Primavara lui 2009 a insemnat pentru voluntarii MaiMultVerde noi actiuni de plantare, desfașurate cu fondurile stranse la Gala Verde in septembrie 2008. Dupa reimpaduririle facute in Piatra Craiului si langa Bucuresti in toamna trecuta, voluntarii s-au mobilizat exemplar si in acest an, in cadrul actiunilor de la Snagov (Ilfov) și Schela (Gorj).

Numarul total de puieti plantati pana in prezent cu sprijinul fondurilor stranse la Gala Verde se ridica in prezent la 57000.



Snagov, judetul Ilfov


Voluntarii MaiMultVerde s-au strans in week-end-ul 4-5 aprilie la Snagov, judetul Ilfov, langa padurea Vladiceasca. Peste 300 de oameni, dornici sa ofere un exemplu prin gestul lor, au reusit sa planteze 15000 de puieti de stejar pedunculat. Prin plantarea unei specii care nu mai vegetase in padure de 4 ani, voluntarii au completat 5 ha dintr-un fond forestier deja existent. Chiar daca terenul era accidentat in anumite zone, voluntarii au devenit in scurt timp, sub coordonarea angajatilor Romsilva, veritabili profesionisti ai impaduririi. Ca de obicei, MaiMultVerde a pus la dispozitia voluntarilor mijloace de transport pana la locul de plantare, echipament de protectie, unelte si puieti.



Schela, judetul Gorj


In perioada 6-12 aprilie 2009, 45 de voluntari MaiMultVerde au reusit sa planteze 10000 de puieti de brad pe o suprafata de 3 ha, intr-o zona aflata sub administratia Obstei Harabor, situata in comuna Schela, langa municipiul Targu Jiu. Aceasta a doua operatiune de plantare, intitulata militant Perla Harabor, dupa numele aparatului administrativ al zonei, a reprezentat un adevarat tur de forta din cauza conditiilor dificile de lucru si a regimului de campanie in s-a locuit. Obstea Sateasca Harabor are in administratie 1040 ha de vegetatie forestiera si pasuni alpine, din anul 2006; inainte de aceasta data, masa lemnoasa din aceasta zona a fost exploatata in proportie de 70%, lasand in urma un o ampla suprafata defrisata, fara posibilitatea regenerarii naturale.



Deoarece rata de imbatrinire din localitatea Schela este foarte ridicata, iar majoritatea tinerilor au parasit satul, Obștea Sateasca nu are forta necesara pentru a reimpaduri locul, acesta fiind unul dintre motivele pentru care satenii au apelat la voluntarii MaiMultVerde. Nici insolatia, nici conditiile dificile de munca sau terenul foarte accidentat nu i-au oprit pe voluntarii care s-au ambitionat sa inverzeasca trei versanti de munte, acolo unde vijeliile au doborat padurea de fag.



Declaratii de presa


Doru Mitrana, Director Executiv, MaiMultVerde
"Promiteam in seara Galei Verzi ca, pentru fiecare donatie de 2 euro, vom planta cel putin un copac sau vom strange cel putin un kilogram de gunoi. Suntem in prima jumatate a anului 2009, am plantat deja 57000 de puieti si vom continua cu actiuni de curatenie si plantare si in urmatoarele luni ale anului. Le multumim partenerilor si donatorilor pentru incredere si sprijn si voluntarilor pentru efortul si entuziasmul lor.”

Claudia Roman, Director Marketing, Cosmopolis
„Suntem multumiti sa vedem cum contributia Cosmopolis la Gala Verde prinde viata in adevaratul sens al cuvantului, iar actiunile valoroase au loc dincolo de luminile rampei. Faptul ca am ajutat la impadurirea anumitor zone sau la strangerea gunoaielor, ne face mai responsabili si mai constienti de ceea ce avem de lasat generatiilor urmatoare. Stim, insa, ca nu este suficient, dar cu siguranta noi, cei care ne-am alaturat proiectelor  MaiMultVerde putem constitui un exemplu demn de urmat, intrucat cei care vin dupa noi merita sansa de a trai intr-un mediu curat si sanatos.”



Despre actiunile generate de Gala Verde

Gala Verde este cel mai mare eveniment de strangere de fonduri pentru proiecte de mediu din Romania. Editia din 2008, la care s-au strans 123500 de euro, a fost organizata de MaiMultVerde, Cosmopolis și Televiziunea Romana cu sprijinul partenerilor media Radio Guerilla, Elle, Viva, Academia Catavencu și Cotidianul.

Prima actiune de plantare derulata cu fonduri stranse la Gala Verde a avut loc in cadrul proiectului Padurea Noastra, dezvoltat de MaiMultVerde impreuna cu UniCredit Tiriac Bank. 2000 de puieti de brad au fost plantati intr-o zona defrisata din Parcul National Piatra Craiului, in apropierea comunei Satic din judetul Arges, pe 18 octombrie 2008. Anterior actiunii, 100 de angajati ai UniCredit Tiriac Bank cumparasera cu bani reali braduti virtuali, pe care i-au plantat online in jocul www.padureanoastra.ro. Cu banii astfel stransi, suplimentati de banca, voluntarii virtuali au devenit reali și s-au deplasat la locul de reimpadurire din Piatra Craiului.

A doua actiune derulata cu fonduri stranse la Gala Verde - Marea Plantare - a avut loc in a doua jumatate a lunii noiembrie 2008, cand voluntarii MaiMultVerde impreuna cu angajatii RNP Romsilva au atins cifra de 30000 de puieti plantati langa Bucuresti, intr-un demers de refacere a centurii verzi a Capitalei.

Lista donatorilor, persoane fizice și companii, este urmatoarea:
•    UniCredit Tiriac Bank – 30000 euro
•    ING Asigurari de Viata – 25000 euro (donatie oferita in afara licitatiei)
•    Camelia Sucu – Class Living – 15000 euro
•    Coca-Cola HBC Romania – 10000 euro
•    Cosmote Romania – 10000 euro
•    Carrefour Romania – 10000 euro (donatie oferita in afara licitatiei)
•    Unilever Romania – 5000 euro
•    Asociatia ECO TIC – 5000 euro
•    Valerian Mares – Domeniul Stirbey – 2500 euro
•    Intesa Sanpaolo Bank – 2500 euro
•    KVB Economic – 2500 euro
•    Cosmopolis – 2500 euro (separat de sustinerea proiectului Gala Verde)
•    Asociatia Oamenilor de Afaceri Turci – 2000 euro
•    Drakopoulos Law – 1000 euro
•    Virgil Iantu – 500 euro

Le multumim tuturor si ii asiguram ca vom continua sa folosim cu maxima eficienta fondurile puse la dispozitia voluntarilor MaiMultVerde.

Note pentru jurnalisti

1. Asociatia MaiMultVerde, organizatie neguvernamentala, nonprofit si de protectie a mediului, are misiunea de a construi o noua cultura a voluntariatului pentru mediu in Romania. Viziunea MaiMultVerde este ca in 5 ani va dezvolta o comunitate online cu 10000 de membri, dintre care 2500 se vor implica anual in actiuni de voluntariat pentru mediu. Asociatia MaiMultVerde isi propune sa miste lucrurile inainte de a fi prea tarziu. De noi depinde cum va arata viitorul si daca va mai avea cine sa-i fie martor!

2. Cosmopolis, primul oras european construit iin Romania este dezvoltat de compania Opus Land & Dvelopment SA, parte a reputatului grup de companii din domeniul constructiilor, Buyukhanli Group. Amplasat in zona de nord-est a Bucurestiului, Cosmopolis este un concept rezidential destinat celor care vor sa traiasca intr-un mediu sigur, curat si plin de verdeata, avand tot confortul pe care il ofera orice oras european. 60% din suprafata Cosmopolis este dedicat exclusiv spatiului verde, urmand a se planta 10000 de arbori, plus gazon si plante ornamentale, pana la finalizarea proiectului. 40% va fi destinat locuintelor, spatiilor comerciale si altor facilitati. www.cosmopolis.ro

Pentru detalii va rugam contactati:
Miruna Cugler
Asociatia MaiMultVerde
0755 224 816
miruna.cugler@maimultverde.ro