In cadrul proiectului va fi dezvoltat un pachet educational impreuna cu experti in psihologia copilului. Acesta va fi pus la dispozitie in cadrul intalnirilor directe pe care Asociatia Telefonul Copilului le va organiza in 20 de unitati de invatamant din Bucuresti, pe o perioada de 5 luni.
Violenta verbala sau non-verbala, abuzul emotional, excluderea sau violenta fizica sunt diversele tipuri de abuz pe care le imbraca fenomenul "bullying". Acesta afecteaza sanatatea copiilor si conduce adesea la probleme emotionale, tulburari de comportament, precum si abandon scolar, auto-mutilare sau chiar suicid. In perioada octombrie 2011 - octombrie 2013, Asociatia Telefonul Copilului a inregistrat un numar de 2.907 cazuri de bullying in Romania.
Obiectivul principal al proiectului il constituie cresterea gradului de constientizare a efectelor negative ale fenomenului "bullying", respectiv cresterea nivelului de informare al copiilor, parintilor, cadrelor didactice si al ONG-urilor asupra necesitatii implicarii in prevenirea si combaterea acestui fenomen.
Conform informatiilor existente in baza de date a liniei telefonice gratuite de asistenta pentru copii 116 111, gestionata la nivel national de Asociatia Telefonul Copilului, fenomenul bullying este asociat urmatoarelor forme: bullying fizic in procentaj de 45.72%, bullying verbal in procentaj de 22.86%, bullying emotional in procentaj de 15.24%, bullying relational in procentaj de 14.28% si bullying online in procentaj de 1.90%.
“Excluderea si mai ales umilirea reprezinta o lovitura psihologica foarte mare, cu efecte pe termen lung precum pierderea increderii in sine si in ceilalti, introversie, alienare, teama, depresie, retragere, furie, chiar si razbunare. Momentul in care am realizat mai mult ca niciodata ca un astfel de proiect este vital a fost acela in care prima tentativa de suicid, prima spitalizare a unui copil si primul abandon scolar al unui copil premiant au fost cazuri preluate la 116 111, in legatura cu fenomenul ,,bullying”. Asadar, consecintele sunt dramatice, iar ceea ce este si mai dramatic este faptul ca nimeni nu vorbeste despre asta. In Romania, autoritatile nu adreseaza acest fenomen, in timp ce an alte state fenomenul ,,bullying” se regaseste printre subiectele cele mai importante din domeniul protectiei drepturilor copilului. Dorim sa multumim companiei Petrom pentru ca vocea acestor copii se aude incepand de astazi si in Tara lui Andrei, oferindu-ne astfel sansa de a trage un semnal de alarma si de a identifica cele mai bune solutii pentru prevenirea fenomenului”, a declarat Catalina Florea, Director Executiv, Asociatia Telefonul Copilului si Deputy Regional Representative Europe, Child Helpline International.
Va invitam sa vizionati si mesaje ale copiilor pe care Parlamentul European le-a luat la cunostinta in vara acestui an, in cadrul evenimentului organizat de Child Helpline International: http://www.youtube.com/watch?v=dfdqDGquTIE&list=UUqbOz9a9tdm3_e9L7-KGckw
„In ultimii 2 ani, la Telefonul Copilului au fost inregistrate aproape 3000 de cazuri de bullying, cu toate acestea subiectul e aproape inexistent pe agenda publica. Prin proiectul <Bullying – de la hartuirea verbala la hartuirea fizica in randul copiilor>, Asociatia Telefonul Copilului aduce in atentia noastra, a tuturor, aceste cazuri si propune solutii de lunga durata pentru rezolvarea problemelor. Ma bucur ca Petrom, prin Tara lui Andrei, ofera sprijinul atat de necesar intiativelor temerare.” a declarat Mona Nicolici, Manager Departament Sustenabilitate, Petrom.
116 111 este linia europeana de asistenta pentru copii, gestionata in Romania de Asociatia Telefonul Copilului. Apelul catre 116 111 este oferit gratuit la nivel national de Romtelecom si Cosmote.
Multumim tuturor reprezentantilor mass media pentru toate materialele dedicate constant programului Telefonul Copilului. Totodata le multumim pentru asigurarea vizibilitatii numarului 116 111 in randul copiilor si parintilor, ceea ce a facilitat tratarea cat mai multor cazuri de incalcare a drepturilor copilului.
ANALIZA FENOMENULUI BULLYING PE BAZA DATELOR INREGISTRATE LA 116 111, RESPECTIV A DATELOR INREGISTRATE DE SERVICIILE TELEFONUL COPILULUI LA NIVEL INTERNATIONAL
Proiectul ,,Bullying – de la hartuirea verbala la hartuirea fizica in randul copiilor” aduce la cunostinta publicului larg si o serie de statistici obtinute in urma apelurilor inregistrate de Asociatia Telefonul Copilului, la 116 111.
In perioada octombrie 2011 - octombrie 2013, Asociatia Telefonul Copilului a inregistrat un numar de 2.907 de cazuri de bullying in Romania. Conform informatiilor existente in baza de date a liniei telefonice gratuite de asistenta pentru copii 116 111, gestionata la nivel national de Asociatia Telefonul Copilului, fenomenul bullying este asociat urmatoarelor forme: bullying fizic in procentaj de 45.72%, bullying verbal in procentaj de 22.86%, bullying emotional in procentaj de 15.24%, bullying relational in procentaj de 14.28% si bullying online in procentaj de 1.90%.
Printre efectele fenomenului bullying, s-au inregistrat: depresii si tulburari de comportament in procentaj de 33.15%, excludere si dificultate in relationare in procentaj de 29.78%, ganduri suicidale in procentaj de 15.17%, frica si anxietate in procentaj de 12.92%, criza de identitate si singuratate in procentaj de cate 4.49%.
Cele mai multe cazuri au fost inregistrate din regiunea Muntenia (26.66%), urmata de Oltenia (19.05%), Moldova (17.14%), Transilvania (2.86%), Bucuresti (2.86%), Dobrogea (191%), necunoscut (29.52%). Mediul cel mai frecvent raportat in ceea ce priveste cazurile inregistrate la 116 111 este cel rural, in procentaj de 40.01%, urmat de cel urban, in procentaj de 32.37%, iar pentru un procentaj de 27.62% a fost solicitata confidentialitatea.
Victimele fenomenului “bullying” au fost in principal adolescenti (fete 12 - 17 ani - in procentaj de 28.58%, baieti 12 - 17 ani - in procentaj de 57.14%), dar si preadolescenti (fete 8 - 11 ani - in procentaj de 6.67%, baieti 08 - 11 ani - in procentaj de 7.61%).
Printre agresorii indicati de victime s-au numarat: alti copii in procentaj de 57.14%, adulti in procentaj de 25% si cadre didactice in procentaj de 17.86%.
La nivel global, in ultimii 2 ani, serviciile telefonul copilului de pretutindeni au inregistrat un numar de 251.640 de cazuri de bullying. Mai mult, 9 din 10 cazuri de bullying au avut loc in scoala, conform analizei realizata de Child Helpline International, in urma apelurilor efectuate la telefonul copilului la nivel global, in ultimul deceniu.
Child Helpline International a evaluat fenomenul la nivel mondial, in urma datelor inregistrate de serviciile telefonul copilului de pretutindeni, membre ale aliantei internationale. In urma datelor colectate in ultimul deceniu, dintr-un numar de 126 de milioane de apeluri efectuate la serviciile telefonul copilului, aproape 18% (echivalentul a aproximativ 4 milioane) dintre acestea se refera la abuz si violenta asupra copilului si includ urmatoarele categorii: bullying, abuz emotional, abuz fizic, abuz sexual si neglijare. Numai in Europa au fost inregistrate mai mult de 500.000 de apeluri.
Forma de bullying emotional este mai des intalnita in randul fetelor, in timp ce forma de bullying fizic este mai des intalnita in randul baietilor. Aproximativ 57% dintre apeluri au venit din partea fetelor.
Victimele fenomenului bullying in lume sunt 43% baieti si 57% fete, iar in Europa 42% baieti si 58% fete. Aproape 63% dintre apelurile inregistrate de serviciile telefonul copilului din Europa mentioneaza forma de bullying emotional drept cea mai raspandita, in timp ce in 24% dintre situatii este vorba despre bullying fizic.
Mai mult de 90% dintre victime in Europa au indicat colegi de scoala drept agresori si mai mult de 10% dintre aceste situatii au inclus prieteni. Numarul cazurilor in care profesorii erau acuzati de bullying este 4%. Datele confirma ca fenomenul bullying in Europa este raspandit in proportie de 94% in scoli.
………………………………………………………………….
Asociatia Telefonul Copilului
Cu o experienta de 12 ani in domeniul protectiei drepturilor copilului si ale familiei, Asociatia Telefonul Copilului este singura organizatie neguvernamentala, non-profit, din Romania, care pune la dispozitia copiilor si parintilor o linie telefonica de asistenta la nivel national. 7 zile din 7, intre orele 08.00-00.00, Asociatia Telefonul Copilului raspunde apelurilor copiilor si parintilor la 116 111, numar armonizat european. In perioada 21 noiembrie 2001 – 30 octombrie 2013, un numar total de 1.933.733 de apeluri a fost inregistrat de Asociatia Telefonul Copilului, iar dintre acestea au fost identificate 44.504 de cazuri care au necesitat interventia institutiilor abilitate. Apelul este oferit gratuit de Romtelecom si Cosmote. Pentru informatii detaliate legate de Asociatia Telefonul Copilului si activitatea acesteia, va rugam sa ne contactati la numerele de telefon: 021 411 23 44 / 0740 111 468, adresa de e-mail telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sa accesati website-ul organizatiei noastre www.telefonulcopilului.ro
PETROM
Despre Tara lui Andrei
Tara lui Andrei sustine proiecte inspirand comunitatile din Romania sa intre in actiune si sa-si schimbe viata in domenii cheie: crearea de locuri de munca, acces la educatie non-formala si cultivarea spiritului civic. Valorile Tarii lui Andrei sunt spiritul civic, spiritul de intreprinzator, educatia (non-formala) si inovatia. Tara lui Andrei este o mare comunitate orientata catre solutii, o comunitate a celor care nu se dau inapoi de la a lupta pentru a-si transforma initiativele in realitate. Cetatenii Tarii lui Andrei sunt oamenii cu spirit de lider, orientati catre solutii.
Sustenabilitatea pentru Petrom
Din 2007, Petrom a integrat in strategia sa de business principiile responsabilitatii corporatiste. Compania a alocat peste 30 de milioane de Euro pentru dezvoltarea comunitatilor din Romania, concentrandu-se pe protectia mediului, educatie, sanatate si dezvoltare locala. Tara lui Andrei este principala noastra platforma de investitie in comunitate prin care ne propunem sa generam valoare economica si sociala prin finantari si transfer de expertiza in vederea sustineri initiativelor antreprenoriale. Petrom este semnatar al UN Global Compact. Standardele de etica si codul de conduita reglementeaza toate relatiile de afaceri, iar dialogul si implicarea partilor interesate sunt parte integranta a practicii comune de business. Incepand cu anul 2013, Petrom raporteaza respectand directiile Global Reporting Initiative in cadrul raportului anual de sustenabilitate.Din 2012, Petrom a adoptat conceptul grupului OMV pentru un business responsabil – Resourcefulness. Obiectivul este de a dezvolta relatii bazate pe castig reciproc intre societate, mediu si Petrom prin solutii inovative. Ne concentram pe managementul apei si al CO2, siguranta resurselor de energie pentru viitor, educatie locala si solutii de dezvoltare pe termen lung.
OMV Petrom
OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier din sud-estul Europei, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Gaze si Energie, Rafinare si Marketing. Grupul si-a consolidat pozitia pe piata petroliera din sud-estul Europei in urma unui amplu proces de modernizare si eficientizare, pentru a carui implementare au fost realizate investitii de peste 8,8 miliarde euro in ultimii opt ani.
La sfarsitul anului 2012, Grupul exploata in Romania si Kazahstan rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 775 milioane de barili echivalent petrol (750 milioane barili echivalent petrol in Romania). Cu o capacitate nominala anuala de rafinare de 4,2 milioane tone, OMV Petrom este prezent pe piata distributiei de produse petroliere din Romania, Republica Moldova, Bulgaria si Serbia, prin intermediul unei retele de circa 800 statii, operate sub doua branduri, Petrom si OMV. Activitatea de comercializare produse petroliere in Romania se desfasoara prin intermediul OMV Petrom Marketing, care este detinuta in totalitate de OMV Petrom.
Pentru dezvoltarea sa sustenabila, OMV Petrom a extins lantul valoric al gazelor prin abordarea pietei de electricitate. In acest context, OMV Petrom opereaza centrala electrica pe gaze de 860 MW de la Brazi si parcul eolian Dorobantu, cu o capacitate de 45 MW.
In anul 2012 cifra de afaceri a Grupului a fost de 5.891 milioane euro, iar EBIT (Profit Inainte de Dobanzi si Impozite) a fost de 1.270 milioane euro.
OMV, cea mai mare companie industriala publica din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom. In Explorare si Productie, OMV activeaza in doua tari de baza, Romania si Austria, si detine un portofoliu international echilibrat. In Gaze si Energie, OMV a vandut aproximativ 437 TWh gaze in 2012. In Rafinare si Marketing, OMV are o capacitate anuala de rafinare de 22 milioane tone si detinea la finalul anului 2012 aproximativ 4.400 statii de distributie in 13 tari, inclusiv Turcia.
Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea detine 18,99%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 1,62%, iar 7,74% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.