• Potrivit unui sondaj de opinie realizat in randul ONG-urilor din Romania, cele mai importante domenii in care este necesara implicarea companiilor sunt educatia, sanatatea si antreprenoriatul social; 
• Cea mai importanta sursa de venit a ONG-urilor o reprezinta in continuare sprijinul financiar din partea  companiilor, urmat de fonduri europene si sumele privind redirectionarea a 2% din impozitul pe venit;
• In acelasi timp, o alta nevoie importanta a sectorului non-guvernamental este aceea de voluntari cu expertiza in anumite domenii;
 
Conform sondajului de opinie, principalul domeniu in care companiile din Romania ar trebui sa se implice este educatia (93%). Pe langa acest domeniu, 89% dintre reprezentantii societatii civile considera ca sanatatea ar trebui sa fie un alt domeniu prioritar pentru companiile romanesti, in timp ce 83% considera ca initiativele de antreprenoriat social trebuie sprijinite si incurajate. 
 
Potrivit reprezentantilor ONG-urilor participante la studiu, 67% considera ca OMV Petrom este cea mai implicata companie in sustinerea si dezvoltarea de proiecte pentru educatie, urmata de Vodafone (23%) si ING Bank (17%).
 
La publicarea acestui rezultat, Mona Nicolici, Manager al Departamentului de Sustenabilitate din cadrul OMV Petrom a declarat: 
”Rezultatele studiului sunt foarte importante pentru noi, pentru ca reprezinta o confirmare a efortului companiei noastre in sustinerea educatiei din Romania, prin programe precum Scoala si Tabara din Tara lui Andrei, Olimpicii Petrom, programe de educatie antreprenoriala sau de prevenire a abandonului scolar. Educatia este cel mai important domeniu pentru o tara si tocmai de aceea OMV Petrom va ramane un partener de incredere al Educatiei din Romania.”
 
De asemenea, OMV Petrom a fost nominalizata, pentru al 4-lea an consecutiv, ca fiind cea mai implicata companie in sustinerea ONG-urilor din Romania (73%), urmata de companiile Vodafone (34%) si Raiffeisen (14%). Cel mai recent program prin care OMV Petrom a sustinut societatea civila, a fost Campania interna 2%, in urma careia peste 230 de ONG-uri au fost sprijinte de catre mai mult de 2.100 de angajati care au completat formularele de redirectionare a impozitului lor pe venit.
 
Pe langa nevoia de sprijin financiar, majoritatea ONG-urilor au recunoscut si nevoia de voluntariat bazat pe abilitati - implicarea voluntara a persoanelor cu expertiza in anumite domenii precum comunicare si promovare, marketing, domeniul juridic, leadership, IT&C, management de proiect sau limbi straine. 
 
Studiul ”Societatea civila – nevoi si asteptari” a fost realizat de Cult Market Research pe un esantion reprezentativ de 100 de organizatii non-guvernamentale in perioada aprilie - mai 2015. 
 
***
Despre OMV Petrom
 
OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-est, cu o productie anuala de titei si gaze de aproximativ 66 milioane bep in 2014. La finalul lui 2014, Grupul avea o capacitate de rafinare de 4,2 milioane tone anual si opera o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW si un parc eolian de 45 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pietele din Romania si tarile invecinate prin intermediul a circa 780 benzinarii, la sfarsitul lui 2014.
 
OMV, cea mai mare companie industriala listata din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom, statul roman, prin Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, detine 20,64%, Fondul Proprietatea detine 18,99%, iar 9,36% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.
In ultimii 10 ani, investitiile pentru modernizarea si consolidarea OMV Petrom s-au ridicat la peste 11 miliarde euro. Anual, impactul direct, indirect si indus al OMV Petrom in PIB-ul Romaniei este de circa 4,5%.
 
Din 2007, OMV Petrom a integrat in strategia sa de business principiile responsabilitatii corporatiste. In aceasta perioada, compania a alocat peste 40 milioane euro pentru dezvoltarea comunitatilor din Romania, concentrandu-se pe protectia mediului, educatie, sanatate si dezvoltare locala. "Tara lui Andrei" este principala platforma de implicare in comunitate.