Astfel, prin intermediul Galei,  promovam si premiem anual cele mai bune proiecte implementate de catre organizatii non-guvernamentale din intreaga tara. Vorbim despre proiecte evaluate in functie de eficienta, impact, durabilitate si originalitate, de catre un juriu format din specialisti, lideri si formatori de opinie ai societatii civile romanesti, jurnalisti si reprezentanti ai sectorului privat. 

Sunt convins ca o realizare importanta a acestor 13 ani este crearea unei identitati comune a sectorului non-profit din Romania alaturi, desigur, de cresterea nivelului de cooperare intre organizatiile societatii civile. Am reusit asadar sa stabilim un veritabil standard de recunoastere a eforturilor depuse de ONG-uri din intreaga tara, standard la care se raporteaza astazi toti finantatorii, fie ei companii, fundatii umbrela, finantatori straini sau publici, ai statului. 

Am devenit in timp un partener autentic pentru majoritatea organizatiilor active ale societatii civile din Romania si acest lucru este o foarte mare responsabilitate pentru noi. Astfel, echipa Galei Societatii Civile functioneaza astazi ca un centru de resurse si de analiza al sectorului asociativ. Reprezentanti ai companiilor sau ai agentiilor guvernamentale apeleaza din ce in ce mai des la noi pentru a identifica, contacta si pentru a intermedia parteneriate cu stakeholder-ii lor din sectorul asociativ. 
Privind retrospectiv, reprezentantii companiilor au inteles mai bine dinamica sectorului si nevoile sale specifice. Cred, insa, ca este important ca si reprezentantii autoritatilor statului, atat la nivel central cat si local, sa faca un pas in acest sens. Ne dorim asadar sa dam o noua sansa parteneriatului dintre sectorul non-profit si administratia publica din Romania. Sunt convins ca nu este un proces foarte usor,  dar cred ca este timpul sa ne asumam cu totii un astfel de demers. Pentru ca este, in mod evident, in interesul tuturor.
 
Gala Societatii Civile, parte a ecosistemului The Institute

Gala Societatii Civile este unul dintre principalele proiecte, dezvoltate in prezent de platforma The Institute, alaturi de Romanian Design Week si Diploma. Am construit si crestem The Institute drept un ecosistem dedicat dezvoltarii industriilor creative si culturale din Romania precum si sustinerii si reprezentarii societatii civile si a sectorului asociativ. 

Initiem si organizam evenimente si aducem impreuna antreprenorii, profesionistii, sectorul asociativ si publicul industriilor creative. Prin tot ce facem contribuim la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea industriilor creative, crestem si diversificam audienta atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agentiilor si manufacturilor, promovam antreprenorii si profesionistii creativi in Romania si in regiune. Facem asta pentru ca noi, la The Institute, credem in antreprenoriatul social si creativ si implicarea societatii civile intru schimbare. 
Organizatia noastra are drept scop organizarea unor activitati si implementarea unor proiecte de sustinere si reprezentare a societatii civile si a sectorului asociativ precum si organizarea unor activitati si implementarea unor proiecte in domeniul comunicarii si in domeniul cultural, cu toate ariile tematice cuprinse de cele doua domenii, pentru promovarea creativitatii si a industriilor creative din Romania atat pe plan national, cat si international. 
De asemenea, The Institute are printre obiective incheierea, initierea si implementarea unor parteneriate strategice cu institutii publice sau private, din Romania sau din afara tarii, in scopul promovarii industriilor creative, dar si elaborarea de studii, rapoarte anuale, brosuri, publicatii, comunicate, analize si sinteze sau alte documente avand ca subiect industriile creative, proiectele dezvoltate de catre acestea in scopul promovarii si sustinerii acestora.

The Institute dezvolta si un proiect de publishing atat in print, trimestrial, cat si online, pe institute.ro. Proiectul de publishing este o platforma de lansare pentru proiecte, initiative, produse si idei, care reuneste comunitatea industriilor creative si culturale din Romania.

Locul de intalnire pentru comunitatile reunite in jurul proiectelor dezvoltate de The Institute este cafeneaua cu acelasi nume, care gazduieste ateliere, proiectii de film, dezbateri sau alte evenimente si  unde ne gasiti zi de zi dornici sa povestim despre ce facem noi,  despre ce fac cei pe care ii admiram si promovam, dar si sa cartografiem cu ajutorul povestilor voastre Romania asa cum ne-o dorim. 

Editorial Andrei Bortun, Fondator The Institute si al Fundatiei Gala Societatii Civile, aparut in suplimentul dedicat castigatorilor Galei Societatii Civile 2015 din Evenimentul Zilei, editia 16 iunie 2015