Ritmul trepidant al vietii si produsele alimentare pe care le gasim in comert, procesate si pline de E-uri, accentueaza, pe zi ce trece, dezechilibrul nostru alimentar. De asemenea, cantitatile mari de mancare si lipsa unor metode corecte de depozitare si pastrare, cresc simtitor risipa de alimente.
Realitatea este ca la nivel european, se arunca anual in jur de 89 de milioane de tone de alimente si peste 2 miliarde de tone sunt aruncate la gunoi anual in intreaga lume, conform unor statistici europene. De asemenea, intre 30 si 50% din productia alimentara a planetei nu ajunge niciodata in farfuriile consumatorilor. Cu toate acestea, potrivit ONU, 11% din populatia lumii lupta in continuare pentru a-si asigura alimentatia. Previziunile pentru 2020, daca nu se iau masuri imediate pentru stoparea risipei, ajung la 128 milioane de tone de alimente aruncare la nivel european, adica o crestere de peste 40%. Aceste deseuri sunt produse in intreg lantul de aprovizionare, de la productie, la vanzare, pana la consumatorul final. Risipa alimentara este un fenomen care afecteaza societatea, mediul inconjurator si economia.
Cu ocazia acestei zile, ca parte a unei campanii la nivel european, FoodSaver Romania alaturi de bloggeri cunoscuti de pe cele mai mari site-uri culinare, initiaza o campanie de constientizare a risipei alimentare si vor demonstra ca exista multe optiuni simple prin care putem face economie, putem gati responsabil si putem evita aruncarea alimentelor.
Bloggerii culinari vor posta pe site-urile culinare bucataras.ro, gustos.ro, culinar.ro si reteteculinare.ro, sfaturi si articole despre cum economisesc mancarea si cum contribuie la stoparea risipei alimentare.
De asemenea, Chef Adrian Hadean sustine si el aceasta campanie „Stop risipei alimentare. Love Food” si explica pe blogul lui cat de important este sa pastrezi alimentele corect, astfel incat sa te bucuri de gustul si savoarea lor cat mai mult timp.
Cu totii ne dorim sa mancam sanatos si sa ne bucuram de alimente proaspete, pline de vitamine, cat mai mult timp. Ambalarea in vid este o alternativa superioara metodelor traditionale de conservare si pastrare a alimentelor, deoarece elimina complet aerul, principala cauza in deshidratarea, pierderea aromei si prospetimii alimentelor. Deci pentru a fi siguri ca alimentele sunt pastrate in mod corect este indicat sa folosim o solutie practica si foarte usor de utilizat: aparatele de vidare, pentru uz casnic, FoodSaver.
FoodSaver pastreaza prospetimea alimentelor de pana la 5 ori mai mult timp gratie tehnologiei sale de vidare si sigilare automata. Cu FoodSaver poti face economie de bani si de timp, fiind unul dintre cele mai sanatoase moduri de a mentine alimentele proaspete o perioada indelungata. De asemenea, iti poti optimiza si organiza spatiul din frigider si congelator, destinat pastrarii alimentelor.
Mai multe detalii gasiti pe site-ul oficial FoodSaver Romania si pe pagina de Facebook FoodSaver.