misiunea lor este să le fie alături copiilor până la finalul anului școlar sau al vacanței de vară, iar apoi li se vor alătura noi voluntari. Modulul de voluntariat în cadrul programului educațional Ajungem MARI este de 8 luni, iar unii voluntari rămân alături de copii pentru mai multe module sau mai mulți ani. Cei care doresc să se alăture proiectului pot găsi mai multe detalii și pot completa formularul „Sunt interesat” pe website-ul - www.ajungemmari.ro/devino-voluntar/. Înscrierile următoare sunt programate pentru toamna 2021, dar este posibil să fie nevoie de voluntari înainte de termen și să fie organizate noi recrutări.
***
Ajungem MARI este unicul program desfășurat de Asociația Lindenfeld și singurul program național care susține pe termen lung educația copiilor și tinerilor instituționalizați și din medii defavorizate pentru a AJUNGE MARI, adulți fericiți, încrezători, responsabili și independenți. Peste 1.400 de voluntari lucrează săptămânal cu peste 2.400 de copii și tineri de 3-20 de ani din centre de plasament, centre de zi, căsuțe și apartamente de tip familial, în parteneriat cu instituțiile de stat și centre private din București și 23 de județe.
United Way România este o fundație românească afiliată la United Way Worldwide, SUA, a cărei activitate se concentrează pe cele trei direcții care pun bazele unei comunități prospere: acces la o educație de calitate, servicii bune de sănătate și un venit suficient pentru a întreține o familie. Acționăm ca un organizator comunitar, mobilizând o rețea extinsă de parteneri din comunitate - ONG-uri, companii, instituții publice, lideri din societatea civilă, donatori și voluntari - să își coordoneze eforturile pentru a produce un impact colectiv. Programele United Way România sprijină anual peste 10.000 de persoane în dificultate.