Organizator: Asociatia Romana pentru Reciclare RoRec
Sectiunea: Programe
 
Date generale
Perioada in care se deruleaza programul: Oct / 2011 - Aug / 2015
Acoperirea geografica a proiectului: Nationala / Bucuresti si toate judetele Romaniei
 
Organizatiile/ institutiile/ companiile partenere implicate in proiect: 
Parteneri principali: Inspectoratele Scolare din Bucuresti si toate cele 41 de judete Alti parteneri : Comisariate judetene ale Garzii Nationale de Mediu Primarii, Prefecturi, Consilii Judetene Parteneri media nationali: Agentia Nationala de presa AGERPRES Radio Romania Actualitati Radio Romania Regional Antena Satelor Radio 3Net ”Florian Pittis” Ziare.com Ele.ro Parteneri media locali: Sibiu 100% BUZZ de Botosani Radio HIT Iasi Buna ziua Iasi Actualitatea TV Pascani Intermedia TV Suceava

Rezumatul proiectului:  
Aproximativ 70% din substantele toxice care ajung la gropile de gunoi provin de la deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE) aruncate in natura sau depozitate necorespunzator. Stadiul infrastructurii de colectare, nivelul implementarii legislatiei, lipsa de informatie si de educatie in domeniu sunt unele din principalele cauze ale acestui fapt. 

Patrula de Reciclare, cel mai amplu program de educatie de mediu din Romania, a creat, incepand cu lansarea din anul 2011, o comunitate de peste 70.000 de elevi si peste 1.800 de cadre didactice, reprezentand tot atatea unitati de invatamant (gradinite, scoli, licee) care promoveaza colectarea selectiva a deseurilor electrice in Bucuresti si in toate judetele tarii. Prin sute de activitati de informare si proiecte de creatie desfasurate in comunitatile lor, copiii si profesorii lor au informat peste 1.500.000 oameni despre importanta acestui gest si au contribuit pana in prezent la colectarea a peste 750.000 kg de DEEE in Romania!

In anul scolar 2013-2014 echipele din judetele Bihor, Covasna, Sibiu si Valcea au ajutat la indeplinirea obiectivului de colectare a minimum 50g DEEE per locuitor al judetului si au devenit premianti nationali ai editiei. Programul este desfasurat de Asociatia Romana pentru Reciclare RoRec, cu avizul Ministerului Educatiei Nationale si cu sprijinul Inspectoratelor Scolare locale. Pe langa containerele de colectare instalate in scolile participante, RoRec a creat un set de materiale educative si de informare (ghiduri pentru profesori si elevi, afise, fluturasi, semne de carte) distribuite gratuit tuturor participantilor, pe baza carora agentii si profesorii coordonatori promoveaza importanta colectarii selective a DEEE in comunitatile lor prin propriile activitati si proiecte.

Relevanta (context)
Contextul initierii proiectului:
Romania are de recuperat un decalaj ingrijorator in ceea ce priveste colectare selectiva a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE). Legislatia de mediu ne obliga sa colectam 4 kg DEEE/locuitor/anual, iar noi colectam circa 1 kg DEEE/locuitor/an, ceea ce poate duce la declansarea procedurii de infringement si plata unor penalitati severe din bugetul de stat, adica din buzunarul fiecaruia dintre noi. 
Una din principalele surse ale problemei este lipsa de informatie si educatie in domeniu a cetatenilor. Experienta RoRec de lucru cu profesori si tineri voluntari din mediul urban si rural a demonstrat atat nevoia unui demers de educare a populatiei prin intermediul generatiei tinere cat si capacitatea copiilor de a-si influenta pozitiv comunitatile in sensul formarii obiceiului colectarii selective a deseurilor.
 
Scopul si obiectivele:
Sa incurajeze obiceiul colectarii responsabile a deseurilor electrice in Romania;
Sa fie un model de educatie practicat in peste 2.000 de unitati de invatamant din tara
Sa educe peste 100.000 de prescolari si elevi si sa formeze 2.000 de dascali ca ambasadori ai cauzei, in toata tara;
Sa convinga fiecare roman sa predea la reciclare cel putin 50g de deseuri electrice pe editie; 
Sa atinga, pana in septembrie 2015, 1 milion de kg DEEE colectate prin activitatea Patrulelor, in Romania;
Sa mobilizeze cel putin 300 de firme si institutii-Suporteri sa sustina programul pe editie.

Principalele activitati:
La inceputul anului scolar, in gradinitele, scolile si liceele inscrise se formeaza Patrule de Reciclare – echipe de aproximativ 20 de elevi, indrumati de un cadru didactic desemnat ca Profesor Coordonator.

Cu ajutorul materialelor puse la dispozitia lor gratuit de Asociatia RoRec (ghiduri pentru profesori si elevi, containere speciale, afise, fluturasi, obiecte personalizate) copii si tinerii invata despre potentialul de poluare al DEEE, constientizeaza faptul ca reducerea acestui risc depinde de fiecare dintre noi si devin ambasadorii acestui mesaj ecologic in comunitatile lor. 

Pe parcursul editiei, ei initiaza, pe plan local, activitati creative si de informare prin care isi mobilizeaza comunitatile sa colecteze responsabil deseurile de echipamente electrice si electronice pentru a reduce poluarea si pentru a respecta obiectivele cantitative de colectare impuse de normele europene - 4 kilograme/locuitor/anual. Agentii Patrulei de Reciclare devin motorul schimbarii de mentalitate referitoare la reciclare, cu efecte pozitive pe termen lung. 

La finalul editiei se acorda urmatoarele premii locale, in Bucuresti si fiecare judet : pentru cea mai activa patrula locala și pentru cea mai mare cantitate de baterii colectata (87 de premii locale in total).
Premiile nationale (3) se acorda tuturor patrulelor din cele 3 judete care au colectat cele mai mari cantitati de DEEE (peste pragul de 50g DEEE/locuitor). www.patruladereciclare.ro l www.facebook.com/patruladereciclare
 
Beneficiari: 
 
Directi:
• Peste 70.000 prescolari, elevi si tineri (15.200 numai la editia 2014-2015)
• 1.800 cadre didactice (720 la editia 2014-2015)
• Peste 5.000 de companii, institutii si organizatii care au fost informate despre program, din care 150 sustin deja concret programul (350.000 kg DEEE colectate de la Suporteri din martie 2014) 
• Scolile participante in proiect
 
Indirecti: 
- Aproximativ 4.000 de alti dascali si 60.000 de elevi din unitatile de invatamant inscrise la editia 2014-2015;
- 150.000 de cetateni din anturajul apropiat profesorilor si agentilor (familii, prieteni, vecini);
- Inspectoratele scolare judetene si din Bucuresti;
- Suporterii Patrulei (angajati ai organizatiilor locale) – aprox. 200.000 pers;
- alte ONG-uri de protectie a mediului;
- institutii publice din domeniul mediului (Ministerul Mediului, Agentia pentru Protectia Mediului, Garda de Mediu);
- administratie publica locala;
- populatia Romaniei – actiunile Patrulei si acoperirea mediatica a programului vor atinge peste 2.000.000 de romani in editia 2014-2015;
- comunitatile primesc un program coerent de colectare a DEEE;
- Organizatiile (firme, institutii) care isi pot indeplini obligatiile de mediu privind managementul deseurilor.
 
Implicarea beneficiarilor: 
Beneficiarii realizeaza propriile activitati, evenimente, creatii grafice si literare, concursuri prin care informeaza si conving oamenii sa predea DEEE la reciclare;
Profesorii coordonatori sunt implicati in crearea ghidurilor, care includ si creatiile Patrulelor. Activitatea si marturiile lor sunt incluse in articolele, prezentarile, comunicatele si filmele realizate de RoRec;
Profesorii si agentii reprezinta programul la evenimente, dau interviuri, publica articole si editoriale;
Colecteaza date ”de pe teren”, din comunitatile lor, referitor la atitudini si mentalitati;
La finalul fiecarei editii, raspunsurile profesorilor la chestionarul de evaluare ajuta la imbunatatirea urmatoarei editii;
Firmele si institutiile care sunt Suporteri sustin programul prin diseminarea informatiei si casarea deseurilor proprii.
 
Rezultate (eficacitate)
Rezultatele proiectului: 
Din 2011 pâna acum, Patrula:
• A implicat peste 70.000 de prescolari, elevi si liceeni voluntari care au dobandit informatii despre mediu dar si abilitati de organizare, negociere, munca in echipa. Faptul ca au vazut rezultatele influentei lor le-a dat incredere in capacitatea lor de a produce schimbari benefice in comunitati
• A format 1.800 de cadre didactice ca repere ale educatiei de mediu 
• A contribuit la colectarea a peste 750.000 kg de deseuri electrice in Romania
• A informat peste 1.500.000 de oameni si i-a incurajat sa colecteze responsabil aceste deseuri
• A oferit gratuit participantilor (profesori si elevi) materiale tiparite 
• A castigat aproape 40.000 de fani ai paginii de Facebook
• A creat peste 30 de filme despre activitatea elevilor si colectarea DEEE pe canalul YouTube
• A creat un site dedicat programului, cu 56.000 de vizitatori unici in anul 2014 si 120.000 estimati in 2015. Site-ul a fost nominalizat la Webstock, cea mai mare conferinta de social media din România, la categoria ”Proiecte speciale”
• A creat sute de creatii grafice si literare, actiuni de informare din scoala si din comunitate
• A convins 150 de companii si institutii din toata tara sa predea la reciclare peste 350.000 kg DEEE, din martie 2014, ca “Suporteri” ai Patrulei de Reciclare 
• 25% din unitatile de invatamant s-au reinscris la 3 editii consecutive
• Daca impartim cantitatea DEEE raportata la nivel national la numarul agentilor, rezulta o medie de 10 kg DEEE colectate per agent! Agentii Patrulei sunt printre europenii cei mai harnici si mai performanti la acest capitol.
 
Resursele umane implicate:
Full time : Andreea Idriceanu, manager de proiect, Ada Lungu, editor PR, Claudia Geicu si Rodica Toader, consilieri pentru relatia cu profesorii coordonatori, 
Part-time : reprezentantii locali RoRec (40 persoane)
Peste 16.800 de voluntari participanti in program la editia curenta

Voluntarii si implicarea lor:
Voluntarii, profesorii si agentii Patrulei se inscriu la inceputul anului scolar, primesc documentatia necesara, au un portal online dedicat raportarii activitatii si comunicarii cu echipa de proiect, sunt permanent indrumati, monitorizati si ajutati.
La inceputul editiei, fiecare profesor coordonator si agent al Patrulei cu varsta peste 16 ani semneaza un contract de voluntar redactat conform legii voluntariatului. La finalul editiei, in baza raportului de activitate, acestia primesc, de asemenea, un certificat care le ofera recunoasterea si beneficiile corespunzatoare.
 
Responsabilitatile partenerilor:
• Asociatia RoRec – organizator. A creat si implementat programul, coordoneaza comunicarea cu beneficiarii, Suporterii, partenerii. Produce si distribuie materialele tiparite si online, coordoneaza activitatea Patrulelor, asigura demersurile de promovare si PR, ofera premiile
• Inspectoratele scolare judetene – contribuie la comunicarea cu unitatile de invatamant si cadrele didactice in local, la inscrieri si premieri
• Ministerul Educatiei Nationale – acorda avizul programului
• Autoritatile locale – faciliteaza sustin actiunile Patrulelor.
 
Buget: confidential

Contributiile in natura:
Peste 2.000.000 de materiale educative si informative (ghiduri, si semne de carte - cate un exemplar pentru fiecare profesor coordonator si elev inscris, insigne si saci personalizati pentru fiecare agent, fluturasi, afise, semne de carte, bannere, pazii pentru scoli )
215 premii acordate
2.000.000 de ore de voluntariat dedicate de cei 70.000 de agenti si 1800 de profesori pe parcursul celor 4 ani ai programului
Servicii de consultanta permanenta pentru profesori
Servicii de webdesign si mentenanta a site-ului
Servicii de promovare online (retele sociale) si PR
 
Evaluare
Obstacole majore intampinate:
• Obiceiuri nefaste dar inradacinate in comportamentul colectiv (aruncarea bateriilor la gunoi, aruncarea aparatelor electrice pe camp, inertie, nepasare, asteptari de recompense materiale pentru un gest normal, impus de lege, obisnuinta de a pastra deseurile si de a le folosi in alte scopuri)
• Lipsa de implicare a unor autoritati locale
• Lipsa de dotari a unor unitati scolare (computere, conexiune internet)
• Comunitati care nu au acordat importanta si credibilitate initiativelor copiilor
• Prejudecatile care stirbesc credibilitatea profesorilor (considerati de unii oameni prost pregatiti si lipsiti de integritate) si a adolescentilor (considerati rebeli si iresponsabili), care ii fac pe anumiti membri ai comunitatii sa ignore efortul si performantele lor.
 
Lectii invatate: 
• Sa ascultam si sa implicam beneficiarii in dezvoltarea programului 
• Sa fixam obiective ambitioase, ca motivare a performantei
• Sa valorificam autenticitatea mesajelor si creatiilor patrulelor
• Sa oferim posibilitati flexibile de implicare tuturor partenerilor si Suporterilor
• Sa acordam incredere si autoritate profesorilor si tinerilor 
https://www.youtube.com/watc h?v=PLoSaDIbCI
• Sa evaluam si sa analizam cu atentie rezultatele fiecarei editii pentru a o eficientiza pe urmatoarea
• Sa promovam cat de mult posibil exemplele de succes/demne de urmat
• Sa cream instrumente de facilitare a colectarii (ex. Reteaua de colectare RoRec, TelVerde 0800 444 800)
 
Calitatile proiectului:
• CONTINUITATE - Programul a crescut substantial in fiecare an (editia 2011 – 2012: 7 judete; editia 2012-2013: 29 de judete +Bucuresti; editiile 2013-2014 si 2014-2015: toate judetele +Bucuresti)
• Programul ofera o oportunitate de educatie extra-curiculara si sanse egale de performanta copiilor din mediul rural (aproape jumatate din premiantii fiecarei editii provin din sate si comune) si copiilor cu dizabilitati 
• Are rezultate concrete atat in ceea ce priveste cantitatile DEEE colectate cat si cresterea nivelului de informare
• Castigarea premiilor nationale depinde de gradul de implicare a comunitatilor – programul incurajeaza spiritul de solidaritate cu tinerii
• Fiecare unitate de invatamant participanta este si un punct de informare si generare DEEE permanent, activ in comunitate.
 
 
Criterii optionale // Durabilitate
Programul a crescut substantial in fiecare an (editia 2011 – 2012: 7 judete; editia 2012-2013: 29 de judete +Bucuresti; editiile 2013-2014 si 2014-2015: toate judetele +Bucuresti).
Am comunicat intens cu fiecare Inspectorat scolar local pentru a obtine angajamentul lor in calitate de parteneri.
Acordam prioritate sustinerii si consilierii profesorilor coordonatori. Ii incurajam sa se implice si sa devina promotori ai programului - astfel, ei identifica si mobilizeaza resurse pe plan local. Mai mult, ei insisi atrag alti profesori si unitati de invatamant in program.
Pentru a fideliza partenerii si Suporterii, facilitam o legatura puternica intre acestia si Patrule, ii tinem la curent cu activitatea si performantele copiilor, ii facem parte din succesul lor.
Evaluam fiecare etapa cu ajutorul voluntarilor si partenerilor si continuam conform rezulatelor acestei analize.

Comunicare
Planul de comunicare:
Obiectivele de comunicare sunt atragerea profesorilor si agentilor in program si sustinerea impactului activitatilor lor de comunicare, cresterea nivelului de informare si constientizare a nevoii de a colecta selectiv deseurile electrice la nivel nationalsi atragerea Suporterilor pentru Patrula. 
Programul este comunicat printr-un mix eficient de mijloace online (website, retele sociale Facebook si Youtube) si offline : printuri (ghiduri, pazii, afise, fluturasi), relatii cu presa (parteneriate strategice, comunicate, interviuri, editoriale), evenimente (deschideri ale anului scolar, ceremonii de premiere locale si nationale) si direct marketing.
 
Web site program: www.patruladereciclare.ro
 
***
Despre Organizator
Asociația Română pentru Reciclare – RoRec este o organizaţie non-profit, formată de unsprezece dintre cei mai cunoscuţi fabricanţi europeni de aparatură electrocasnică prezenţi pe piaţa din România. Asociația RoRec preia responsabilitatea producătorilor de aparatură electrocasnică şi gestionează toate activităţile necesare colectării, tratării și reciclării deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE), în conformitate cu legislaţia europeană în domeniu.