Urmărește promo proiect...

Nume proiect: Agricultura durabila in zone defavorizate ale Romaniei: Conservarea si valorificarea soiurilor de fructe
Nume organizatie: Mihai Eminescu Trust
 
Sectiunea/Sectiunile
Protectia mediului

Date generale
Data de incepere a proiectului
Iun / 2013
Data de incheiere a proiectului
Mai / 2015
 
Precizati acoperirea geografica a proiectului/ initiativei
Malancrav jud Sibiu, Homorod jud Brasov si 34 sate din jud. Sibiu, Mures, Brasov Harghita // Regionala
 
Organizatiile/ institutiile/ companiile partenere implicate in proiect
Fundatia Mihai Eminescu Trust, Swiss Foundation, Primaria Comunei Laslea si Şcoala Generala Homorod
 
Rezumatul proiectului: 
Pe dealurile satului Malancrav, ca si in alte locuri din Transilvania, inca se mai inalta pomi fructiferi batrani care pe langa roade, ofera adapost pentru o puzderie de fapturi care traiesc intr-un ecosistem variat si armonios. Merii sunt atat de reprezentativi pentru acest sat incat i-au adus si numele de “Almakerék”, care se traduce din limba maghiara prin “roata de mere”. 

Livada Malancrav, atestata inca din 1305, cuprinde o bogata varietate de soiuri de meri, pruni si nuci, impreuna cu o flora si o fauna diversa. In special merii sunt din soiuri vechi, autohtone, cu deosebita valoare istorica si economica. Imbatranirea copacilor, regenerarea insuficienta, asaltul varietatilor comerciale si pierderea mestesugului altoirii sunt amenintari generale pentru aceasta livada si altele asemenea ei.

Pentru a salva livada de la disparitie si pentru a da localnicilor o sansa in plus pentru a obtine venituri, Fundatia Mihai Eminescu Trust a initiat proiectul „Agricultura durabila in zone defavorizate ale Romaniei: Conservarea si valorificarea soiurilor de fructe”, derulat in parteneriat cu fundatia elvetiana SAVE si cofinantat prin Programul de Cooperare Elvetiano-Roman pentru Uniunea Europeana Extinsa.
 

Relevanta (context)
Contextul initierii proiectului:
La nivel national soiurile traditionale devin tot mai rare, datorita faptului ca proprietarii de pomi fructiferi nu mai detin cunostintele necesare altoirii, taierii si ingrijirii pomilor. Multi pomicultori prefera sa taie pomii imbatraniti si sa-i inlocuiasca cu puieti tineri cumparati din piete si altoiti cu soiurile moderne, vandute ca fiind mai productive si cu fructe mai frumoase. Noi am ales sa salvam vechea livada, sa valorificam soiurile autohtone de pomi fructiferi si sa promovam practicile pomicole traditionale ca si activitati durabile generatoare de venit. Livada din Malancrav dovedeste ca soiurile traditionale sunt pe termen lung mai productive, fiind bine adaptate climei din zona, necesitand tratamente minime, iar fructele avand un gust deosebit si o perioada de depozitare mai lunga, fata de cele produse in sistem intensiv.
 
Scopul si obiectivele:
Proiectul s-a derulat in perioada iunie 2013 – mai 2015 si a avut ca si obiectiv principal valorificarea soiurilor autohtone de pomi fructiferi si a practicilor agricole traditionale ca si activitati durabile generatoare de venit pentru comunitatile rurale. Punctul de pornire a fost constientizarea comunitatilor din comuna Laslea, in special cea din satul Malancrav, cu privire la mostenirea genetica a soiurilor traditionale si valoarea lor de patrimoniu, oferind satenilor in acelasi timp oportunitatea de a dobandi cunostintele si abilitatile necesare practicarii pomiculturii traditionale.
 
Principalele activitati:
Activitatile implementate au fost: organizarea unui atelier cu experti si factori de interes, crearea si distribuirea unui chestionar de identificarea a soiurilor de pomi fructiferi, organizarea unui workshop de identificare a soiurilor de fructe, realizarea unui inventar al soiurilor de fructe traditionale, organizarea de intalniri cu localnici pentru a infiinta o asociatie a fermierilor interesati sa mentina si sa perpetueze soiurile traditionale de fructe din Transilvania, achizitia de echipamente pentru efectuarea de lucrari de constructie si intretinere a livezii, infiintarea unui punct de informare privind soiurile traditionale, crearea unei poteci tematice prin Livada Malancrav “Poteca Marului”, infiintarea unei pepiniere cu soiuri traditionale, organizarea unui curs teoretic si practic de altoire a pomilor fructiferi, crearea unei livezi scolare si desfasurarea de actiuni de constientizare a publicului.
 

Beneficiari:
Beneficiari directi:
Beneficiarii directi ai proiectului au fost locuitorii comunei Laslea cu satele arondate, avand o populatie de 3.450 de persoane: romani, romi, sasi si maghiari. Este vorba despre grupuri dezavantajate care locuiesc in localitati indepartate cu acces limitat la educatie, calificare profesionala si locuri de munca, avand ca principal mijloc de trai agricultura de subzistenta, ajutor social si activitati sezoniere in orasele invecinate sau in strainatate.
 
Beneficiari indirecti:
Deoarece Fundatia MET deruleaza proiecte in alte 27 comunitati rurale similare din regiune, si populatia acestora a beneficiat, in mod indirect, de pe urma acestui proiect.

Implicarea beneficiarilor: 
Locuitorii comunei Laslea au fost implicati in cautarea si identificarea soiurilor traditionale de fructe, locuitorii satului Malancrav au fost implicati direct in constructia si mentinerea livezii demonstrative si a crearii pepinierei. De asemenea localnicii au fost cooptati in organizarea „Sarbatorii Marului”, un eveniment comunitar menit sa promoveze proiectul, dar in acelasi timp sa constientizeze publicul larg cu privire la importanta mentinerii soiurilor traditionale de fructe si a potentialului lor de valorificare pentru obtinerea de venituri economice suplimentare.
 

Rezultate (eficacitate)
Rezultatele proiectului:
Rezultatele proiectului sunt: sustinerea schimbului de experienta intre experti si fermieri elvetieni si romani, infiintarea unei asociatii a fermierilor intersati de conservarea soiurilor traditionale, realizarea unui inventar al soiurilor traditionale de pomi din zona, crearea unei livezi demonstrative si a unei colectii de soiuri, organizarea de ateliere educationale pentru cresterea interesului generatiei tinere fata de pomicultura, crearea unei livezi scolare in parteneriat cu profesorii si elevii, organizarea unui curs teoretic si practic de cultivare, ingrijire si altoire a pomilor fructiferi, crearea unui punct de informare despre soiurile traditionale de pomi si a unei poteci de drumetie in Livada Malancrav, de-a lungul careia sunt descrise 10 soiuri de mere.

Rezultate cele mai importante sunt inventarul soiurilor traditionale, colectia de soiuri traditionale si infiintarea asociatiei Livezile Transilvaniei. In urma lansarii apelului de cautare a soiurilor, inventarul realizat este una dintre singurele baze de date cu informatii despre soiurile traditionale si care poate fi folosit ca si punct de plecare pentru realizarea unui inventar la nivel national al soiurilor de fructe din Romania. Colectia de soiuri realizata in pepiniera din Livada Malancrav cuprinde 50 de soiuri dintre cele identificate in zona, urmand ca in viitor sa constituie o sursa de puieti altoiti cu soiuri traditionale pentru localnici si publicul larg. Efortul de pastrare si valorificare durabila a soiurilor traditionale de fructe va fi continuat de catre Asociatia Livezile Transilvaniei.
 
Resursele umane implicate:
Echipa proiectului a fost formata din manager de proiect, responsabil financiar si responsabil comunicare. La acestia s-au adaugat 3 experti din partea partenerului elvetian, voluntari din satul Malancrav si doi voluntari care au aplicat localnicilor chestionare de identificare a soiurilor de pomi fructiferi.

Implicarea voluntarilor:
Pe parcursul proiectului am fost preocupati de implicarea comunitatii locale, astfel pentru pregatirea terenului pentru livada am fost ajutati de 10 voluntari din Malancrav, care au beneficiat de expertiza partenerilor elvetieni si romani, pentru a dobandi cunostinte in domeniul pomiculturii. In viitor ei vor putea fi angajati pentru executarea lucrarilor de plantare si intretinere a Livezii Malancrav. Pentru completarea chestionarelor de identificare a soiurilor au fost cooptati alti 2 voluntari, care s-au deplasat in satele din zona pentru a culege informatii despre soiuri.

Roluri /responsabilitati ale partenerilor proiectului:
Fundatia Mihai Eminescu Trust (MET), in calitate de Partener Lider a asigurat managementul proiectului si a coordonat activitatile intreprinse cu partenerul de proiect, a asigurat cofinantarea costurilor proiectului in valoare de 11,98%, implementarea si supervizarea tuturor activitatilor cuprinse in proiect, si a asigurat infrastructura logistica necesara atingerii obiectivelor si indicatorilor proiectului.

De asemenea, MET a contribuit cu know-how-ul si experienta acumulata din implementarea proiectelor de dezvoltare durabila la nivel locala si regional, dar si de promovare a patrimoniului cultural al Romaniei. SAVE Foundation (SAVE), in calitate de Partener a asigurat "expertiza de fructe" necesara pentru realizarea rezultatelor planificate ale proiectului, prin asistarea Partenerul Lider in planificarea si desfasurarea schimburilor de experienta dintre experti si fermieri romani si elvetieni, planificarea masurilor si prioritatilor cu partenerii locali, sustinerea cursului practic de cultivare, ingrijire si altoire a pomilor fructiferi si realizarea inventarului de soiuri traditionale de pomi fructiferi.
 

Buget: 
997.961 lei

Contributiile in natura:
Contributia in natura a Fundatiei Mihai Eminescu Trust la implementarea proiectului a fost asigurarea traducerii materialelor informative realizate in cadrul proiectului si a prezentarilor sustinute de partenerul elvetian la diferitele evenimente organizate in cadrul proiectului
 
 
Evaluare
Obstacole majore intampinate:
Un obstacol intampinat a fost reticenta localnicilor de a furniza informatii sau refuzul lor de a da mladite de altoi din pomii fructiferi identificati. Insa aceste obstacole nu au influentat atingerea obiectivelor si indicatorilor proiectului.
 
Lectii invatate:
Datorita complexitatii si lipsei oricarei initiative concertate la nivel regional sau national in domeniu identificarii soiurilor traditionale, o lectie invatata este de a implica in acest tip de actiuni nu doar autoritatile de la nivel local, ci autoritatile nationale cu atributii in domeniu agriculturii si pomiculturii.
 
Calitatile proiectului:
Datorita faptului ca la nivel national nu exista nicio baza de date privind soiurile traditionale din Romania, proiectul initiat de Fundatia Mihai Eminescu Trust are un caracter de proiect-pilot si poate constitui un punct de pornire pentru autoritatile cu atributii in domeniu pentru a identifica si conserva patrimoniul genetic agricol al Romaniei. De asemenea prin reinfintarea unei livezi scolare, care in Transilvania erau foarte raspandite am incercat sa trezim interesul tinerei generatii pentru pomicultura si poate in viitor sa fie reluate predarea practicilor agricole in clasele primare si gimnaziale, asa cum a fost in trecut. Proiectul a trezit interesul publicului larg, datorita materialelor informative, a preluarii informatiilor de catre mass-media si evenimentelor organizate, sustinand nevoia de interventie in acest domeniu, identificata la initierea proiectului.
 

Argumentarea DURABILITATII proiectului
 
Principalele rezultate cu efect multiplicator si durabil sunt inventarul soiurilor traditionale, colectia de soiuri traditionale si infiintarea asociatiei Livezile Transilvaniei. In urma lansarii apelului de cautare a soiurilor traditionale din zona au fost completate un numar de 183 de chestionare din 34 de sate din judetele Sibiu, Mures, Brasov si Harghita. Inventarul realizat este printre singurele baze de date care cuprinde informatii despre soiurile de fructe care se mai gasesc prin gospodariile din aceasta zona a Transilvaniei.

Acest inventar poate deveni un punct de plecare pentru realizarea unui inventar la nivel national al soiurilor de fructe traditionale din Romania. Un alt rezultat durabil este colectia de soiuri traditionale realizata in pepiniera din Livada Malancrav, care cuprinde 50 de soiuri traditionale dintre cele identificate in zona si va putea fi extinsa, urmand ca puietii altoiti sa fie plantati in livada, dar in viitor sa constituie si o sursa de de puieti din soiuri traditionale pentru publicul larg. Asociatia este un rezultat important al proiectului pentru asigurarea sustenabilitatii si are ca si scop conservarea si perpetuarea soiurilor traditionale de pomi fructiferi din Transilvania, consolidarea cunostintelor traditionale de pomicultura, promovarea produselor ecologice si traditionale din Romania si responsabilizarea civica. Efortul de pastrare si valorificare durabila a soiurilor traditionale de fructe va fi continuat de catre aceasta asociatie
 

Comunicare
Planul de comunicare: 
Planul de comunicare a cuprins urmatoarele instrumente si actiuni de promovare a proiectului: 
- 11 comunicat de presa
- 240 afise de anuntare a evenimentelor tiparite si distribuite
- 2.000 de pliante informative tiparite si distribuite
- 2.000 de brosuri ale proiectului tiparite si distribuite
- 1.500 de pliante „Cum sa plantam un pom fructifer” 
- 1 spot radio creat si difuzat timp de 3 luni la nivel regional si timp de 6 luni la nivel local
- 1 banner si 2 roll-up create pentru promovarea proiectului
- acces gratuit la evenimente organizate in cadrul proiectului
- interviuri la posturi de radio regionale si nationale
- stiri la posturi de televiziune regionale si nationale
 

***
Despre Organizator
Mihai Eminescu Trust este o organizatie non-profit, infiintata in anul 2000 sub patronajul ASR Printul de Wales, cu scopul conservarii patrimoniul cultural si natural al Romaniei. MET a implementat de la infiintare peste 1.200 de proiecte in 86 de sate cu o valoare de aprox. 7,5 mil. Euro, din care jumatate a reprezentat un venit pentru localnicii implicati in derularea activitatilor, definind astfel abordarea Fundatiei de a planifica si implementa proiectele “in”, “prin” si “pentru”comunitate.