Organizator: Asociatia Unu si Unu
Sectiunea: Buget - / Eficienta +
 
Date generale
Perioada in care s-a derulat proiectul: Iun / 2014 - Dec / 2014
Acoperirea geografica a proiectului: Nationala / Bucuresti, Craiova, Dolj, Iasi, Suceava, Constanta, Salaj, Galati, Cluj, Buzau, Sibiu, Brasov, Baia Mare, Satu Mare, Focsani, Ploiesti, Londra si Dubai
 
Organizatiile/ institutiile/ companiile partenere implicate in proiect:
forFITOUT, OMV- Petrom
 
Rezumatul proiectului: 
Bebelusii prematuri de la neonatologie petrec luni de zile complet dezbracati, doar in pampers, in incubator pe improvizatii din cearceaf rulat, cu rol de „salteluta”/cuib. In Romania se nasc anual 20.000 de astfel de bebelusi si exista doar 20 de sectii de neonatologie de gradul al III-lea, carora le sunt arondate mai multe orase/judete. Proiectul a avut ca scop crearea de botosei si caciulite adaptatea dimensiunilor prematurilor de la terapie intensiva si strangerea de fonduri pentru realizarea cuiburilor pentru incubator necesare îngrijirii lor. Seturile ii ajuta sa isi regleze temperatura corpului si sa o mentina iar cuiburile au rol de confort,protectie si imbratisare. 

La data lansarii campaniei (1 iunie 2014 – Ziua Internationala a Copilului), obiectivele Unu si Unu au fost: obtinerea a cel putin 100 de seturi de caciuli si botosei si strangerea fondurilor pentru realizarea a 100 de cuiburi pentru prematurii din incubator. Proiectul a fost o invitatie catre publicul larg de a croseta si dona pentru bebelusii nascuti prematur, internati la neonatologie, seturi de caciuli si botosei. Cele mai importante rezultate:suma totala a proiectului (valoarea totala a donatiilor + sumele obtinute) 6.633 euro, peste 80 de aparitii in presa scrisa, tv, radio si online, peste 100 de voluntari din 16 orase din Romania si alte 2 orase din strainainate: Londra si Dubai au crosetat si donat seturi, peste 2500 ore de voluntariat efectuate (105 zile), peste 210 cuiburi realizate, donatii in 9 sectii de neonatologie din Bucuresti, Craiova, Constanta, Targu Mures, Bacau, peste 600 de seturi donate, cu 500 mai multe seturi decat am estimat la debutul campaniei, peste 1125 de beneficiari bebelusi din 9 spitale din Romania/an si peste 2250 de parinti, beneficiari indirecti/an.
 
Relevanta (context)
Contextul initierii proiectului:
Anual se nasc peste 20.000 de copii prematuri, adica 10% din nasteri se confrunta cu acest fenomen alarmant. 1 din 10 copii se naste prematur. Pe langa lipsurile medicale, lipsa aparaturii, lipsa personalului medical specializat, lipsa articolelor vestimentare adaptate dimensiunilor lor mici este acerba iar in Romania nu exista aceste produse si nici cuiburile pentru incubatoare, care sunt absolut necesare in dezvoltarea normala a prematurilor. Bebelusii petrec luni de zile complet dezbracati, doar in pampers, si pana la derularea proiectului, acestia erau asezati in incubator pe improvizatii din cearceaf rulat, care avea rol de „salteluta”/cuib. Seturile ii ajuta pe prematuri, pe de o parte sa isi regleze temperatura corpului si sa o mentina, iar cuiburile au atat rol de confort, dar confera si sentimentul de protectie, imbratisare.
 
Scopul si obiectivele:
Obiectivele: mobilizarea societatii civile si a mediului privat sa croseteze seturi de caciulite si botosei pentru prematurii de la neonatologie si obtinerea a cel putin 100 de seturi; strangerea de fonduri pentru crearea a 100 de cuiburi pentru incubatoarele cu prematuri si dotarea neonatologiilor de gradul III din Bucuresti si din tara. Scopul proiectului a fost atat constientizarea societatii din Romania privind fenomenul prematuritatii si nevoile primordiale ale bebelusilor prematuri, cat si acordarea unui sprijin minim eroilor de doar cateva sute de grame si parintilor acestora.
 
Principalele activitati:
Fire de Dragoste - un proiect s-a bazat doar pe voluntariat(peste 2500 de ore) si fundraising.

Etapa 1: initierea si lansarea proiectului in regim de voluntariat, cu buget zero, alaturi de Totul despre mame, care a pus la dispozitie resursele de comunicare si creatie. A urmat comunicarea nationala prin toate resursele (presa, online, social media), a fost realizata o sezatoare in care s-au explicat si pozat etapele de realizare. Voluntariatul comunitatii (peste 100 de voluntari) din 16 orase ale Romaniei Bucuresti, Craiova, Dolj, Iasi, Suceava, Constanta, Salaj, Galati, Cluj, Buzau, Sibiu, Brasov, Baia Mare, Satu Mare, Focsani, Ploiesti, dar si din strainatate: Dubai sau Londra, care s-a mobilizat voluntar si a crosetat seturi de caciuli si botosei si au trimis coletele catre Unu si Unu.

Etapa 2: inscrierea proiectului la Swimathon 2014, reprezentata voluntar de echipa blogaritelor: Bogdana Dobre, Ana Nicolescu, Ana Maria Mitrus, Tily Niculae, care s-au antrenat, au publicat numeroase articole, bannere si posturi in online si social media, au facut fundraising reusind sa stranga 10.000 Ron. O initiativa inedita a venit de la Printesa urbana care a facut licitatie cu hainutele fetitei ei, obtinand 1000 de RON, pe care i-a donat catre Swimathon.

Etapa 3: Inscrierea proiectului in Campionatul intern de voluntariat Petrom si castigarea competitiei in urma careia am obtinut o finantare de 2000 de Euro. Peste 300 de seturi au fost crosetate si donate de voluntarii Petrom. 
 
Beneficiari: 
Directi: Peste1125 bebelusii internati la sectiile de neonatologie din Bucuresti si in tara ( Constanta, Targu Mures, Bacau, Craiova) - beneficiari directi.
 
Indirecti: 2250 de parinti, beneficiari indirecti ai proiectului plus alti 100 de parinti din Spitalele Filantropia, Marie Curie si Polizu au primit si ei seturi pentru bebelusii lor.Publicul tinta: publicul larg, mass media, bloggeri, autoritati si institutii publice, medici si asistente medicale, ong-uri si societate civila.
Implicarea beneficiarilor: n/a
 
Rezultate (eficacitate)
Rezultatele proiectului:
- peste 600 de seturi donate, cu 500 mai multe seturi decat am estimat la debutul campaniei 
- peste 135 de caciulite donate
- peste 210 cuiburi realizate, donatii care au intrat in patrimoniul a 9 sectii de neonatologie de la Polizu, Sf. Pantelimon, Filantropia, Cantacuzino, Marie Curie dar si in alte orase din Romania care nu erau trecute in obiectivul initial al companiei: Craiova, Tg. Mures, Constanta, Bacau adica sute de beneficiari, generatii la rand
- suma totala stransa prin fundraising si sponsorizarea primita: aproximativ 4200 euro( aprox. 2200 euro –Swimathon si 2000 euro Petrom)
- suma totala a proiectului (valoarea totala a donatiilor + sumele obtinute) 6.633 euro
- valoarea seturilor donate se ridica la 8925 RON
- valoarea caciulitelor: 2025 RON 
- 16 orase din Romania si alte 2 orase din strainainate: Londra si Dubai au donat seturi
- totalul ore de voluntariat efectuate - peste 2500 (105 zile)
- peste 80 de stiri si preluari in presa scrisa, radio, tv si online, adica aproximativ 20.000 Euro estimated rate card 
- exclusivitate: aceste produse nu existau in Romania pana in 2014 cand Unu si Unu a implementat proiectul Fire de Dragoste
- beneficii asupra grupului tinta: seturile colorate si “cuiburile” ii vor ajuta atat pe bebelusi, cat si pe parintii bebelusilor prematuri. Imbratisarea permanenta a bebelusilor nu putea fi posibila date fiind circumstantele medicale in care se afla la neonatologie, dar un artificiu precum cuiburile create special pentru ei, acum le pot asigura confortul necesar, iar seturile le ofera caldura si culoarea de care au nevoie.
 
Resursele umane implicate:
Echipa de proiect a fost alcatuita din 3 persoane (presedintele, vicepresedintele Asociatiei Unu si Unu si un voluntar ). Astfel, Diana Gamulescu s-a ocupat pas cu pas de intregul proces de comunicare, evolutie, monitorizare si logistica al proiectului, Corina Croitoru a gestionat latura financiara si de coordonare a campaniei Fire de Dragoste, iar Andra Birladeanu (voluntar) a asigurat suportul necesar pe toata perioada desfasurarii proiectului.
 
Voluntarii si implicarea lor:
Peste 100 de voluntari din peste 16 orase ale Romaniei si din strainatate (Londra si Dubai) plus echipa de proiect, partenerii, comunitatea, bloggerite si fotografii etc. au facut parte din proiect.Voluntarii au crosetat, au facut fundraising, au comunicat proiectul, au diseminat tutorialele in comunitatile de hand made, propsectii in spitale, research, vizite in spitale etc. Nu a existat un proces de selectie si nu au fost cooptati intr-un mod anume ci au fost receptivi si emotionati de proiect luand singuri decizia de a se implica. Numarul orelor de voluntariat: peste 2500 de ore (105 zile).
 
Responsabilitatile partenerilor:
Totul despre Mame:a pus la dispozitie resursele de comunicare si creatie, firma forFITOUT a oferit spatiul necesar colectarii, selectarii tuturor donatiilor primite, Petrom a oferit finantare (2000 Euro) pentru realizarea a 100 de cuiburi pentru incubatoare si a implicat angajatii in regim de voluntariat (25 de angajati) pentru crosetarea seturilor de botosei si caciuli pentru prematuri, obtinand 281 seturi si 16 caciulite, deasemenea au oferit o donatie suplimentara de 570 Ron care a permis achizitia altor 25 de seturi de caciuli si botosei; Micolino.ro a oferit spatiu online pentru publicarea bannerelor, materialelor promotionale si articolelor care vizau evolutia proiectului.Voluntariatul comunitatii (peste 100 de voluntari) din 16 orase ale Romaniei Bucuresti, Craiova, Dolj, Iasi, Suceava, Constanta, Salaj, Galati, Cluj, Buzau, Sibiu, Brasov, Baia Mare, Satu Mare, Focsani, Ploiesti, dar si din strainatate: Dubai sau Londra, care s-a mobilizat din proprie initiativa si a crosetat seturi de caciuli si botosei si au trimis coletele catre Asociatia Unu si Unu. Blogaritele Bogdana Dobre, Ana Nicolescu, Ana Maria Mitrus, Tily Niculae s-au inscris la competitia Swimathon Bucuresti-2014 si au facut fundraising, reusind sa stranga 10.000 Ron. Serviciile foto au fost oferite tot voluntari: fotografiidefamilie.org, catalinnastase.ro, corneliutanasa.ro.
 
Buget: Bugetul initial a fost de zero lei iar la finalul proiectului cu toate donatiile primite din partea Petrom si foundrisingul realizat de echipa de bloggerite la Swimathon, + valoarea seturilor donate de voluntari am atins suma totala a proiectului Fire de Dragoste de aprox 10.000 euro
 
Contributiile in natura:
Au fost utilizate urmatoarele resurse pentru diseminarea proiectului: tutoriale in sprijinul publicului cu indicatii privind arta crosetatului, a fost realizata o sezatoare in care au fost explicate si pozate etapele de realizare a seturilor de caciulite si botosei:http://www.totuldespre mame.ro/copilul-tau/ajutor-pen tru-nou-nascutii-prematuri-pri n-seturi-crosetate-de-mame-din -intreaga-tara, http://baghetefermecate.ro/201 4/06/tutorial-botosei-si-caciu lita-bebelusi/; http://atelierhandmade.com/mod el-botosei-crosetati-foto/ 
Forfitout care a pus la dispozitie spatiul necesar colectarii, selectarii tuturor donatiilor primite.
 
Evaluare
Obstacole majore intampinate:
Obstacolele intalnite pe perioada derularii proiectului:
- identificarea unui numar mare de rebuturi in randul seturilor crosetate de voluntari, 20% din materialele primite nu au fost corespunzatoare, dimensiunile nu erau adecvate bebelusilor prematuri etc. Solutia in acest caz, a fost sa donam doar caciulitele, in cazul in care sosetutele erau nefolosibile. O alta solutie a fost sa donam seturile de dimensiuni mai mari bebelusilor normoponderali din spitale.
- comunitatea s-a mobilizat in ultimul moment pentru a expedia seturile, insa am depasit acest moment printr-o buna comunicare cu voluntarii si prin remindere am redresat intarzierea produsa. 
- nu am putut discuta cu beneficiarii indirecti, parintii copiilor prematuri, din unele neonatologii din cauza unor politici interne ale unitatilor spitalicesti.
 
Lectii invatate: 
Una din lectiile invatate este ca subiectul prematuritatii ramane unul sensibil pentru marea majoritate a populatiei, indeosebi in randul mamelor si al bunicilor, chiar daca nu au experimentat prematuritatea cu copiii lor. A fost o surpriza raspunsul mamelor romance din strainatate si aceasta ar fi o zona in care pentru continuitatea proiectului am putea face promovare pentru a gasi voluntari pentru proiectul Fire de dragoste. In continuarea proiectului vom face o prioritate din a aduna contactele parintilor cu prematuri pe care ii intalnim in spitale si sa crestem comunitatea noastra. Ne propunem sa continuam proiectul si in 2015 si sa ajungem in 12 neonatologii de gradul III din tara: Arad, Timisoara, Oradea, Cluj, Sibiu, Brasov, Iasi, Suceava, Galati, Bucuresti Municipal, Bucuresti Bucur, Bucuresti Giulesti.
 
Calitatile proiectului:
Fire de dragoste-un proiect cu acoperirea nationala - a fost vizibil in peste 16 orase din Romania: Bucuresti, Craiova, Dolj, Iasi, Suceava, Constanta, Salaj, Galati, Cluj, Buzau, Sibiu, Brasov, Baia Mare, Satu Mare, Focsani, Ploiesti, dar si in strainatate:Dubai si Londra. Este un proiect unic in Romania dezvoltat direct din experienta proprie a parintilor cu prematuri care au trecut prin obstacolele impuse de fenomenul prematuritatii si care au initiat proiectul de a crea seturi de caciuli si botosei pentru prematuri dar si dotarea incubatoarelor din sectiile de neonatologie cu anumite cuiburi speciale in tratamentul bebelusilor nascuti inainte de termen si care nu existau in Romania.Prin Fire de dragoste, Unu si Unu este primul ONG de parinti din Romania care a mobilizat societatea civila in beneficiul prematurilor si avand astfel voluntari atat din tara, cat si de peste hotare care si-au asumat costurile acestui demers civic pentru a le oferi o sansa bebelusilor prematuri din tara.
 
Argumentarea inscrierii in cadrul sectiunii BUGET - /EFICIENTA+
Fire de dragoste a fost demarat cu un buget zero iar obiectivele nu doar ca au fost atinse, ci si depasite, toate costurile acestui demers civic fiind suportate de voluntari sau prin implicarea si foundraisingul realizat tot de voluntari. La finalul proiectului cu toate donatiile primite din partea Petrom si foundrisingul realizat de bloggerite la Swimathon si valoarea seturilor donate de voluntari am atins suma totala a proiectului de aprox. 10.000 euro.
Obiectivele s-au atins prin voluntariat de catre: membrii asociatiei ce au initiat proiectul si s-au ocupat de implementarea intregului demers: comunicarea si monitorizarea campaniei, gestionarea relatiei cu presa, comunicarea cu partenerii, managerierea relatiei cu voluntarii prospectii in spitale, gasirea de furnizori pentru cuiburi, vizitele pentru donare in sectii de neonatologie de gradul III etc. Totul despre Mame care au pus la dispozitie gratis resursele de comunicare si creatie, Forfitout- a oferit gratis spatiul necesar colectarii, selectarii donatiilor primite, Petrom- finantare pentru realizarea cuiburilor si a implicarea angajatilor in crosetarea voluntara a seturilor de botosei si caciuli pentru prematuri, Micolino.ro a oferit spatiu online pentru bannere, materiale promotionale si articole care vizau evolutia proiectului. Comunitatea s-a mobilizat din proprie initiativa, a crosetat seturi de caciuli si botosei si au trimis coletele catre Unu si Unu. Fotografii care au oferit servicii profesionale foto.
 
Comunicare
Planul de comunicare:
Canalele de comunicare: blogurile sustinatorilor, websitul Asociatiei si al partenerilor, tv, presa scrisa si online, radio, targuri de copii (Babyexpo si Baby boom), prezenta in comunitatile si creatorilor hand made, mailling, retele sociale, prezenta la Swimathon, flyere, afise, bannere online (gokid.ro, printesaurbana, wham.ro, micolino.ro/blog, totuldespremame.ro, teotrandafir.ro etc.). Tily Niculae, actrita, care pe langa interventiile televizate, postari pe blog, lobby in cadrul evenimentelor, a mobilizat si alti voluntari pentru a realiza un film de prezentare a campaniei http://unusiunu.com/fire-de-dr agoste-maternitatea-filantropi a/ si a atras si mai multi voluntari si donatori in proiect. Intregul proces de comunicare a fost vizbil in peste 80 de aparitii in presa si sute de mentiuni (Like-uri, share-uri) in social media.
 
Web site proiect: http://unusiunu.com

***
Despre Organizator
Asociatia Unu si Unu este prima si singura Asociatie de parinti care apara drepturile copiilor din sarcini multiple si/ sau prematuri si ale familiilor acestora si deruleaza proiecte de sprijinire a bebelusilor si a familiilor acestora, dar si programe de informare si preventie privind nasterile inainte de termen.