Nume proiect: Ingrijim Impreuna
Nume organizatie: HOSPICE Casa Sperantei
 
Sectiunea/Sectiunile
Servicii de asistenta sociala
 
Perioada in care s-a derulat proiectul
 
*1. Data de incepere a proiectului
Ian / 2013
*2. Data de incheiere a proiectului
Dec / 2013
 
Daca proiectul face parte dintr-un program, va rugam specificati numele si perioada de desfasurare a programului

3. Durata programului
2006-2013
4. Numele programului
“Ingrijim Impreuna”
 
Precizati acoperirea geografica a proiectului/ initiativei

*5. Orase/ Judete
Bacau, Bihor, Brasov si Bucuresti
*6. Acoperire
Regionala

*7. Enumerati organizatiile/ institutiile/ companiile partenere implicate in proiect
Fundatia Vodafone Romania, Fundatia Hospice Casa Sperantei (Brasov si Bucuresti), Hospice Emanuel (Oradea) si Asociatia Lumina (Bacau).
 
*8. Rezumati proiectul motivand implementarea acestuia, incluzand: nevoile identificate, obiectivele vizate, activitatile implementate cu resursele disponibile si rezultate obtinute (cele mai importante realizari). 
In Romania sunt 4,5 milioane de persoane care au pe cineva drag afectat de o boala incurabila si doar 6% dintre cei care au nevoie de ingrijire de tip hospice au acces conform unui sondaj IMAS comandat de HOSPICE Casa Sperantei in 2007.
 
Proiectul “Ingrijim Impreuna” a devenit prin activitatile intreprinse un sprijin de nadejde pentru pacientii incurabili si familiile lor, ingrijiti in serviciile HOSPICE Casa Sperantei Brasov si Bucuresti, Hospice Emanuel Oradea si Hospice Casa Albert Bacau. Activitatile proiectului au adus multe bucurii si sprijin pacientilor incurabili si apartinatorilor acestora, ce au indraznit sa treaca dincolo de barierele bolilor incurabile, sa fie biruitori si informati in fata procedurilor medicale, internarilor indelungate si sa-si cunoasca drepturile de care pot beneficia.
 
Proiectul “Ingrijim Impreuna” se deruleaza de 7 ani cu raportare si refinantare anuala si vizeaza usurarea poverii ingrijirii pacientului de catre apartinatori; oferirea de oportunitati pentru voluntariat; organizarea unor evenimente speciale pentru copii diagnosticati cu o boala incurabila sau care ameninta viata.
 
Relevanta (context)
*1. Prezentanti contextul initierii proiectului: care au fost punctele de pornire si cum au fost identificate nevoile beneficiarilor?
In Romania sunt 4,5 milioane de persoane care au pe cineva drag afectat de o boala incurabila si doar 6% dintre cei care au nevoie de ingrijire de tip hospice au acces conform unui sondaj IMAS comandat de HOSPICE Casa Sperantei in 2007.
Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca in Romania sunt peste 150.000 de persoane care au nevoie de ingrijire specializata de tip hospice (ingrijire paliativa). Nevoia de ingrijire este, asadar, covarsitoare si urgenta.
Proiectul implementat cu sprijinul Fundatiei Vodafone Romania ofera aceasta ingrijire necesara dar cu o abordare holistica a pacientului si a familiei acestuia.
 
*2. Care au fost scopul si obiectivele propuse?
Scopul proiectului este de a dezvolta si mentine serviciile de sprijin pentru pacientii suferind de boli incurabile si familiile acestora, ingrijiti de Fundatia Hospice Casa Sperantei (Brasov si Bucuresti), Hospice Emanuel (Oradea) si Asociatia Lumina (Bacau).
Obiective: 
1.Imbunatatirea calitatii vietii a 1000 de pacienti si familii afectate de boli incurabile, din cele 4 locatii. 
 
2.Dezvoltarea abilitatilor sociale si de viata pentru pacienti afectati de o boala incurabila. 
 
3.Dezvoltarea activitatilor educationale si schimburilor de experienta pentru profesionistii implicati in proiect.
 
*3. Prezentati principalele activitati intreprinse pentru implementarea proiectului, incluzand si modul de desfasurare/ metodologia proiectului. 
Proiectul se doreste un raspuns si o posibila solutie pentru atenuarea disparitatilor in furnizarea de servicii socio-medicale spre o categorie de populatie defavorizata aceea a persoanelor cu boli incurabile cu acces egal la servicii indiferent de mediul de resedinta a acestora urban sau rural.
De asemenea, prin proiectul de fata dorim sa sprijinim implementarea strategiei de ingrijiri paliative (aflata in stadiu de propunere legislativa) si sa modelam nivelul I si II din strategie prin proiecte pilot adresate familiilor si pacientilor din cele 4 judete. Strategia nationala de ingrijiri paliative elaborata cu sprijinul specialistilor si profesionistilor la nivel national prevede 4 nivele de competenta in furnizarea ingrijirilor paliative. Primele doua sunt:
-Nivelul 1. Autoingrijire (presupune informare si educare bolnavului pentru dobindirea cunostintelor, aptitudinilor si increderii pentru autoingrijire)
-Nivelul 2. Ingrijire furnizata de familie, lucratori sociali alti ingrijitori nespecializati pentru dobindirea cunostintelor, aptitudinilor si increderii ca ingrijitor si pentru asigurarea ingrijirii adecvate in perioadele dintre interventiile personalului medical.
 
Mentionati cateva date despre beneficiarii directi sau indirecti (numarul si tipul acestora): cum au fost responsabilizati si incurajati beneficiarii sa se implice in planificarea, desfasurarea, evaluarea activitatilor sau in continuarea programului?
 
*4. Categorii de public tinta/ beneficiari directi: numar si tip
Grupuri tinta: -Persoane afectate de boli incurabile sau cu prognostic limitat de viata din jud Bacau, Bihor, Brasov si Bucuresti -Familiile si ingrijitorii persoanelor cu boli incurabile in stadiu avansat si terminal din cele 4 judete -Reprezentanti ai autoritatilor publice locale (cel putin 4 comunitati) -Populatia din comunitatile vizate -Reprezentantii autoritatilor publice locale cu atruibutii in domeniul social si medical Beneficiari directi: -Persoane afectate de boli incurabile care vor beneficia de servicii socio-medicale si de respite, 1000 persoane -Membrii de familie si apartinatorii care vor fi informati si educati pentru a ingriji persoana afectata de boala incurabila sau vor beneficia de activitati de suport si respite, 1000 persoane
 
*5. Categorii de public tinta/ beneficiari indirecti: numar si tip
-Autoritatile publice locale si centrale, care vor beneficia de acces la informatii si resurse de actualitate privind modele de buna practica, sugestii din partea comunitatii, expresia vizuala a standardului de viata, recomandari.
 
6. Daca beneficiarii au fost implicati in implementarea proiectului prezentati contributia lor.
Familia ramane principalul ingrijitor datorita dezvoltarii lente, prin proiectul de fata dorim sa sprijinim ingrijire furnizata de familie, lucratori sociali alti ingrijitori nespecializati pentru dobindirea cunostintelor, aptitudinilor si increderii ca ingrijitor si pentru asigurarea ingrijirii adecvate in perioadele dintre interventiile personalului medical.
 
Rezultate (eficacitate)
*1. Descrieti rezultatele proiectului: beneficiile aduse grupului tinta, schimbarile si efectele generate in urma implementarii acestuia. Daca proiectul a avut unele rezultate/ efecte neintentionate, prezentati-le succint. 
Inca de la inceputul proiectului, in toate cele 4 centre de ingrijire paliativa, pacientii ingrijiti beneficiaza de ingrijire specializata furnizata in cadrul mai multor servicii dupa cum urmeaza 
- Serviciile de ingrijire la domiciliu pentru copiii si adultii cu boli incurabile ingrijiti in cele patru centre: 19254 vizite la domiciliu efectuate pe parcursul ultimului an de proiect.
- Centrul de zi pentru copii ce isi desfasoara activitatea in cadrul Hospice casa Sperentei Brasov cu un nr de 922 interventii pentru cei 35 copii pacienti 
- Centrul de zi pentru adulti ce isi desfasoara activitatea in cadrul Hospice Casa Sperentei Brasov cu un nr de 1763 interventii pentru cei 79 pacienti adulti .
- Unitatile cu paturi pentru copii si adulti din cadrul Hospice Casa Sperantei Brasov ce pe langa internarile ce au ca obiectiv controlul simptomelor si ingrijirea in faza terminala au oferit sprijin prin 309 internari.
Activitati:
- Vizite la institutiile de cultura si arta, insumand 121 de intalniri in cele 4 locatii cu participarea a 1976 beneficiari .
- Actiunea de voluntariat desfasurata cu sprijinul a peste 145 de angajati, care s-au implicat atat in activitatile directe cu beneficiarii (vizite si distributie pachete la domiciliul pacientilor in Brasov) cat si in evenimentele de strangere de fonduri in beneficiul Hospice Casa Sperantei 
- Participare in cadrul Conferintei Asociatiei Nationale de Ingrjiri Paliative cu lucrari de specialitate menite sa promoveze rezultatele proiectului Ingrjim Impreuna cu urmatoarele lucrari de specialitate.
 
*2. Precizati care au fost resursele umane implicate in implementarea proiectului: care a fost echipa de proiect (numarul si functiile personalului implicat cu norma intreaga, cu jumatate de norma, daca este cazul).
Codruta Popa- Coordonator proiect-norma intrega (contribuția aplicantului)
Brasov (1 asistent medical Csilla Ardelean (norma întreagă); 1 asistent respite Letitia Buzea (norma întregă); 1 asistent social Alina Stinghe (normă întreagă)- contribuția aplicantului; Medic pediatru Delia Birtar (30% norma); Medic adulți dr. Cerasela Petrescu (norma întreagă), Terapeut art therapy Carmen Soare (1/2 norma))
 
Bucuresti (1 asistent medical Monica Jalia (norma întreagă); 1 asistent respite Corina Dumitra (3/4 normă); 1 asistent social Emilia Diaconu (normă întreagă)- contribuția aplicantului;
 
*3. Ce roluri /responsabilitati a avut fiecare partener al proiectului? 
Bugetul acestui proiect este de 207.109 de euro care este finantat anual de Fundatia Vodafone Romania cu suma de 146.325de euro, restul bugetului fiind cofinantat de activitati de strangere de fonduri organizate de HOSPICE Casa Sperantei. Amintim doar cateva linii de atragere de fonduri folosite pentru finantare: campania 2%, evenimente de strangere de fonduri, sponsorizari si donatii individuale. Alaturi de Fundatia Hsopice Casa Sperantei, ceilalti parteneri din proiect au avut rol de implementare a activitatilor si serviciilor catre beneficiari prevazute in proiect.
 
Fundatia Vodafone Romania, partenera in acest proiect de s-a implicat atat financiar cat si prin sustinerea a 8 evenimente de voluntariat la care au participat peste 145 de angajati Vodafone, care s-au implicat atat in activitatile directe cu beneficiarii (vizite si distributie pachete la domiciliul pacientilor in Brasov) cat si in evenimentele de strangere de fonduri in beneficiul Hospice Casa Sperantei (Balul Edeleweiss, Hospice Table Tenis Tournament, Cupa Hospice- Turneu Caritabil de Fotbal, Maratonul International Bucuresti) Mai mult decat atat Fundatia Vodafone Romania a sustinut constructia noului Hospice in Bucuresti cu o finantare in valoarea de 600.000 de euro. In cei 7 ani de parteneriat Fundatia Vodafone Romania a sustinut programele Fundatiei Hospice Casa Sperantei cu suma de 1.307.650 euro. 
 
Buget
*1. Bugetul total al proiectului (in lei).
828690
 
*2. Specificati contributiile in natura implicate (produse si servicii in sistem barter), resursele materiale folosite (NU umane sau financiare), daca este cazul.
Nu e cazul
 
*3. Numele persoanei responsabile de administrarea bugetului. Mentionati daca organizatia sau proiectul au fost auditate.
Cordonatorul de proiect/buget este D-na Codruta Popa(e-mail: codruta.popa@hospice.ro,tel. 0728130074).Exista raportari lunare financiare.
 
Evaluare
*1. Precizati doua sau trei calitati ale proiectului, care il diferentiaza. 
Acest proiect schimba vieti in fiecare an oferind alinare pentru toate aspectele vietii unui pacient cu boli incurabile. Alinarea durerii nu este doar datoria medicului si a asistentului medical ci a fiecaruia dintre noi. 
De aceea acest proiect insemna nu doar ingrijire medical ci implicarea companiilor, implicarea angajatiilor companiilor in voluntariat si implicarea comunitatilor in atragerea de fonduri pentru ingrijirea celor dragi de langa noi.
 
Fundatia Vodafone Romania prin acest proiect doar ofera platforma ca alte sute de oamenii sa se implice in acest proces de alinare a durerilor.
‘Numele meu este M.D., am 16 ani si sunt eleva a C. N. Mihai Eminescu, Oradea in clasa a 10-a. Desi sufar de boala Werning Hoffman, fiind imobilizata intr-un scaun cu rotile, imi place sa ma simt ca un copil normal. Datorita ajutorului oferit de personalul fundatiei Hospice, am reusit sa ma simt astfel.'
 
Comunicare
1. Daca proiectul a beneficiat de un plan de comunicare, descrieti-l succint:
Acest proiect a avut si o componenta importanta de comunicare. S-a dorit promovarea proiectului, partenerilor si serviciilor oferite prin acest proiect intr-un mod integrat pe toate canalele mediatice: TV, online, presa si social media. In cadrul diferitelor evenimente interne HOSPICE dar si cu ocazia evenimentelor dedicate precum Conferinta ANIP, proiectul a avut o acoperire mediatica importanta. Monitorizare media este inserata in aplicatie.
 
2. Web site proiect