Nume proiect: Speranta intr-o viata mai buna
Nume organizatie: Asociatia TOUCHED COLLECTION
 
Incluziune sociala
 
Date generale
Perioada in care s-a derulat proiectul

*1. Data de incepere a proiectului
Mar / 2013
*2. Data de incheiere a proiectului
Sep / 2013
 
Daca proiectul face parte dintr-un program, va rugam specificati numele si perioada de desfasurare a programului
 
3. Durata programului
6 luni
4. Numele programului
Speranta intr-o viata mai buna
 
Precizati acoperirea geografica a proiectului/ initiativei

*5. Orase/ Judete
Bucuresti
*6. Acoperire
Locala
 
*7. Enumerati organizatiile/ institutiile/ companiile partenere implicate in proiect
Fundatia Orange Romania
 
*8. Rezumati proiectul motivand implementarea acestuia, incluzand: nevoile identificate, obiectivele vizate, activitatile implementate cu resursele disponibile si rezultate obtinute (cele mai importante realizari). 
În Bucureşti sunt nouă centre maternale, având o capacitate totală de aproximativ 50 de locuri care deservesc o populaţie de peste 2 milioane de locuitori, toate fiind suprasolicitate. Proiectul si-a propus si a reusit sa contribuie la ajutarea a 65 de mame aflate in dificultate. Aceste femei sunt victime ale violentei domestic , trafic uman sau saraciei si au cel putin un copil in ingrijire.
Scopul proiectului s-a bazat pe trei obiective orinetate catre grupul tinta selectat din comunitate de catre aasistenti sociali:
1. Facilitarea accesului la eduatie, orientarea scoalara pentru mame.
2. Organizarea unor cursuri care sa ajute mamele sa isi dezvolte anumite abilitati de viata independenta, a unor cursuri de terapie ocupationala si de calificare profesionala acreditate.
3. Sprijinirea femeilor din grupul tinta sa isi gaseasca un echilibru emotional prin consiliere psihologica si sa isi gaseasca un loc de munca adecvat.
Activitati si rezultate ale proiectului:
- 57 de mame au participat la 21 de seminarii de dezvoltarea abilitatilor de viata independenta (ex: Prioritati in viata de familia, Cum sa gestionam conflictele?,Un copil educat-un copil mai fericit etc.)
- 65 de mame au participat la 20 ateliere de terapie ocupationala care au avut ca scop sa impartaseasca experientele si sustinere reciproca.
- 18 mame au beneficiat de informare si consiliere juridico-administrativa dintre care 9 mame au beneficiat de suport in gestionarea unor situatii sociale (cantina sociala, locuinta sociala)
- 10 mame cu traume grave au beneficiat de consiliere psihologica pentru a depasi situatii de dificultate
- 6 dintre femei au reusit sa is gaseasca un loc de munca stabil in urma unor cursuri de calificare profesionala autorizate 
 
Relevanta (context)
*1. Prezentanti contextul initierii proiectului: care au fost punctele de pornire si cum au fost identificate nevoile beneficiarilor?
„Împreună cu o prietenă am vizitat centrul maternal Casa Agar şi am fost impresionat de cei copii si mame şi de povestea lor de viata. Femei in pericol să îşi abandoneze copii din cauza săraciei extreme, victime ale abuzurilor au gasit aici adăpost şi şi-au schimbat viaţa. Copiii au fost foarte bucuroşi de vizita noastră şi tuturor ne-a fost greu la plecare. Sunt foarte multi copiii care au nevoie de ajutorul nostru şi de aceea am initiat proiectul „Speranta intr-o viata mai buna” prin care ne-am propus sa ajutam o parte dintre ei să nu ajungă pe strada si să rămână împreuna cu familia lor.” a spus Alexandru Iorga - coordonatorul proiectului, voluntar în cadrul Asociaţiei Touched Collection si angajat al Orange Romania.
 
*2. Care au fost scopul si obiectivele propuse?
Proiectul si-a propus si a reusit sa contribuie la ajutarea a 65 de mame aflate in dificultate. Aceste femei sunt victime ale violentei domestice, trafic uman sau saraciei si au cel putin un copil in ingrijire.
Scopul proiectului s-a bazat pe trei obiective:
1. Facilitarea accesului la eduatie, orientarea scoalara pentru grupul tinta.
2. Organizarea unor cursuri care sa ajute mamele sa isi dezvolte anumite abilitati de viata independenta, a unor cursuri de calificare profesionala
3. Sprijinirea femeilor din grupul tinta sa isi gaseasca un echilibru emotional prin consiliere psihologica
 
*3. Prezentati principalele activitati intreprinse pentru implementarea proiectului, incluzand si modul de desfasurare/ metodologia proiectului. 
Femeile din grupul tinta au parcus in cadrul proiectului diverese cursuri sau au primit consiiliere juridico-administativa in paralel cu support psihologic de specialitate si asistenta permanenta. Detaliile acestor activitati sunt :
- 65 de mame implicate atât la Seminariile de viata independenta cat si terapie ocupationala.
- 18 mame au primit ajutor si consiliere juridico-administrativa pentru obtinerea diverselor documente de la autoritatile locale
- 10 mame cu traume grave, victime ale violentei domestice, tinere mame din fostele centre de plasament au beneficiat de consiliere psihologica pentru a depasi situatii de dificultate.
- 2 mame au fost ajutate sa isi reias studiile liceale iar o mama a urmat un curs de bucatar si alte 3 mame au urmat cursuri autorizate de coafor/frizerie/manichiura.
- 57 de mame au participat la 21 de seminarii de dezvoltarea abilitatilor de viata independenta (ex: Prioritati in viata de familia, Cum sa gestionam conflictele?, Un copil educat - un copil mai fericit etc)
- 65 de mame au participat la 20 ateliere de terapie ocupationala care au avut ca scop pe langa o buna ocazie ca mamele sa impartaseasca experientele lor si sa se sustina reciproc
- 3 evenimente de promovare a proiectului in luna Sept-2013
Toate activitatile au fost implementate cu ajutorul unor asistenti sociali, psihologi si traineri autorizati cu sustinerea permanenta a unei echipe de voluntari entuziasti si dedicati proiectului.
 
Mentionati cateva date despre beneficiarii directi sau indirecti (numarul si tipul acestora): cum au fost responsabilizati si incurajati beneficiarii sa se implice in planificarea, desfasurarea, evaluarea activitatilor sau in continuarea programului?
 
*4. Categorii de public tinta/ beneficiari directi: numar si tip
65 de persoane cu venituri mici, victime ale violentei domestice si trafic de persoane, persoane fara un loc de munca, unele persoane fara educatie profesionala, persoane fara adapost, grupuri minoritare, persoane cu dificultati de invatare, persoane dormice sa invete abilitati /cunostinte noi, persoane cu capacitati de invatare peste medie, persoane interesate de un stil de viata sanatos.
 
*5. Categorii de public tinta/ beneficiari indirecti: numar si tip
65 familii sarace sau in dificultate si in special cei 109 copiii ai mamelor din grupul tina, comunitatea locala din Bucuresti, institutiile publice sau private
 
6. Daca beneficiarii au fost implicati in implementarea proiectului prezentati contributia lor.
La cele 21 Seminarii de viata independenta au participat 57 mame, iar la cele 20 Ateliere de terapie ocupationala 24 mame s-au implicat activ in etapele de organizare a acestora(unele dinte mame au participat la ambele activități). O parte din copii au interactionat pozitiv cu voluntari in timpul seminariilor, rolul voluntariilor fiind sa aiba grija de copii in timp ce mamele lor participau la seminarii, aici o contributie semnificativa a venit din partea voluntarilor de la Casa Agar din Sector 2.
 
Rezultate (eficacitate)
*1. Descrieti rezultatele proiectului: beneficiile aduse grupului tinta, schimbarile si efectele generate in urma implementarii acestuia. Daca proiectul a avut unele rezultate/ efecte neintentionate, prezentati-le succint. 
Rezultatele specifice proiectului:
• 65 de mame au participat la diversele seminarii si ateleriere avend prilejul de a primii consiliere din partea unor asisitenti sociali sau psihologi calificati pentru specificul traumatologic 
• 6 mame au fost ajutate sa isi gaseasca un loc de munca stabil, una dintre acestea chiar in cadrul Touched Collection 
• 10 mame au fost orientate si consiliate profesional, 
• 24 mame au beneficiat de cursuri de manufacturare, 
• 4 mame au beneficiat de cursuri acreditate de formare și calificare profesionala, 
• 9 mame au beneficiat de suport in gestionarea unor situatii sociale (cantina sociala, locuinta sociala, acte).
Pe langa efectele imediate (angajarea celor 6 mame si ajutorul cu obtinerea actelor de la autoritatile locale) au fost inregistrate si alte efecte pozitive:
- 30 de mame beneficiari au acumulat cunostinte /abilitati prin implicare permamente in cadrul seminariilor
- 26 de femei si-au exprimat dorinta sa pastreze legatura cu Asociatia Touched poate si pentru alte seminarii sau intrebari /situatii de viata
- 29 de mame dupa seminarii au obtinut rezultate /efecte pozitive in viata de familie.
- 10 benefciari au invatat sa socializeze si efectele terapeutice au fost notabile
 
*2. Precizati care au fost resursele umane implicate in implementarea proiectului: care a fost echipa de proiect (numarul si functiile personalului implicat cu norma intreaga, cu jumatate de norma, daca este cazul).
Manager de proiect - cu jumatate de norma 
Coordonatori de proiect - 2, unul cu norma intreaga si altul cu jumatate de norma
Asistent social - 2, unul cu norma intreaga si altul cu jumatate de norma
Pshihoterapeut - cu jumatate de norma
Asistent medical - cu jumatate de norma
Traineri - 2 cu jumatate de norma fiecare
 
3. Daca proiectul a implicat voluntari, precizati numarul lor, cum au fost cooptati si in ce a constat implicarea lor.
Un numar de 15 voluntari care au contribuit cu un numar de 69 ore timp in care s-au jucat cu copiii mamelor participante la seminarii sau atelierele de terapie ocupatională, din care 9 ore ale celor 2 traineri profesionisti antreprenori externi care au impartasit din experienta lor profesionala.
 
*4. Ce roluri /responsabilitati a avut fiecare partener al proiectului? 
Proiectul „Speranţă într-o viaţă mai bună” organizat de Asociaţia Touched Collection cu sprijinul Fundaţiei Orange România, a venit în ajutorul mamelor singure aflate în situaţii de dificultate. 
Proiectul, iniţiat şi coordonat de Alexandru Iorga, angajat Orange România a fost selectat prin concurs în cadrul programului de finanţare: „Fonduri pentru proiecte coordonate de angajaţii Orange România oferite de Fundaţia Orange”, program cu valoare totală de 120 000 lei. 
 
Buget
*1. Bugetul total al proiectului (in lei).
44750
 
*2. Specificati contributiile in natura implicate (produse si servicii in sistem barter), resursele materiale folosite (NU umane sau financiare), daca este cazul.
nu a fost cazul
 
*3. Numele persoanei responsabile de administrarea bugetului. Mentionati daca organizatia sau proiectul au fost auditate.
Reprezentati legali ai Touched Collection impreuna cu coordonatorul de proiect Alexandru Iorga. Proiectul nu a fost auditat de o firma specializata.
 
Evaluare
1. Care au fost obstacolele majore intampinate pe durata implementarii proiectului (specificati daca si cum le-ati depasit)?
- Dificultati in desfasurarea activitatilor – inconsecventa participarii mamelor 
- Coordonarea si implicarea unui numar mare de persoane care au ajutat la desfasurarea proiectului
 
2. Daca ar fi sa incepeti din nou un astfel de proiect, cum ati proceda? Care au fost lectiile invatate in urma derularii proiectului? 
- Identificarea si selctarea unui numar mai mare de voluntari.
- Evaluarea mai in detaliu a volumului de munca al echipei responsabile de organizarea proiectului, precum si a resurselor/bugetul proiectului
 
*3. Precizati doua sau trei calitati ale proiectului, care il diferentiaza. 
- gupul tinta - femei cu cel putin un copil, cu o situatie sociala dificila si victime ale violentei domestice si traficului uman
- numarul mare de persoane implicate in grupul tinta si rezultate directe ale acestuia (angajarea celor 6 mame) ceea ce vor duce la mentinerea uniunii familiale pe termen lung.
 
Argumentati inscrierea proiectului in sectiunea BUGET - /EFICIENTA+
 
*4. Ilustrati cum au fost atinse scopul si obiectivele specifice planificate cu un consum redus de resurse financiare: care a fost solutia abordata pentru implementarea proiectului in aceste conditii? Evidentiati indicatorii de eficienta si realizati analiza cost-beneficiu, comparand rezultatele obtinute cu resursele utilizate. 
Incadrarea proiectului in cadrul acestei sectiuni are la baza numarul mare de mame din grupul tinta (65) si implicarea acestora in activitati variate (seminarii, consiliere juridica sau psihologica etc.) care s-au desfasurat pe o perioada de 6 luni si cu un buget mic de doar 44.750 RON. Aceeste coordonate se transcriu intr-o cheltuiala de doar 690 RON/fiecare participant in cele 6 luni, mai ales ca de cele mai multe ori mamele au venit insotite de copii neavand cu cine sa ii lase in ingrijire pe durata seminariilor iar Asociatia Touched le-a oferit ajutor specializat si copiilor in aceasta perioada.
 
 
Criterii optionale
Eficienta
 
Ilustrati cum au fost atinse scopul si obiectivele specifice planificate cu un consum redus de resurse financiare: care a fost solutia abordata pentru implementarea proiectului in aceste conditii? Evidentiati indicatorii de eficienta si realizati analiza cost-beneficiu, comparand rezultatele obtinute cu resursele utilizate.
Incadrarea proiectului in cadrul acestei sectiuni are la baza numarul mare de mame din grupul tinta (65) si implicarea acestora in activitati variate (seminarii, consiliere juridica sau psihologica etc.) care s-au desfasurat pe o perioada de 6 luni si cu un buget mic de doar 44.750 RON. Aceeste coordonate se transcriu intr-o cheltuiala de doar 690 RON/fiecare participant in cele 6 luni, mai ales ca de cele mai multe ori mamele au venit insotite de copii neavand cu cine sa ii lase in ingrijire pe durata seminariilor iar Asociatia Touched le-a oferit ajutor specializat si copiilor in aceasta perioada.
 
Comunicare
1. Daca proiectul a beneficiat de un plan de comunicare, descrieti-l succint:
Promovarea on line s-a făcut pe pagina de facebook https://www.facebook.com/touch edcollection‎, prin emailuri și prezentari on line către factorii de decizie ai instituțiiilor partenere, prin yahoo grup și prin newsletter.
Aparitii presa scrisa:
- Stiri azi
- Romania Pozitiva
- atasam si lista cu datele de presa catre care am trimis comunicarile.
http://olivian. ro/touchedromania.ro/comunicat -de-presa-asociatia-touched-co llection-in-colaborare-cu-fund atia-orange-lanseaza-proiectul -speranta-intr-o-viata-mai-bun a/ 
http://incomemagazine.ro/art icole/ce-proiecte-deruleaza-an gajatii-orange-cu-120-000-lei 
 
Newsletterele au fost publicate în 3 numere: luna Aprilie, Iunie și acu la finalul proiectului.
 
Roll-ul banner folosit in cadrul celor 3 evenimente de promovare ale proiectului realizate in sediile Orange Romania si Accenture.
 
2. Web site proiect
https://www.facebook.com/touch edcollection‎
 
Organizator
Va rugam sa ne furnizati cateva date despre organizatorul principal al proiectului
 
Asociatia Touched Collection a fost infiintata in Aprilie 2012 si Asociaţia are scop filantropic, dezvoltat în vederea consilierii și pregătirii, terapiei ocupaționale, orientării, formării și inserției profesionale a persoanelor care întâmpină dificultăți în integrarea /reintegrarea pe piața muncii. Scopul Asociaţiei va fi realizat prin desfăşurarea de activităţi de informare, educare, orientare profesională, editare de materiale informative, prezentare de proiecte, întruniri etc.
 
Specificati numarul de membri si de angajati ai organizatiei/ 2013
 
*2. Numar de angajati:
4
*3. Numar de membri:
15
 
*4. Bugetul total al organizatiei/ 2013
162000