Andrei Craciun este, conform istoricului din cartea personală de muncă, ziarist de presă scrisă. A ajuns, în ciuda tuturor așteptărilor, mai ales ale sale, la frumoasa varstă de treizeci și patru de ani. Are studii superioare în patru domenii (administrație publică, științe politice, istoria ideilor și mentalităților, cultură și civilizație ebraică). A învățat nu doar la Universitatea din Bucuresti, ci și la Tel-Aviv.
Scrie nu doar articole de ziar, site și revistă, ci și poezie și proză. Nu-i plac, deloc, opțiunile politice, morale și estetice ale majorității contemporanilor și nu aspiră la posteritate.
În ultimii ani a publicat: colecția de eseuri Baricadele – Baricadele I (Humanitas, 2014), Baricadele II (Herg Benet, 2016), Baricadele III (Hyperliteratura, 2017). Două cărți de poezie: Poezii pentru acea necunoscută (Herg Benet, 2015) și Toată poezia lumii (Hyperliteratura, 2017). Două cărți de nuvele: Pălăria albastră și alte povestiri (Herg Benet, 2015) și Indurabile (Herg Benet, 2017) și un micro-roman (Aleea Zorilor, Polirom, 2017).
Ziarist: este co-fondator și co-acționar al platformei media
Recorder. Este un pionier al freelancing-ului din România, fiind printre cei care au ridicat platforma media independentă
Dela0.ro.
Colaborează cu peste zece titluri din presă românească actuală, de la "Gazeta Sporturilor" la "Suplimentul de Cultură" și "Ziarul Metropolis". Scrie cronici de teatru și cronici de carte, cronici de film și cronici de meciuri de fotbal - are, de altfel, în palmares, ca reporter, două prezențe la Jocurile Olimpice (2008, 2012) și trei la Campionatul European de Fotbal (2008, 2012, 2016).
A fost pe rând "Talentul Anului" (Premiile Ioan Chirilă, 2005), "Cel mai bun tânăr jurnalist de cultură din România" (Freedom House, 2010), "Cel mai bun editorialist din România" (Clubul Român de Presă, 2011), "Cel mai bun reporter din România" (Superscrieri, 2012). A mai fost finalist în intrecerea celor mai buni eseiști din România (Superscrieri, 2014) și de două ori a ocupat locul trei în întrecerea celor mai buni reporteri din România (Superscrieri, 2011 și Superscrieri, 2015).
Scriitor: cartea Pălăria albastră și alte povestiri a fost desemnata cea mai buna carte de proza scurta din Romania anului 2015 de catre revista Tiuk! Iar in 2017 a fost unul dintre cei trei scriitori romani selectati pentru unul dintre cele mai ample proiecte dedicate tinerei literaturi europene (CELA). A fost acceptat la Escuela de Escritores din Madrid. Texte din opera sa sunt în curs de publicare în spaniolă, portugheză, italiană și olandeză.