Organizator:
Fundatia Inima de Copil
Sectiunea: Educatie, Invatamant, Cercetare
 
Date generale
Perioada in care s-a derulat proiectul: Ian / 2014 - Dec / 2014
Programul din care face parte: Programul de imbunatatire a accesului copiilor la educatie, prevenire a abandonului scola r si familial // 2006 - nelimitat
Acoperirea geografica a proiectului: Judeteana // Galati
Organizatiile/ institutiile/ companiile partenere implicate in proiect: BRD Group Societe Generale

Rezumatul proiectului:
Proiectul „ Un sat - Un copil” face parte din programul de imbunatatire a accesului copiilor la educatie si prevenire a abandonului scolar si familial. In construirea si propunerea lui catre sponsorii nostri, Inima de Copil a pornit de la experienta anterioara a organizatiei si intelegerea profunda a problemelor acestor copii care traiesc in familii cu venituri de maxim 180 lei/membru familie/ luna.
Motivele initierii proiectului sunt dificultatile cu care se confrunta copiii din judetul Galati ce vin din familii la limita/ sub pragul saraciei, ceea ce are un impact major asupra calitatii vietii lor si a viitorului lor in procesul educativ, indiferent daca unii dintre acesti copii au un potential si o motivatie exceptionale pentru a excela in scoala. 
 
“Baiatul meu a terminat primul pe scoala in clasa a VIII-a. Dar am sase copii si nu am putut sa il las sa mearga la liceu. A ramas sa ma ajute acasa, cu animalele. Acum ne descurcam ceva mai bine, mai avem ce pune pe masa, si as vrea ca sora lui care e si ea premianta sa mearga mai departe la scoala. Daca ‘om putea sa o sustinem...” – ne spunea un tatic dintr-un sat in care lucram.
 
Si atunci ne-am gandit sa o sustinem... pe ea si pe alti copii ca el si ca ea...
Am initiat in 2014 un program de burse speciale, am selectat si am sustinut 40 de copii din 25 localitati diferite din judet cu rezultate scolare exceptionale, cu scopul declarat de a incuraja fiecare comuna sa propuna cel putin un copil pentru acest program si de a trezi interesul local pentru evolutia acestui copil. 
In anul 2014, cele 40 de burse si costurile proiectului au fost sustinute integral de BRD Groupe Societe Generale.
 
 
Relevanta (context)
Contextul initierii proiectului:
Judetul Galati este unul dintre judetele cu o situatie economica precara. Cu o industrie in declin, cu o lipsa acuta a locurilor de munca si o agricultura de subzistenta, atat in zonele rurale cat si in „insulele” de saracie din orase sau din apropierea lor, copiii sunt drastic limitati in educatia si dezvoltarea lor de conditiile pe care le au.
Proiectul se adreseaza copiiilor clasele I-VIII, aflati in situatii dificile, provenind din familii cu venituri intre 40 – 180 lei/membru familie/luna dar care au rezultate scolare cu medii generale de 9 – 10 si un potential de dezvoltare deosebit si au nevoie de sustinere pentru a continua scoala si a ajunge la liceu. Cei 40 dintre copiii sustinuti cu burse speciale provin din 25 localitati, comune din judet.
 
Scopul si obiectivele:
Scopul: identificarea si sustinerea copiilor cu rezultate scolare foarte bune din scoli/sate unde exista un risc mare de abandon scolar si unde conditiile de sustinere si intretinere a copiilor de catre familii sunt deficitare.
Obiectiv 1 - Identificarea si sustinerea unui numar de 40 de copii din judetul Galati cu rezultate scolare foarte bune, pentru imbunatatirea accesului lor la educatie, prevenirea abandonului scolar si familial si sustinerea potentialului lor.
Obiectiv 2 – Promovarea proiectului catre donatori, companii 
 
Principalele activitati: 
• Identificarea si selectarea localitatilor in care s-a implementat proiectul
• Trimitere solicitari de recomandare copii catre primarii si scoli din fiecare comuna selectata
• Primirea recomandarilor si organizarea anchetelor sociale impreuna cu 1 reprezentant din localitatea respective (asistent social/reprezentant primarie/cadru didactic)
• Selectarea celor 40 de copii din cele 25 de localitati
• Acordarea burselor lunare in cuantum de 50 ron/luna/copil si sprijin material suplimentar prin rechizite, imbracaminte 
• Vizite de monitorizare a situatiei familiale si scolare
• Raportare financiara si narativa a proiectului
 
Beneficiari:
Directi: Beneficiari directi: 40 de copii din familii la limita/sub pragul saraciei dar care aveau rezultate scolare exceptionale, care au beneficiat de burse lunare si sustinere
Indirecti: Beneficiari indirecti: familiile copiilor, cadrele didactice, comunitatea locala
 
Implicarea beneficiarilor:
In timpul discutiilor cu scolile, in procesul de selectare a copiilor s-au organizat si intalniri cu copiii. Am vrut sa identificam la ei o motivatie puternica de a obtine in continuare rezultate scolare foarte bune, de a-si continua educatia mai departe, dupa terminarea scolii generale in satul in care traiesc. Pentru ca numarul de burse era limitat, putem considera ca, prin “interviurile” pe care le-au avut, motivatiile si determinarea copiilor si familiilor au fost factori importanti in decizia acordarii burselor.
Pe parcursul anului am individualizat cat mai mult ajutorul acordat copiilor functie de nevoile lor: rechizite, alimente, imbracaminte, etc. In plus s-a dezvoltat o relatie intre asistentii nostri sociali si copii /familiile lor, cu cadrele didactice, pentru a ne asigura ca exista si suportul moral, de care aveau nevoie.

Rezultate (eficacitate)
Rezultatele proiectului:
Proiectul a sustinut in cursul anului 2014 , 40 de copii din 25 localitati diferite, de la copii din comune mai mari pana la copii din sate uitate de lume din judetul Galati. Acesti copii cu medii generale anuale de peste 9 au primit cu totii pe langa burse, la inceputul anului scolar, rechizite, imbracaminte si mai mult decat atat, dezvoltarea unei legaturi intre copil, familie, cadru didactic si personal al organizatiei. Toate aceastea au fost facute in interesul copilului, incurajand pe de o parte, sustinand moral,material familia pentru dezvoltarea potentialului copilului si devenind un facilitator in comunitati, incercand sa dezvoltam simtul de raspundere al comunitatii pentru a remarca si a sustine astfel de copii.

Pentru multi dintre copii si familii sustinerea a avut un impact major, asa cum ne declarau in numeroase randuri, si a fost de un real folos, chiar daca suma pe care am putut-o aloca/copil/luna in anul 2014 nu o consideram fiecare dintre noi semnificativa. Ea reprezenta insa deseori o crestere cu mai mult de ¼ a venitului mediu lunar/familie, la care s-au adaugat in timp alte donatii in natura.

In plus, cu ocazia Craciunului, datorita implicarii personale a angajatilor BRD, cei 40 de copii au primit un cadou frumos.
Atentia, solidaritatea si grija sunt uneori cel putin la fel de importante ca si banii.
 
Fiind un proiect grassroots, integrat intr-un program pe termen lung al organizatiei, el a contribuit la obiective de termen lung: implinirea potentialului fiecarui copil prin accesul la educatie si schimbarea de mentalitati in comunitate.
 
Resursele umane implicate:
1 asistent social, 1 coordonator program, personal de program
Voluntar i
- Asistenti sociali, Cadre didactice din scoli din comune si localitati din judet unde s-a facut selectia
- Angajati ai BRD Groupe Societe Generale – din departamentul CSR, din sucursala locala care au creat si obtinut aprobarea pentru mecanisme si conventii speciale de derulare a proiectului, angajatii care au pregatit cadourile de Craciun ale copiilor.
 
Voluntarii si implicarea lor:
Pentru selectia copiilor din judet voluntari au fost asistentii sociali, cadre didactice din scoli din comune si localitati din judet. 
La BRD Galati a existat un maxim interes al personalului in derularea proiectului, s-au deschis conturi purtatoare de dobanda, dar cu comision 0 pentru copiii de la burse. S-au creat proceduri speciale de lucru, implementate de toate agentiile din judet. Ana Mihai, angajata BRD Galati, si–a continuat activitatile de voluntariat si dupa intrarea in concediul de maternitate. In plus angajatii BRD Bucuresti au pregatit cadourile de Craciun ale copiilor.
 
Responsabilitatile partenerilor:
„Sansa copiilor prin educatie la o viata mai buna si la o implicare reala in viitor in dezvoltarea comunitatilor lor si a tarii este motivul pentru care BRD sustine copiii in scoala si gradinita, in programe de reinsertia profesionala, a initiat programe de donatii salariale pentru angajatii bancii si s-a implicat in programe de donatii individuale ale persoanelor din comunitate sau clientilor.
Acest proiect desfasurat impreuna cu Inima de Copil ne-a dat ocazia sa reiteram aceste valori si sa le punem in practica inca o data, sperand si investind in sansa fiecarui copil.” Philippe Lhotte, CEO BRD Societe Generale. 
Implicarea BRD a continuat prin discutiile si consultarile periodice pe care le-am avut cu privire la evolutia proiectului si rezultatele lui.

Fundatia Inima de Copil, bazandu-se pe experienta sa de peste 18 ani in servicii sociale, a realizat designul proiectului, planificarea activitatilor, selectia copiilor si sustinerea lor ulterioara, mentinerea legaturii cu familiile, cadrele didactice, comunitatile respective, evaluarea impactului proiectului, raportarea sa narativa si financiara.
 
Buget: 37.000 lei

Contributiile in natura:
Voluntarii din partea comunitatilor locale din fiecare sat si comuna: asistentii sociali din cadrul Primariei
Aproximativ la 15000 lei estimam contravaloarea resurselor materiale folosite: echipamente, transport, donatii alimente, imbracaminte, rechizite, cadouri de Craciun
 
 
Evaluare
Obstacole majore intampinate:
Cu surprindere am constatat ca nu toate comunele din judet – primarii/scoli – pe care le-am contactat explicandu-le proiectul si scopul lui si-au dorit sa ne sprijine si sa colaboreze. Interesul copiilor ramanea pe ultimul plan.
 
Si cele mai frecvente raspunsuri au fost “Noi nu avem copii exceptionali din familii sarace pe care sa ii spriiniti” sau “Suntem foarte ocupati si nu avem timp sa va ajutam sa gasiti acesti copii”.
 
Lectii invatate:
Obstacolele intalnite ne-au spus ca nu toate autoritatile locale menite sa aduca “binele” in comunitatea lor sunt constiente de responsabilitatile si misiunea lor.
 
Si de asemenea, acest lucru a dat deocamdata sansa altor comune, foarte deschise colaborarii, sa aiba mai mult de un copil sustinut prin proiect.
 
In cursul proiectului, am constatat inca o data, daca mai era nevoie, importanta pe termen scurt, mediu si lung a sustinerii tuturor copiilor pentru continuarea educatiei, cu atat mai mult a celor ce nu au posibilitatea dar isi doresc acest lucru. Cu costuri relativ mici ca si proiect, serviciul social a avut si are in continuare in 2015 un impact semnificativ in schimbarea calitatii vietii acestor copii si sansele pe care le va oferi el copiilor pentru viitor.

Calitatile proiectului:
Originalitatea abordarii si aria mare de acoperire – 25 de localitati din judetul Galati
- Impactul “tintit”: nevoia copiilor beneficiari + motivatia lor puternica pentru reusita+alocarea de resurse care sa ii sustina
- Vizeaza pe termen scurt, mediu si lung o implicare din ce in ce mai puternica a comunitatilor in sustinerea copiilor respective – fazele ulterioare ale proiectului – implicarea cadrelor didactice, a scolilor, dezvoltarea relatiei scoala – familie – copil – organizatie si ulterior se urmareste si implicarea financiara a autoritatilor locale/ a comunitatii.
Adreseaza o problema actuala, avand insa si un impact pe termen lung – dezvoltarea, educatia si viitorul acestor copii si a comunitatilor din care fac parte (durabilitate), avand ca si abordare capacitatea de a atrage si ulterior resurse.

Argumentarea inscrierii proiectului in sectiunea
IMPACT
„Ne dorim sa facem ceva pentru acesti copii, nu doar pentru a le imbunatati accesul la educatie sau a preveni abandonul scolar, ci pentru le acorda sanse pentru construirea viitorului lor. Si viitorul lor nu poate fi legat decat de educatie si dezvoltarea la maxim a potentialului lor. Am vrut sa ii motivam, sa ii ajutam sa aiba incredere in ei si sa isi dezvolte acest potential. Sa inceapa si sa continue sa viseze. Sa inteleaga ca cei din jur ii pot ajuta sa isi indeplineasca aceste vise. Fie ca ele ar insemna sa devina un bun electrician, actor ori cercetator.” Anna Burtea, director executiv

Datorita proiectului, in mediul rural, unde abandonul scolar si saracia ating cote alarmante la nivelul judetului Galati, 40 astfel de copii din 25 de localitati, din familii cu venituri de la 40-180 lei/ membru familie/ luna si care au medii generale anuale de 9 – 10, au fost sustinuti in anul 2014 pentru a-si continua educatia.

Proiectul a fost o provocare si pentru comunitatea locala – persoane din primarii, scoli – pentru ca a insemnat implicarea lor voluntara in selectarea copiilor si ulterior in dezvoltarea relatiei copii – familie – scoala – comunitate - organizatie. Dar o data declansat acest mecanism al participarii si implicarii locale, se creaza premisele dezvoltarii unei relatii pe termen lung a noastra si a copiilor si familiior cu comunitatea si implicarii participative in rezolvarea problemelor acestor copii. 

Comunicare
Planul de comunicare:
Comunicarea catre comunitate si parteneri, colaboratori ai organizatiei s-a facut prin intermediul articolelor din newsletterul periodic si site-ul organizatiei.
 
Web site proiect: inimadecopil.ro 
 

***
Despre Organizator
Fundatia Inima de Copil este o organizatie neguvernamentala, non-profit, infiintata in 1996. 
Misiunea principala a organizatiei este de a creste calitatea vietii copiilor si familiilor in dificultate. In cei 18 ani de activitate fundatia a derulat proiecte ce au avut ca beneficiari directi copii ai strazii, copii abandonati si neglijati, copii si tineri cu handicap sever proveniti din centre de plasament, copii cu infectie HIV/ SIDA, tineri care parasesc centrele de plasament, familii sarace.