Nume proiect: Lumina pentru Ursici
Nume organizatie: Asociația Free Miorița
 
Dezvoltare economica si sociala
 
Date generale
Perioada in care s-a derulat proiectul

*1. Data de incepere a proiectului
Iun / 2013
*2. Data de incheiere a proiectului
Dec / 2013
 
Precizati acoperirea geografica a proiectului/ initiativei
*3. Orase/ Judete
Sat Ursici, Comuna Bosorod, Judet Hunedoara
*4. Acoperire
Locala
 
*5. Enumerati organizatiile/ institutiile/ companiile partenere implicate in proiect
UniCredit Tiriac Bank
 
*6. Rezumati proiectul motivand implementarea acestuia, incluzand: nevoile identificate, obiectivele vizate, activitatile implementate cu resursele disponibile si rezultate obtinute (cele mai importante realizari). 
Proiectul Lumina pentru Ursici a identificat nevoia locuitorilor din satul Ursici, comuna Bosorod, judet Hunedoara, de a avea acces la electricitate (lumina si posibilitatea de a-si incarca si utiliza telefoanele mobile). 
Satul Ursici este situat la poalele Muntilor Sureanu, la o altitudine de 1000 metri și nu a fost racordat niciodata la reteaua nationala de electricitate. Satul este de tip risipit, cele 14 gospodarii fiind situate la distante mari una de alta (cea mai mare distanta este de 9 kilometri). Satul este locuit permanent de 51 de oameni.
Proiectul a urmarit constientizarea publicului prin campanii in mediul online si participarea la evenimente, strangerea de fonduri si atragerea de voluntari pentru implementarea propriu-zisa.
Solutia tehnica propusa, si anume sisteme individuale de furnizare a energiei electrice pe baza de panouri fotovoltaice, asigura necesarul de electricitate pentru iluminarea gospodariilor si pentru conectarea cu "lumea moderna" prin diferite mijloace de comunicare (telefoane mobile, radio sau televizor). Ursicenii au putut face astfel simplul gest de a isi suna rudele sau prietenii sau de a aprinde un bec prin apasarea unui intrerupator.
Solutia propusa a dus imediat la cresterea gradului de comfort si civilizatie pentru cei 51 de oameni, acestia beneficiind de lumina solara gratuita, fara costuri de montaj, intretinere sau facturi lunare. Mai mult, solutia este prietenoasa cu mediul si este scalabila pentru necesitatile viitoare ale fiecarei gospodarii. Nu in ultimul rand, oamenii nu au mai avut senzatia ca sunt "romani de mana a doua".
La implementarea pe teren au participat 24 de voluntari care au realizat 14 sisteme de iluminat pe baza de panouri solare, Ursici fiind primul si singurul sat din Romania iluminat cu panouri solare
 
Relevanta (context)
*1. Prezentanti contextul initierii proiectului: care au fost punctele de pornire si cum au fost identificate nevoile beneficiarilor?
Asociatia Free Miorita a participat la mai multe actiuni sociale in satul Ursici, distribuind imbracaminte, incaltaminte si alimente greu perisabile. Am rezolvat astfel o nevoie imediata, dar in cadrul acestor actiuni am identificat si nevoia oamenilor de a avea acces la electricitate. Astfel, ei vor putea duce o viata normala in sat, cum ar fi: lumina in case, posibilitatea de a isi instala un radio/televizor cu consum redus sau de a isi incarca telefonul mobil pentru a isi suna rudele sau prietenii.
Avand in vedere costurile uriase necesare pentru racordarea satului la reteaua nationala de electricitate, am considerat ca realizarea de sisteme individuale cu panouri solare pentru fiecare casa este cea mai potrivita, atat din punct de vedere al costurilor, timpului de implementare dar si impactului redus asupra mediului si peisajului.
 
*2. Care au fost scopul si obiectivele propuse?
Obiectivele propuse si realizate au fost:
1. informarea / constientizarea publicului larg asupra situatiei din satul Ursici
2. strangerea de fonduri pentru cumpararea, transportul si montajul celor 14 sisteme de iluminat, cate unul pentru fiecare gospodarie
3. cresterea gradului de comfort pentru cei 51 de locuitori ai satului Ursici
4. considerarea energiei solare ca o alternativa eficienta si usor de implementat / replicat si in alte cazuri
5. descoperirea de catre publicul larg a zonei si a oamenilor din Ursici
 
*3. Prezentati principalele activitati intreprinse pentru implementarea proiectului, incluzand si modul de desfasurare/ metodologia proiectului. 
1. Campanie de informare si constientizare prin site freemiorita.ro si pagina de facebook
2. Activari in mediul online prin implicarea comunitatii de bloggeri
3. Campanie de constientizare si strangere de fonduri prin prezenta la evenimente socio-culturale (Street Delivery, Train Delivery, AdFel)
4. Atragerea de sponsori pentru achizitionarea celor 14 sisteme de iluminat pe baza de panouri solare fotovoltaice si a echipamentelor auxiliare
5. Atragerea de voluntari pentru implementarea propriu-zisa a proiectului in satul Ursici
 
Mentionati cateva date despre beneficiarii directi sau indirecti (numarul si tipul acestora): cum au fost responsabilizati si incurajati beneficiarii sa se implice in planificarea, desfasurarea, evaluarea activitatilor sau in continuarea programului?
 
*4. Categorii de public tinta/ beneficiari directi: numar si tip
51 de locuitori ai satului Ursici, comuna Bosorod, judet Hunedoara
 
*5. Categorii de public tinta/ beneficiari indirecti: numar si tip
Sute de mii de romani care locuiesc in gospodarii neracordate la reteaua nationala de electricitate
 
6. Daca beneficiarii au fost implicati in implementarea proiectului prezentati contributia lor.
Da, oamenii din Ursici au fost alaturi de Asociatia Free Miorita si voluntari in implementarea proiectului. Au participat cu masini la transportul panourilor solare si al echipamentelor auxiliare catre cele 14 gospodarii, au asigurat spatiu de cazare in incinta scolii si au furnizat alimente pe parcursul celor 9 zile cat a durat actiunea pe teren.
 
Rezultate (eficacitate)
*1. Descrieti rezultatele proiectului: beneficiile aduse grupului tinta, schimbarile si efectele generate in urma implementarii acestuia. Daca proiectul a avut unele rezultate/ efecte neintentionate, prezentati-le succint. 
Proiectul Lumina pentru Ursici a adus lumina electrica in vietile si casele celor 51 de oameni. Oamenii au acum posibilitatea de a aprinde un bec electric de la intrerupator si pot renunta la opaite sau lumanari. 
Daca pana acum ei erau nevoiti sa mearga "jos in vale" pentru a isi incarca telefoanele mobile, acum ei le pot incarca direct de la sistemele montate de Asociatia Free Miorita. Acum pot vorbi oricand cu rudele sau cu prietenii. 
Mai mult, acum pot afla si ce se mai intampla in lume, si pot asculta programe radio sau viziona jurnalele TV. Sistemul furnizeaza suficient curent electric pentru a conecta cateva ore pe zi un radio sau chiar un televizor cu consum energetic redus.
Prin realizarea proiectului, ursicenii nu au mai avut sentimentul ca sunt abandonati de autoritati si ca sunt "cetateni de rangul doi".
Prin rezolvarea nevoii de lumina/electricitate, oamenii vor dori sa ramana in sat, deci proiectul a contribuit la dezvoltarea economica si sociala.
Proiectul a fost receptionat pozitiv de publicul larg, multi oameni din alte localitati cerand informatii si dorind sa implementeze sisteme similare cu cel realizat la Ursici.
 
*2. Precizati care au fost resursele umane implicate in implementarea proiectului: care a fost echipa de proiect (numarul si functiile personalului implicat cu norma intreaga, cu jumatate de norma, daca este cazul).
Proiectul a fost dezvoltat si coordonat de Iulian Angheluta, membru fondator si presedinte al Asociatiei Free Miorita, sprijinit de Nicolae Stancu, membru fondator. Pe parcursul derularii proiectului, un numar de 48 de voluntari s-au implicat sub diverse forme, contribuind la realizarea acestuia.
 
3. Daca proiectul a implicat voluntari, precizati numarul lor, cum au fost cooptati si in ce a constat implicarea lor.
In cadrul proiectului Lumina pentru Ursici au fost implicati un numar de 48 voluntari.
Acestia au fost atrasi prin formularul de contact de pe site-ul freemiorita.ro, pagina de facebook Free Miorita sau ne-au contactat direct la evenimentele la care am participat. 22 dintre acestia au participat direct la actiunea de transport si montaj a celor 14 sisteme de iluminat in satul Ursici. 26 de voluntari au participat la diverse actiuni derulate de-a lungul proiectului: ajutor la evenimente, sustinerea proiectului pe site-uri si bloguri sau realizarea de materiale promotionale.
 
*4. Ce roluri /responsabilitati a avut fiecare partener al proiectului? 
Proiectul a fost dezvoltat si coordonat intern de Iulian Angheluta, presedinte al Asociatiei Free Miorita. La proiect si-au adus aportul si voluntari, asa cum am descris mai sus. De asemenea, proiectul a fost sustinut financiar de catre UniCredit Tiriac Bank.
 
Buget
*1. Bugetul total al proiectului (in lei).
40000
 
*2. Specificati contributiile in natura implicate (produse si servicii in sistem barter), resursele materiale folosite (NU umane sau financiare), daca este cazul.
In cadrul proiectului nu au fost implicate produse si servicii in sistem barter.
 
*3. Numele persoanei responsabile de administrarea bugetului. Mentionati daca organizatia sau proiectul au fost auditate.
Iulian Angheluta, presedinte Asociatia Free Miorita. Proiectul nu a fost supus unui audit financiar extern.
 
Evaluare
1. Care au fost obstacolele majore intampinate pe durata implementarii proiectului (specificati daca si cum le-ati depasit)?
Principalul obstacol a fost gasirea unui sponsor/partener care sa asigure bugetul necesar implementarii proiectului intr-o singura faza. Am depasit acest obstacol prin perseverenta :-)
 
2. Daca ar fi sa incepeti din nou un astfel de proiect, cum ati proceda? Care au fost lectiile invatate in urma derularii proiectului? 
Proiectul a raspuns unor nevoi sociale, demonstrand astfel ca este ancorat in realitatile romanesti. Toate obiectivele propuse au fost indeplinite. Am invatat din nou ca trebuie sa ne ajutam semenii si ca exista o dorinta extraordinara, in randul oamenilor, de a ajuta si de a se implica in asemenea proiecte.
 
*3. Precizati doua sau trei calitati ale proiectului, care il diferentiaza
1. Original - este primul proiect de acest fel din Romania.
2. Replicabil - desi este original si unic, el poate si trebuie sa fie replicat si in alte cazuri / zone.
 
Argumentati inscrierea proiectului in sectiunea ORIGINALITATE
 
*4. Ilustrati cum se evidentiaza acest proiect ca model si solutie sociala sau educationala: care a fost solutia propusa pentru problemele si nevoile identificate in randul beneficiarilor, care a fost modul inovator de abordare si cum se reflecta acesta in activitatile proiectului si produsele acestuia.
Proiectul Lumina pentru Ursici este original deoarece a rezolvat o situatie existenta de ani de zile printr-o noua abordare. 
Am evitat lupta birocratica cu autoritatile si ne-am concentrat pe o solutie eficienta si usor de implementat la nivelul fiecarei gospodarii. Am adus la cunostinta publicului, prin implicarea bloggerilor si sustinerea pe siteuri, situatia oamenilor din Ursici, facand din acesta fanionul zonelor si al oamenilor uitati, care stau in intuneric.
Proiectul a avut si o componenta de constientizare a publicului, acesta afland astfel ca Ursiciul este doar una din multele localitati fara curent electric. Mai departe, proiectul a oferit si o solutie, prin utilizarea energiei solare.
Nu in ultimul rand, proiectul este original si prin materialele de promovare folosite. Am reinterpretat becul clasic, care da lumina in casele multor romani, si l-am transformat intr-un opait, asa cum foloseau oamenii din Ursici si din multe alte sate.
 
 
Comunicare
1. Daca proiectul a beneficiat de un plan de comunicare, descrieti-l succint:
Planul de comunicare a inclus atat canale proprii (site si pagina de facebook Free Miorita) cat si externe: site-uri si pagini de fb prietene, bloggeri, aparitii in presa.
Proiectul a fost prezent si la importante evenimente socio-culturale: Street Delivery, Train Delivery, AdFel.
Succesul proiectului a fost mediatizat si prin aparitii TV, la TVR1, KanalD si TV Hunedoara.
Comunicarea a inclus si producția/distribuirea de materialele promotionale: becuri opait, tricouri, autocolante.
 
Aparitii TV/ Ursici si Inelet
TVR: http://stiri.tvr.ro/de-la-lumanare-la-panouri-solare-solutie-pentru-iluminarea-unui-catun-uitat-de-lume-din-hunedoara_34910.html 
Digi24: http://www.digi24.ro/Emisiuni/Digi24/Impartial/Arhiva+inregistrari/Impartial+-+13+iulie+2014
Kanal D: http://www.kanald.ro/inelet--drumul-spre-lumina-o-poveste-impresionanta-despre-solidaritate-si-oameni-cu-suflet_39612.html
Antena 1: http://observator.tv/social/omul-care-aduce-lumina-130597.html 
 
2. Web site proiect
 

Organizator
 
Va rugam sa ne furnizati cateva date despre organizatorul principal al proiectului
 
Asociatia Free Miorita a fost infiintata, juridic, la data de 1 martie 2012.
Free Miorita este o miscare de actiune si de eliberare a mintilor de fatalismul mioritic. Ne adresam si ii vrem alaturi pe cei care vor sa schimbe lucrurile din Romania si nu se dau batuti.
Membrii si voluntarii au realizat numeroase actiuni cu implicare sociala, cum ar fi Dacioti pana-n Mongolia, Lumina pentru Ursici sau Lumina pentru copiii din Inelet.
 
Specificati numarul de membri si de angajati ai organizatiei/ 2013
 
*2. Numar de membri:
3
 
*3. Bugetul total al organizatiei/ 2013
45000