A fost primul reporter roman care a realizat un documentar in Himalaya - „Tara Serpasilor", desemnat si cel mai bun documentar al anului de APTR.
Are numeroase premii, cele mai importante fiind: Jurnalistul Anului pentru documentarul Marti, Joi, Sambata, Premiul Consiliului National al Cinematografiei pentru reportajul EU - marginea Europei sau cele sase premii APTR, cu o incarcatura speciala fiind Marele Premiu APTR pentru reportajul Codrina.
A urmat stagii de pregatire la BBC, Thomson Foundation, Discovery Campus, France 3, ARD, Circom Regional. Specializarile principale au fost in productia de documentare, reportaje si programe, avand teme sociale, interese ale minoritatilor, echilibru politic.
Numele ei este legat de TVR inca din din 1992, cand a intrat in echipa TVR Iasi. Din 2004 a inceput sa realizeze si sa produca emisiuni si la sediul central TVR, din Bucuresti.
Printre cele mai importante programe realizate si prezentate se numara: „Poveste fara sfarsit”, „Un european ca mine”, „Cealalta Romanie”, campania „Mari romani”. In vara anului 2010 a prezentat emisiunea „Camera de Stiri” (Newsroom), la TVR International. Irina a mai prezentat, in toamna anului 2010, emisiunea interactiva „Judeca tu!”, difuzata de TVR 1.
In 2011 a realizat la TVR 1 seria de documentare „Culoarele Puterii”, iar in 30 aprilie a lansat, la TVR 1, primul program de Smart Education despre romanii care sunt studenti sau profesori la cele mai performante universitati din lume, „Romania desteapta”. De asemenea, ea a prezentat, impreuna cu Cristian Tabara, „Zona Zero”, o emisiune care ofera romanilor sansa de a-si implini un vis de suflet. In anul 2013, a realizat si prezentat programul "De profesie medic in Romania” la TVR 1, iar in prezent "Exodul mamelor", care va incepe din luna martie la TVR 1.
Irina Pacurariu este nascuta la Iasi pe 23 martie 1969. A absolvit Liceul de Informatica si Facultatea de Electrotehnica din cadrul Universitatii „Gheorghe Asachi" - Iasi. In 2008 a terminat un master in Jurnalism si Stiintele Comunicarii la Facultatea de Litere din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza" din Iasi.
“Cea mai frumoasa amintire este intotdeauna prima, nu-i asa? Provocata de o studenta stralucita, care a cerut ajutor pentru ca nu putea ajunge la toate cursurile. O cheama Codrina si cred ca a fost prima persoana in scaun cu rotile care a vrut sa urmeze cursurile de zi ale unei universitati din Romania. Am facut atunci campanie nu doar pentru ea, ci pentru toti cei aflati in aceeasi situatie care nu puteau avea acces in lifturi sau la etajele facultatilor. Demersul s-a soldat cu instalarea de planuri inclinate la intrari si am obtinut o anume flexibilitate in ceea ce priveste orarul si distributia salilor, ca orele sa fie programate mai cu seama in amfiteatre de la parter. Codrina este acum in SUA, a terminat un doctorat si a devenit ea insasi profesor, s-ar fi incadrat usor in campania Romania Desteapta pe care am derulat-o de curand.” (Irina Pacurariu)
Cea mai mare reusita? “Se numeste „Marti, joi, sambata”, un documentar despre 3 femei care treceau in fiecare din aceste zile prin calvarul dializei. In lungul lor drum intre a fi si a nu mai fi schimbau masini preistorice de salvare, asteptau in saloane inghetate sau faceau nopti albe ca sa ajunga din satele unde locuiau in singurul Centru de dializa din Moldova, la Iasi. Campania mi-a adus premiul Jurnalistul Anului si a facut presiune la autoritati pentru urgentarea deciziilor de a deschide centre de dializa afiliate tuturor spitalelor judetene” (Irina Pacurariu).