Pentru că ne pasă. Un click și, în 0.33 secunde, Google îți oferă 140.000.000 rezultate. Alt click: Pentru că suntem oameni – și, în 0.34 de secunde, doar 20.500.000 rezultate. E mult și așa, e bine. Dar oare câte milioane dintre aceste rezultate or fi doar publicitate? Îngrijorați sunt mulți, îngrijitori mai puțini... În lume a apărut deja o sintagmă, doing good, facere de bine, cum ar veni, dar ea exprimă mai degrabă o îngrijorare față de această grijă generalizată și cu vag parfum de piață. Îți vine să replici prin faimosul small is beautiful, dar și această expresie s-a tocit din 1973 încoace, de când a fost lansată de economistul Ernst Friedrich Schumacher. 

Alte click-uri, alte rezultate: Asociația Edulier (3.790), Asociația Cluburilor Alcoolicilor în Recuperare (5.400), Asociatia MagiCAMP (19.700), Fundatia Principesa Margareta a Romaniei (51.600), Niciodată singur – Prietenii vârstnicilor (142.000), Asociația Hraniți Copiii (159.000), Asociația Sfânta Ana (389.000), Salvați Copiii România (395.000). Nu este valoarea la bursă a acestor asociații și fundații, nu este nici unul dintre acele topuri care ne plac atât de mult. Cifrele acestea nu au nici o valoare în sine, sunt o metaforă, un joc pe care l-am mai jucat și în urmă cu câțiva ani, când aceste cifre erau, pretutindeni, mult mai mici. În joacă, ele spun deci totuși ceva despre cei puțini care fac mult.

Am asistat, ca membru în acest juriu, la anii pionieratului, când astfel de proiecte de asistență socială erau puține dar alimentate de mult entuziasm. Cu timpul, au început să se profesionalizeze, să-și formuleze mai bine mizele și să-și elaboreze mai eficient strategiile. Au început să afle unii de alții, să învețe unii de la alții, iar Gala Societății Civile i-a adus laolaltă, le-a sporit vizibilitatea și le-a amplificat mesajul. S-a conturat fenomenul bulgărului de zăpadă. Problemele au rămas, în mare, aceleași, căci principalele grupuri vulnerabile (copiii, vârstnicii și persoanele cu handicap, fizic, psihic, dar și acel handicap social care se cheamă sărăcie) au în continuare nevoie de sprijin. 

Ce este atunci nou de data aceasta? Nimic în mod particular, doar confirmarea faptului că numărul îngrijitorilor și cel al îngrijiților este în constantă creștere. Și totuși, patru lucruri mi-au atras atenția în mod special: a crescut numărul asocierilor, a proiectelor cu mai mulți actori în rețea; a crescut numărul colaborărilor internaționale; tot mai multe proiecte sunt deja de lungă durată; și, nu în ultimul rând, o doză parcă mai mare de creativitate, de strategii și metode care propun și alte mijloace de intervenție decât cele consacrate. 

Concluzia este una banală: banalitatea binelui. A purta de grijă și celuilalt devine, încet, încet, un lucru firesc.
  
Text: Vintilă Mihăilescu, Director - Şcoala Doctorală, SNSPA, Colaborator permanent - Dilema Veche, membru al juriului Gala Societății Civile 2018, secțiunea Servicii de Asistență socială

Photo din cadrul proiectului Generații - Centrul Comunității, Fundația Principesa Margareta a României