“Atat comunitatea roma cat si comunitatea majoritara din Romania aveau nevoie de un astfel de simbol pentru a se putea reconecta prin prisma empatiei generate de o imensa suferinta umana. Monumentul este in acelasi timp un pas important in reconstruirea memoriei colective a comunitatii rome care are nevoie de simboluri regeneratoare puternice.  Fara o istorie si o memorie comuna nu poate fi gandit un proiect viitor de integrare si dezvoltare a comunitatilor de romi. Povestea pe care o spune acest monument este cea a nevoii de libertate a tuturor fiintelor umane. Este si o marturie a unui trecut intunecat in capcana caruia umanintatea nu are voie sa mai cada”, a declarat Damian Draghici, membru al Parlamentului European si unul dintre initiatorii acestui proiect. 
 
Pe 15 Aprilie 2015, Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care 2 August este recunoscuta ca Ziua memoriala a Holocaustului European al romilor iar anti-gipsismul este vazut ca o atitudine incompatibila cu valorile Uniunii Europene. 
 
“Recunoasterea oficiala de catre Parlamentul European a suferintei romilor din timpul Holocaustului reprezinta incununarea unei lupte sustinute, initiate in urma cu multi ani de regretatul Nicolae Gheorghe, trecut in nefiinta acum doi ani, pe 8 august. Ii comemoram memoria sa si a victimelor rome deportate in Transnistria prin dezvelirea unui monument in curtea Muzeului Culturii Romilor, in cadrul Festivalului Pakivalo”, a precizat Nicoleta Bitu, director executiv al Asociatiei Romano ButiQ. 

Monumentul a fost contruit in jurul simbolului solar al rotii cu douasprezece spite care semnifica un binecunoscut arhetip spiritual rom al Libertatii, ca spatiu si timp in miscare. Aspiratia spre Lumina si Libertate a „rotii istoriei”, valoare consacrata a culturii rome, este similara cu  idealul european al libertatii de circulatie, transnationalismului si  transfrontalieritatii. Lanturile de la baza monumentului semnifica amenintarea captivitatii mentale si fizice, cand intunericul acopera lumina. 
 
La evenimentul de dezvelire a Monumentului Holocaustului Romilor au participat supravietuitori romi ai deportarilor din Transnistria, reprezentanti ai societatii civile rome si nerome, ai mediului academic si oficiali ai statului. Cu totii au subliniat nevoia fondatoare de recunoastere a suferintei de secole a comunitatilor rome ca un pas important in drumul spre dezvoltare. 

“Pentru a putea castiga lupta cu discriminarea pe baze etnice este nevoie sa cream acel cadru de incredere si recunoastere reciproca a valorilor fiecarei comunitati. Cunoasterea trecutului si a istoriei romilor poate fi pentru comunitatea majoritara un puternic instrument in lupta cu stereotipurile. Iar invatarea unor elemente de istorie a romilor trebuie sa inceapa din scoala astfel incat viitoarele generatii sa isi poata fundamenta pe baze solide toleranta si acceptarea diferentei”, a intarit Damian Draghici.  

Monumentul a fost ridicat prin grija lui Damian Draghici, cu sprijinul Fundatiei BRIGHT LIGHT si al Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii – Romani CRISS.