Minoritatea romă este una dintre cele mai mari minorități etnice din Europa. În jur de 12 milioane de persoane de etnie romă trăiesc în Europa, aceasta fiind cea mai săracă populație din Uniunea Europeană, care se confruntă cu excluziunea socială, accesul inegal la educație, locuri de muncă, locuințe și servicii medicale*. Limba Romani este o limbă în mare parte doar vorbită, populația romă nu scrie sau citește în limba maternă, ceea ce contribuie la problemele de integrare, analfabetism sau drepturi egale.
Vice, publicația internațională care a luptat și luptă împotriva discriminării, împreună cu Platforma Civică Aresel și Scena 9, lansează „INTERNET LEARNS ROMANI”, o campanie care are ca obiectiv să ofere „o mână de ajutor” celei mai populare platforme – Google – încărcând conținut scris în limba Romani. Dacă există suficient conținut inregistrat, Google va recunoaște limba Romani și vor oferi traduceri din și în această limbă.
De ce este important să avem conținut scris în limba Romani?
Conform unui studiu al Agenției pentru Drepturi Fundamentale ale Uniunii Europene*, în Uniunea Europeană doar 15% dintre copiii de etnie romă sunt absolvenți de învățământ secundar superior, iar 20% dintre copiii de etnie romă peste vârsta de 16 ani incluși în studiu sunt analfabeți. În Romania lucrurile sunt și mai grave, 22% dintre copiii de etnie romă peste vârsta de 6 ani nu sunt înscriși la școală, iar 31% dintre copiii de etnie romă peste vârsta de 16 ani sunt analfabeți.
“Cu toții avem dreptul să învățăm în limba noastră maternă. Dacă acest lucru este prea mult pentru momentul în care suntem, atunci cu toții ar trebui să avem dreptul de a accesa conținut scris în limba maternă. Credem că există o legătura între faptul că nu există conținut scris în limba romani și numărul ridicat de persoane analfabete sau care renunță la școală în rândul comunității rome. Accesul la conținut scris în limba lor maternă ar putea ajuta să evităm ca aceste statistici îngrijorătoare să fie adevărate în viitor. Trebuia să începem de undeva și am decis, împreună cu partenerii acestul proiect, să începem cu Google. Oferim o soluție pe care multe publicații, școli, platforme web, etc., o pot adopta. Efortul de a traduce conținut în limba romani a fost și este uriaș pentru că există un număr mic de traducători în această limbă. Dar atât de mulți oameni de etnie roma o vorbesc și ne pot ajuta și ei accesând www.internetlearnsromani.com”, a declarat Ciprian Necula, Coordonator Platforma Civică Aresel.
„Am descoperit că dacă există suficient de mult conținut tradus online, sistemul de traduceri bazat pe inteligența artificială poate învăța.
Cu orice conținut oglindit într-o limbă cunoscută de sistemul de traduceri, el analizează modele lingvistice și poate să învețe o limbă nouă. Acea nouă limbă ar putea fi indexată și perfecționată în timp. Acesta va fi un instrument de legitimizare a culturii, facilitând accesul la educație în limba Romani, entertainment, jocuri, articole și ajutând să elimine stigma asociată cu această cultură.” spune Ioana Zamfir, ECD MRM Romania
„Tehnologia este o unealtă extraordinară pentru că accelerează progresul. De data aceasta avem ca obiectiv să punem integrarea pe repede înainte. Este adevărat că Google joacă un rol important în redefinirea realității și poate ajuta foarte mult la dezvoltarea și sprijinirea unei culturi. Prin integrarea limbi Romani în Google Translate, putem ajuta întreaga cultură să crească și poate să facă o diferență mare în viețile a 12 milioane de oameni”, a declarat Cătălin Dobre, CCO McCann Worldgroup Romania & Regional CD McCann Central Eastern Europe.
„A «ajuta» Google să ofere traduceri în limba romani nu este doar un gest simbolic, ci unul necesar și urgent. Suntem mândri ca VICE are acum articole traduse în limba romani și sperăm ca în scurtă vreme, cât mai multe publicații vor urma exemplul” declară echipa VICE.
„Această inițiativă trebuie să fie implementată nu doar în România, ci în toate țările unde există populație de etnie romă - Bulgaria, Spania, Italia, Marea Britanie, Grecia, ca să dăm câteva exemple. Avem nevoie de cât mai mult conținut tradus din limba romani în alte limbi și apoi publicate pe internet. Orice poate să ne trimită conținut pentru traducere aici: www.internetlearnsromani.com. De asemenea, avem nevoie de traducători. Dacă cineva vorbește limba romani și vrea să ne ajute cu traduceri, pot face acest lucru înregistrându-se pe platforma campaniei. În curand putem avea limba romani tradusă de către Google”, a declarat Adrian Tudor, Activist Aresel.
*according to the 2016 European Union Agency for Fundamental Rights survey