Organizator: Ateliere Fara Frontiere
Sectiunea: Durabilitate
 
Date generale
Perioada in care s-a derulat proiectul: Mai / 2009 - Dec / 2014
Acoperirea geografica a proiectului: Locala / Bucuresti

Organizatiile/ institutiile/ companiile partenere implicate in proiect:
Apa Nova Bucuresti, Carrefour Romania, BRD Groupe Société Générale, Fundatia Auchan, Fundatia Vodafone, Kaufland, Petrom, Programul de cooperare elvetiano roman, Comisie Europeana, Norway Grants, Webhelp, Ateliers Sans Frontières, Auchan, Blancco, Complete Training, COS, DHL, ECOTIC, Editura CD Press, Eleven, Freyrom, GDF Suez Energy Romania, Gefco, Imprimeria Arta Grafica, Independenta Films, Institut Français de Bucarest – Ambassade de France, JTI, Jumatatea Plina, Lafarge, Les Herbes Folles, Microsoft Registered Refurbisher, PAP LAW, Professional, Romanian American Foundation, Reciclare creativa, Revista COMICS – Smoking Coolcat, ROMCARTON, SINIAT, Tech Soup, The Workshop, UNART, Samusocial din Romania, Casa Ioana, Concordia, Serviciul de Probatiune, DGASMB, Fundatia Semn de viata, Fundatia Dezvoltare Popoarelor, CRED, DGASPC sector 1, Serviciul APEL, ONPHR (Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania), Touched Romania, ACSIS, Asociatia Solwodi
 
Rezumatul proiectului: 
Proiectul "Ateliere de insertiune pentru persoane in mare dificultate prin activitatea economica" urmareste imbunatatirea accesului persoanelor adulte fara adapost, cu dizabilitati, tineri postinstitutionalizati, somerilor de lunga durata, persoanelor cu adictii, boli care afecteaza viata profesionala, la un loc de munca stabil pentru a-si construi un proiect de viata si pentru a se integra in societate ca actori ai propriei lor vieti, autonomizandu-se printr-o metodologie de acompaniere individualizata. 
 
In Romania, in ciuda unei dezvoltari economico-sociale care a imbunatatit in ansamblu nivelul de trai, se inregistreaza un dumping social accentuat, care are ca rezultat ca din ce in ce mai multe persoane se regasesc intr-o situatie de excluziune sociala, economica si profesionala.
Pentru categoriile sociale vulnerabile, marginalizate sau in situatie de excluziune extrema, Romania inregistreaza o lipsa acuta de dispozitive de (re)insertie avand ca finalitate (re-)integrare sociala si economica care sa vina in completarea politicilor de asistenta sociala, si care sa fie orientate catre piata muncii si catre nevoile intreprinderilor. 
 
Acest proiect vizeaza insertie persoanelor in dificultate socioprofesionala, autonomizarea lor printr-o stabilitate socioeconomica si profesionala ale carei baze sunt consolidate de parcurs gradual de insertie in atelierul de economie sociala si solidara. 
Are ca obiectiv sa devina un serviciu continuu de insertiune socioprofesionala pe o perioada nedeterminata.
 
Rezultatele din 2009:
- 3 unitati de productie create: management DEEE, confectie, logistica
- 145 de persoane angajate in atelierul de insertie
- 42 de persoane intgrate pe piata muncii la sfarsitul parcursului de insertie
- 21 de persoane inca in atelier in data de 31/12/2014

Relevanta (context)
Contextul initierii proiectului:
In 2007, Ateliers Sans Frontières, asociatia francede insertie prin activitate economica a trimis un reprezentant pentru a evalua nevoile si fezabilitatii conceptului de atelier de insertie in Romania. 
S-a constatat ca in Romania, in ciuda unei dezvoltari economico-sociale care a imbunatatit in ansamblu nivelul de trai, se inregistreaza un dumping social accentuat, care are ca rezultat ca din ce in ce mai multe persoane se regasesc intr-o situatie de excluziune sociala, economica si profesionala.
Pentru categoriile sociale vulnerabile, marginalizate sau in situatie de excluziune extrema, Romania inregistreaza o lipsa acuta de dispozitive de (re)insertie avand ca finalitate (re-)integrare sociala si economica care sa vina in completarea politicilor de asistenta sociala, si care sa fie orientate catre piata muncii.
 
Scopul si obiectivele:
Scopul Ateliere Fara Frontiere (AFF), intreprindere sociala de insertie, este de a crea locuri de munca pentru persoane dezavantajate in ateliere de economie sociala si solidara in vederea pregatirii lor pentru reintegrarea sociala deplina si profesionala pe piata conventionala a muncii. Obiectivele:
- lupta impotriva excluziunii si discriminarilor, pentru integrarea sociala si profesionala a celor mai defavorizati
- lupta impotriva risipei si poluarii, pentru o gestiune responsabila a deseurilor si protectia mediului
- promovarea solidaritatii si responsabilitatii pentru o dezvoltare durabila

Principalele activitati:
A1. Un parcurs de insertie personalizat si gradual
Conceput ca o perioada de pregatire cu o rampa de lansare la iesire, parcursul de acompaniere sociala si profesionala la AFF urmareste:
(re)construirea increderii in sine si in ceilalti
(re)dobandirea autonomiei
(re)construirea angajabilitatii durabile
(re)constituirea si consolidarea legaturilor sociale si familiale
(re)integrarea pe piata muncii si in societate ca cetatean cu drepturi depline
A2. Un atelier de insertie, infintat in 2009, unde sunt angajate persoane in dificultate, care lucreaza in cadrul celor trei unitati de productie:
- Atelierul DEEE: colectare, reciclare si reutilizare Deseurilor de Echipamente Electrice si Electronice. 90% din echipamentele IT reconditionate sunt donate catre scoli si ONG-uri
- Atelierul remesh: colectarea deseurilor publicitare stradale (mesh-uri, bannere) si transformarea lor in genti, traiste, mape si alte accesorii de moda etica
- Atelierul de logistica: mutare, debarasare, mica logistica pentru companii si institutii responsabile social
- Prin refolosirea, si astfel prelungirea duratei de viata a deseurilor, evitam acumularea lor la groapa de gunoi, oferim solutii creative de si solidare de reciclare, si in acelasi timp propunem un loc de munca si o acompaniere socioprofesionala unor oameni in mare dificultate.

Beneficiari:
 
Directi: 
Din 2009, am angajat 145 de persoane in mare dificulate in cadrul atelierului, care au urmarit parcursul de integrare sociala si profesionala. Grupul tinta al atelierului de insertiune este mixt, pentru a se evita ghettoizarea problemelor si dificultatilor si pentru a crea o dinamica care are ca finalitate integrarea socioprofesionala: Tineri din centrele de plasament; Persoane fara adapost; Someri de lunga durata; Tineri fara scolarizare si/sau pregatire profesionala; Persoane cu dizabilitati; Persoane din categorii sociale sau etnice defavorizate (saracie, etnie roma); Tineri si adulti cu probleme de adictie (alcool, droguri); Tineri din cadrul serviciului de probatiune; Persoane afectate de boli care influenteaza viata profesionala si sociala; Imigranti si alte grupuri vulnerabile… care desi au avut un inceput gresit sau un accident de viata, care i-a impiedicat sa-si gaseasca sau sa-si mentina un loc de munca, sunt persoane extrem de motivate sa sa se reconstruiasca prin munca, in ciuda obstacolelor, discriminarii si dificultatilor cu care se confrunta. Ei sunt referiti catre Ateliere Fara Frontuiere de partenerii nostri sociali, cu care colaboram strans, noi lucrand pe partea de integrare, formare si acompaniere pe plan profesional, ei pastrand legatura cu beneficiarii pe partea sociala, medicala, psihologica...
 
Indirecti: 
1. Familia salariatilor in insertie, datorita venitului primit de angajat, care il ajuta sa-isi sustine familia. Estimam la 235 aceste beneficiari, soti, copii, parinti, etc. Fac si ei, in mare majoritate, parte din grupuri defavorizate. 2. 1472 de structuri - scoli, licee, gradinite, muzee, biblioteci, penitenciare, asociatii, institutii furnizoare de servicii sociale. 3. Peste 200 000 beneficiari indirecti declarati de structurile laureate a proiectelor de solidaritate digitala : analfabeti digital, persoane cu dificultati materiale, copii cu cerinte educative speciale, minoritati, persoane cu dizabilitati, adictii, minoritati etc
 
Implicarea beneficiarilor: 
Salariatii in insertie, trecute mai sus ca beneficiari directi pentru ca sunt primii beneficari al proiectului, nu sunt considerati numai ca beneficari, fiind ca sunt actorii proiectului, ei realizeaza sarcinile de productie legate de colectare, reconditionare, reciclare a deseurilor si le transforma in resurse utile pentru altii. Ei sunt proiectul, dar in acelasi timp, ei fac proiectul. In afara de munca, ei participa la sedinte plenare a asociatiei, sunt informati despre proiectele si rezultatele, si pot suggera, comenta,... in acest sens suunt implicati concret in deciziile operationale, alaturi de echipa permanenta.
 
Rezultate (eficacitate)
Rezultatele proiectului:
- 145 persoane in mare dificulltate au primit un loc de munca in atelier si o acompaniere socioprofesionala individuala
- 42 persoane au fost integrate pe piata municc conventionala la sfarsitul parcursului de insertie
- 141 de formari/calificari oferite acestor persoane pentru a creste angajabilitatea lor pe piata muncii
- 472 Tone de Deseuri de Echipamente Electrice si Electronice au fost colectate si nu au ajuns la groapa de gunoi. 252 tone au fost reciclate, 163 tone au fost reutilizate
- 7671 de calculatoare donate la 1472 de scoli si institutii care au fost folosite de mai bine de 200.OOO de persoane di comunitatile defavorizate din Romania in cadrul mai multor proiecte de educatie, de incluziune sociala si de dezvoltare locala
- 24 tone de deseuri publicitare au fost colectate, 4.5 tone au fost reutilizate
- 11 920 produse de moda eco-responsabila au fost vandute pe o piata emergenta de consumactori
- Prin refolosirea, si astfel prelungirea duratei de viata a deseurilor, evitam acumularea lor la groapa de gunoi, oferim solutii creative de si solidare de reciclare, si in acelasi timp propunem un loc de munca si o acompaniere socioprofesionala unor oameni in mare dificultate.
 
Resursele umane implicate:
Pentru a coordona proiectul si a indruma salariatii in insertie, echipa de management numara 14 persoane, majoritatea full time:
- Director
- Manager Administratif&Financiar (jumatate de norma)
- Secretar Administrativ
- Operator de gestiune
- Asistent PR&Comunicare
- Coordonator dezvoltare Atelier DEEE/IT
- Coordonaor Proiecte de Solidaritate
- Coordonator dezvoltare Atelier remesh
- Responsabil productie Atelier DEEE/IT
- Responsabil productie Atelier remesh
- Confectioner (jumatate de norma)
- Sef Echipa reconditionare IT
- Sef Echipa Transport Logistica
- Responsabil Insertie
- Consilier Insertie

Voluntarii si implicarea lor:
Chiar daca activitatea noastra este bazata in mare majoritate pe o implicare salariata, cateva zeci de voluntari ne-au ajutat cu timpul (studenti participand la vanzari remesh etc), competente si expertiza lor. De asemenea, membrii asociatiei, compus de profesionisti cu experienta asociativa si corporate, ne ajuta pe strategie, cu contacte si skill-uri : Mirela Alexe, presedinte Samusocial Romania, Francesco Aloisio, presedinte Fundatia Parada, Paula ApreutTeisei, Strategy Advisor at The CSR Institute, Teia Gavrilescu, presedinte Viitor Plus, Cristina Pasat, Director general Professional.
 
Responsabilitatile partenerilor:
Partenerii strategici sunt companii care sprijina proiectul pe termen lung si pe mai multe axe. Dataorita lor, putem sa gandim proiectul ca unul durabil sau chiar nedeterminat. Ne sprijina financiar, ne preda deseurile lor de echipamente IT, primesc candidati de la noi pentru a fi angajati la ei, cumpar accesorii remesh pentru evenimentele lor, ne pun voluntari la dispozitie sau le mobilizeaza pentru a ne sprijini financiar, ne ajuta cu bunuri...
 
Partenerii financiari sprijina un proiect specific al atelierului, de exemplu proiecte de solidaritate digitala care alimenteaza atelierului in resurse financiare dar si in munca, suport de insertie pentru angajatii in insertie.
 
Partenerii operationali ne ajuta cu bunuri, cu oameni, cu competente / expertiza... sau cu reduceri mari pe produsele si serviciile lor, ajutandu-ne sa ne incadram in buget, furnizand totusi servicii de calitate la clientii si beneficiarii nostrii.
 
Parteneri sociali -asociatii si institutii de stat- ne orienteaza candidati pentru a fi angajati in parcusrsul de insertie. Noi lucram pe partea de integrare, formare la locul de munca si acompaniere pe plan profesional, ei pastreaza legatura cu beneficiarii pe partea sociala, medicala, psihologica, formare specifica sau calificare.
 
Clientii responsbili apeleaza la serviciile noastre de colectare si management DEEE, cumpar accesorii remesh pentru evenimentele/salariatii/client ii lor, facand asta militeaza pentru o economie echitabila si durabila.

Buget: 7.466.575 RON
 
Contributiile in natura:
Am primit foarte multe bunuri de la inceputul proiectului. De fapt, atelierul este aproape in intregime echipat, mobilat... cu bunuri primite de la companii partenere. Mare majoritate a fost primita cu valoare 0, find vorba de deseuri, dar am primit si bunuri cu valoare (beton gipscarton, centrala termica si pompa, uunelte diverse etc). Valoare totala inregistrata este de 112077,24 lei
 
Evaluare
Obstacole majore intampinate:
- Intelegerea conceptului de intreprindere sociala de insertie prin activitate economica. Administratia si autoritatile romane, pentru a elibera autorizatiile, au luat mult mai mult decat prevazusem. Pana cand am primit candidati potriviti de la parteneri de orientare la fel, a durat mult.
- Increderea in acest model de integrare sociala si profesionala. Find la inceput in Romania, nu exista multe exemple care dovedesc eficienta acestei metodologiei, trebuie putere de convingere pentru a castiga adeziunea stakeholderilor, incepand cu salariatii, pana la angajatori potentiali.
- Este dificil de a justifica importanta unui job cu carte de munca la persoane care au trait viata intr-un cadru informal ; prefera sa aiba un salariu putin mai mare decat un angajator care ofera stabilitate si protectie sociala.
- Lipsa de sprijin din partea statului. 
 
Lectii invatate: 
As incerca sa investesc mult mai mult in comunicare si Fund Raising, pentru a atrage mai multe fonduri si a initia mai eficient procesul.

Calitatile proiectului:
- Intalnire intre lumea industriei si lumea ONG-urilor. Atelierul arata si este gestional ca o intreprindere din industrie. Este intr-un parc industrial, suntem stricti pe regulamentul de ordinea interioara, pe program, pe portarea echipamentul de protectie. Dar in acelasi timp, misiunea este una sociala, si echipa de management este pe o buna parte recrutata din acest mediu. Aceasta intalnire este una frumoasa pentru ca cei care lucreaza la coordonare traiesc impreuna cu cei care sunt "beneficiarii" proiectului, dar care contribuiesc la randul lor la realizarea proiectului.
- Economie circulara si lansul de solidaritate. La noi, deseurile primesc o noua viata sau devin o sursa de materii prime de introdus in ciclul de productie, intr-un context in care ele devin de ce in ce mai rare. Prin refolosirea, si astfel prelungirea duratei de viata a deseurilor, oferim solutii creative de si solidare de reciclare, si in acelasi timp propunem un loc de munca unor oameni in mare dificultate.
 
Argumentarea inscrierii in cadrul sectiunii DURABILITATE
Atelierul este un model de intreprindere pe durata nedeterminata. El dureaza inca din 2009 si am crescut de la 15 persoane la 35 de persoane (salariati echipam de management si in insertie). Resursele de la inceput, provenind pentru 40% din FSE, au fost inlocuite, dupa cei 3 ani cat a durat sprijinul fondurilor europene, prin resurse proprii, care au crescut pana la 40% din buget. Acest venituri au fost diversificate, creand mai multe activitati economice pentru a creste valoric, dar in acelasi timp pentru a oferi locuri de munca la mai multi oameni, si la oameni diferiti. In 2015, vom lansa un nou proiect, printr-o noua intreprindere sociala de insertie avand ca activitate productie agricola BIO, precum si colectarea si trierea deseurilor biodegradabile din retail si HORECA si compostarea lor, transformandu-le in fertilizant pentru agricultura BIO.
 
Comunicare
Planul de comunicare:
Am comunicat de a lungul timpului, prin surse proprii si cu ajutorul unor agentii (Mc Cann PR, The Workshop, The Practise, Eleven), in comunicatele de presa difuzate, in e-mailing catre baza de date AFF, pe pagina de facebook www.facebook.com/atelierefaraf rontiere, cat si pe site-ul proiectului www.atelierefarafrontiere.ro. Canale proprii de comunicare AFF: atelierefarafrontiere.ro: 1600 utilizatori unici/luna aFacebook AFF: 4.306 fani Abonati newsletter AFF: 3051 abonati ONG-uri: 1781 Abonati Companii: 1652 Abonati

***
Despre Organizator
Ateliere Fara Frontiere (AFF) este o asociatie romana, creata in mai 2008, avand ca scop insertia sociala, profesionala si civica a persoanelor aflate in mare dificultate. Cele 3 misiuni ale asociatiei sunt :lupta impotriva excluziunii, protejarea mediului si solidaritate pentru proiecte de educatie si dezvoltare locala. Ateliere Fara Frontiere angajeaza zeci de tineri si adulti aflati in situatie de excluziune si ii acompaniaza pentru integrarea si obtinerea unui loc de munca.