Din fericire, in Romania, notiunea de „ingrijiri paliative“ exista, pioneriatul fiind realizat in acest domeniu de HOSPICE Casa Sperantei. Incepand cu anul 1992, fundatia a inceput sa ofere astfel de ingrijiri bolnavilor afectati de boli incurabile. Odata cu trecerea anilor, familia HOSPICE a crecut, iar serviciile oferite de fundatie s-au diversificat. Mai mult, specialistii HOSPICE au sustinut cursuri si stagii de pregatire pentru personal medical din intreaga tara, interesat de ingrijirile palitive.
Chiar si asa, in continuare doar 6% dintre pacientii care sufera de boli limitatoare de viata au acces la paliatie, iar in mentalul colectiv perceptia despre ingrijirile de acest tip este vaga si, nu de putine ori, distorsionata. De exemplu, multi dintre noi traim cu impresia ca paliatia se adreseaza doar celor bolnavi de cancer sau ca acest tip de ingrijire consta doar in administrarea de narcotice. In realitate, ingrijirile paliative sunt aplicabile unei palete vaste de diagnostice, nu sunt dedicate doar sfarsitului vietii si reprezinta un sprijin complex de natura medicala, emotionala si spirituala.
Pentru a atrage atentia asupra importantei ingrijirilor paliative si pentru restabilirea adevarurilor legate de acestea, HOSPICE Casa Sperantei organizeaza mai multe activitati in perioada 7-14 octombrie, care ii implica atat pe cei care au avut contact direct sau indirect cu o unitate de tip hospice, dar si pe cei care doresc sa afle mai multe despre acest domeniu sau sa se implice in activitatea fundatiei.
In Bucuresti, Ziua Mondiala a Ingrijirilor Paliative va fi marcata printr-un workshop organizat de voluntari de la G2Travel la Adunatii Copacenii, locul unde se construieste o tabara HOSPICE pentru copiii cu boli incurabile. Copiii aflati sub obladuirea HOSPICE vor fi ajutati sa faca obiecte interesante cu mainile lor, se vor juca si vor primi cadouri pentru efortul lor. Tot cu ocazia datei de 12 octombrie 2013, HOSPICE Casa Sperantei lanseaza si primul ebook caritabil din Romania. Acesta este semnat de maratonistul Andrei Rosu si poate fi descarcat de pe www.hospice.ro/ebook.
La sediul HOSPICE din Brasov, sunt organizate trei workshop-uri cu voluntarii pe parcursul saptamanii 7-13 octombrie, in cadrul carora vor fi create obiecte care vor avea inscriptionate elemente care definesc in realitate ingrijirile paliative, in ciuda ideilor preconcepute. Tot la HOSPICE Brasov, vineri, 11 octombrie, incepand cu ora 11.00, va avea loc o conferinta de presa cu ocazia Zilei Mondiale a Ingrijirilor Paliative. In cadrul acesteia va fi lansata si o invitatie publica catre toti cei care vor sa afle mai multe despre paliatie pentru a participa la intalnirea de la sediul HOSPICE de luni, 14 octombrie. Conferinta se va incheia cu un moment festiv dedicat pacientilor HOSPICE, care vor fi serviti cu un tort special realizat pentru Ziua Mondiala a Ingrijirilor Paliative.
***
HOSPICE Casa Sperantei (www.hospice.ro) este cea mai mare organizatie medicala non-profit din Romania care asigura gratuit servicii de ingrijire paliativa pentru copii si adulti cu boli terminale in Bucuresti, Brasov, Fagaras si Zarnesti.
Ingrijirea paliativa este ingrijirea menita sa amelioreze calitatea vietii pacientilor si familiilor acestora, atunci cand se confrunta cu probleme asociate bolilor amenintatoare de viata, prin prevenirea si inlaturarea suferintei, prin identificarea precoce, evaluarea si tratamentul durerii si al altor probleme de natura fizica, sociala, psiho-emotionala si spirituala. (dupa Definitia Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 2002)
HOSPICE asigura gratuit, de 20 ani, servicii de ingrijire paliativa pentru copii si adulti cu boli incurabile si a fost desemnata ca fiind centru de excelenta pentru Europa de Sud Est.
Media Contact:
Daniel A. Bujorean, Coordonator National de PR, daniel.bujorean@hospice.ro, 0733 553 402
Pentru fotografii si clipuri video despre activitatea HOSPICE accesati www.hospice.ro/media