Dupa mai mult de un an de pregatiri, proiectul BUILD UPON lanseaza o serie de 80 de evenimente europene, care au ca scop reunirea a mai mult de 1000 de organizatii intr-un efort concertat de a reduce emisiile cauzate de cladiri.
 
Emisiile din cladirile existente reprezinta 36% din totalul emisiilor de dioxid de carbon (CO2) ale Uniunii Europene. BUILD UPON doreste sa contribuie la reducerea acestui impact sprijinind guvernele, industria si societatea civila pentru a co-crea strategiile nationale de renovare, planuri pe termen lung ce vizeaza renovarea locuintelor, cladirilor comerciale, publice si private, la standarde ridicate de eficienta energetica. Aceste strategii vor trebuie realizate pana pe data de 30 aprilie 2017, in conformitate cu legislatia UE.
 
Cu o valoare de 2,35 milioane de euro, proiectul este finantat prin programul UE pentru cercetare si inovare Orizont 2020 si este implementat de Consiliile pentru Cladiri Verzi din 13 tari (Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Finlanda, Irlanda, Italia, Letonia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia si Turcia), fiind, totodata, sustinut de Reteaua Regionala Europeana a Consiliului Mondial pentru Cladiri Verzi. 
 
Proiectul va aduce impreuna o gama diversa de organizatii si institutii care vor colabora pentru a gasi solutii pentru renovarea sustenabila a cladirilor, incluzand guverne si autoritati locale, firme de constructii, producatori, furnizori de energie, banci si alte institutii financiare, precum si ONG-uri.
 
Colaborarea dintre toti actorii interesati va avea ca scop agrearea unor strategii nationale solide, care sa contina:
• obiective clare de economisire a energiei;
• initiative de constientizare care sa implice cetatenii tarilor;
• programe care sa pregateasca forta de munca in constructii pentru efectuarea unor renovari de inalta calitate;
• mecanisme financiare, cum ar fi creditele ipotecare si imprumuturile verzi;
• politici publice (ex: imbunatatirea certificatelor de performanta energetica).
 
Monica Ardeleanu, Director Dezvoltare si Politici al Consiliului Roman pentru Cladiri Verzi, a declarat: “Romania este o tara frumoasa, cu oameni frumosi, acum avem nevoie si de cladiri mai frumoase, mai sigure, mai sanatoase, mai confortabile, de calitate superioara, renovate la inalte standarde de eficienta energetica si totodata responsabile fata de mediu, comunitati si planeta. Romania are nevoie de o strategie puternica, insotita de un plan de actiune si un proces de implementare care sa demonstreze ca strategia si obiectivele ei nu doar ne privesc, ci ne si reprezinta. Vom organiza in primavara acestui an o serie de ateliere de lucru in care actorii implicati in renovarea cladirilor vor dezbate barierele economico-financiare si de sensibilizare-constientizare, si vor aprofunda ideile si initiativele care pot contribui la depasirea acestor bariere. Atelierele de lucru “Schimba Romania cu BUILD UPON” vor avea drept rezultat o serie de recomandari pentru autoritatile guvernamentale”.
 
Terri Wills, CEO al Consiliului Mondial pentru Cladiri Verzi, a declarat: "Cladirile existente reprezinta una dintre cele mai mari provocari ale Europei in ceea ce priveste combaterea schimbarilor climatice. Noi putem transforma aceasta provocare intr-o solutie, dar avem nevoie de o revolutie in renovare. BUILD UPON va fi catalizatorul acestei revolutii prin adunarea unui numar fara precedent de actori-cheie, inclusiv guverne, intreprinderi si ONG-uri, intr-o comunitate colaborativa in care acestia vor lucra impreuna pentru a transforma cladirile existente din Europa in cladiri verzi ".

Proiectul BUILD UPON va utiliza doua platforme-cheie pentru a sprijini aceasta colaborare:
 
● RenoWiki – un portal online inovator care permite persoanelor sa incarce initiative existente pe tema renovarii constructiilor din Europa, in scopul de a informa publicul despre cele mai bune practici si initiative de succes. Pana in prezent, exista mai mult de 550 de initiative pe RenoWiki. Printre acestea se numara initiativa Letoniei "Sa locuim intr-un ambient mai calduros", o campanie premiata de constientizare, care a condus la cresterea ratei de izolare termica a locuintelor si "RenoValue", un proiect care vizeaza formarea profesionistilor de evaluare a constructiilor in vederea includerii factorului de eficienta energetica in practicile lor de evaluare. 
 
● O serie de peste 80 evenimente in capitalele si in orasele mari ale celor 13 tari implicate in proiect cu scopul de a consulta si a angaja actorii cheie in ceea ce priveste initiativele ce pot fi incluse in strategiile de renovare (ex: masuri politice, mecanisme de finantare, programe de competenta si initiative de sensibilizare) 
 
 
 
Emilio Miguel Mitre, coordonatorul proiectului BUILD UPON si Directorul Afacerilor Internationale al GBC España, a declarat: "Exista deja sute de initiative privind renovarea constructiilor in Europa, dar ele exista adesea in mod independent una fata de cealalta, cu mijloace limitate de impartasire a informatiilor cu privire la succesul acestora, a celor mai bune practici sau a lectiilor invatate. Acum este timpul sa construim pe aceste fundamente relativ puternice dar dispersate prin combinarea eforturilor noastre si alinierea resurselor pentru obtinerea unui impact colectiv mai mare. Acest efort imens de coordonare este provocarea principala asumata in cadrul proiectului BUILD UPON".

Platforma RenoWiki si un program complet de evenimente sunt disponibile pe website-ul www.buildupon.eu/ro/.
 
***
Reteaua Regionala Europeana al Consiliului Mondial pentru Cladiri Verzi este o comunitate de 25 de Consilii pentru Cladiri Verzi, cinci parteneri regionali, si peste 5.000 de companii membre din intreaga Europa. 
Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi este organizatia care promoveaza eficienta energetica si sustenabilitatea cladirilor pe intreaga durata a ciclului lor de viata.
 
Context
In conformitate cu Directiva Europeana privind eficienta energetica din anul 2012, UE a impus fiecarui stat membru sa stabileasca o "strategie nationala de renovare", o strategie pe termen lung pentru renovarea locuintelor si a cladirilor comerciale la standarde ridicate de eficienta energetica.
 
Aceste strategii au fost prezentate pentru prima data pe data de 30 aprilie 2014, urmand a fi completate cu strategii imbunatatite la fiecare trei ani dupa aceasta data, urmatoarea data fiind 30 aprilie 2017.
 
Directiva Europeana privind eficienta energetica reprezinta o componenta-cheie pentru a indeplini obiectivul UE de obtinere a unei reduceri de 27 la suta al consumului de energie pana in 2030. Aproximativ 35 la suta din cladirile din Uniunea Europeana au o vechime de peste 50 de ani. Imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor ar putea reduce emisiile de CO2 ale UE cu circa 5 la suta.
 
In cadrul conferintei privind schimbarile climatice COP21 de la Paris, din decembrie 2015, Consiliul Mondial pentru Cladiri Verzi si Consiliile sale membre pentru Cladiri Verzi s-au angajat sa obtina o renovarea extinsa pe criterii de eficienta energetica a stocului existent de cladiri, pana in anul 2050. Proiectul BUILD UPON demonstreaza modul in care Consiliile pentru Cladiri Verzi si membrii acestora actioneaza in prezent asupra acestui angajament. 

BUILD UPON a inceput pregatirile in martie 2015, in primul an al proiectului punandu-se accent pe identificarea a peste 1.000 de organizatii care lucreaza in procesul de renovare si a peisajului existent al initiativelor de renovare in Europa. Aceasta lucrare a avut ca rezultat realizarea platformei RenoWiki si crearea unor "harti ale partilor interesate" detaliate pentru fiecare dintre cele 13 tari ale proiectului, precum si pentru UE in ansamblu.
 
Turcia este o tara candidata pentru aderarea in Uniunea Europeana si, prin urmare, nu este obligata sa prezinte o strategie nationala de renovare, dar doreste alinierea la reglementarile UE.
 
Consiliul Mondial pentru Cladiri Verzi invita toate Consiliile sale membre pentru Cladiri Verzi sa se alature lucrarilor acestora privind renovarea cladirilor.
 
Acest proiect a primit finantare de la Orizont 2020 program de cercetare si inovare al Uniunii Europene in conformitate cu acordul de finantare nr 649727. Nota: Responsabilitatea pentru acest continut apartine doar autorilor. Nu reprezinta opinia Uniunii Europene si EASME sau Comisia Europeana nu sunt responsabile pentru orice tip de utilizare a acestui material.