Programul complet: http://cinepolitica.ro/ro/program
Bankwatch Romania va prezenta exemple din eforturile organizatiei de a opri impactele negative de mediu ale investitiilor financiare europene in tari in curs de dezvoltare joi, 30 aprilie, de la 18.00, la Cinema Elvire Popesco. In program - o expozitie foto, proiectii in premiera ale unor filme-ancheta din Ucraina si Tunisia despre batalia unor comunitati locale cu giganti energetici, si o dezbatere interactiva cu invitati din sectorul cooperarii pentru dezvoltare si protectia mediului din Romania. Expozitia foto „Cand praful se asaza”, despre o cariera de minereu de fier ce afecteaza nomazii din Mongolia, poate fi vizitata de la 11.00, in aceeasi zi.
Scriitorul, jurnalistul si filmologul Cristian Tudor Popescu revine la Cinepolitica marti, 28 aprilie, de la 18.30, la Elvire Popesco, cu al treilea episod al conferintei sale de succes despre propaganda si manipulare in cinema, oferind noi exemple spre dezbatere.
Tot marti, de la 17.00, la Elvire Popesco, documentarele de scurtmetraj marca VICE aduc dezvaluiri din Rusia de azi: Potretul unui oligarh rus, Ruleta ruseasca: invazia Ucrainei, Armata fantoma a Rusiei, Arestarea lui Simon Ostrovski. Pe marginea lor se va discuta miercuri, 29 aprilie, de la 18.30, in Frontline Club din Bucuresti.
Luni, 27 aprilie, de la 17.00, la Cinema Elvire Popesco, ONG-ul „Pamanteni” lanseaza campania de strangere de fonduri pentru raniti „Pamanteni pentru Ucraina”. Evenimentul cuprinde: filme documentare de scurtmetraj din seria #Babylon’13 - Cinema of Civil Protest, documentarul Nadia noastra, despre Nadejda Savcenko, pilot ucrainean detinut ilegal pe teritoriul Rusiei, precum si dezbateri, la care vor participa ambasadorul Ucrainei, Teofil Bauer, si alti invitati.
Compania Romania, un experiment aflat la intersectia dintre spectacol, cinematografie, psihologie sociala si accident controlat, isi prezinta una dintre cele mai controversate actiuni intr-o proiectie urmata de dezbatere pe 29 aprilie, de la 19.00, la Dianei 4. Este o productie a colectivului anarho-feminist #norma, format din Andra Popescu, Ioana Paun si Maria Draghici.
Pe 22 septembrie 2013, doua regizoare deplaseaza 50 de tineri furiosi intr-un sat de la marginea Bucurestiului, transpunandu-i in anul 2015, intr-o Romanie care nu mai exista ca stat, ci a devenit o companie privata. Pusi in fata raderii intregului sat, participantii se pozitioneaza fie de partea Companiei Romania, fie impotriva acesteia. Insa sosirea buldozerului destabilizeaza spontan identitatile celor implicati: activistii devin agresori, regizorul devine dictator, actorii boicoteaza productia.
***
Organizat de Asociatia Cultura si Imagine, Festivalul International de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” (UNATC) si de Universitatea Nationala de Arte (UNArte). Evenimentul este finantat de Centrul National al Cinematografiei (CNC).
Parteneri institutionali: Institutul Cultural Roman, Primaria Municipiului Bucuresti, British Council, Institutul Francez, Ambasada Ucrainei la Bucuresti, Institutul Maghiar Bucuresti
Parteneri: Bankwatch Romania, Pamanteni, OpenPolitics, Frontline, Vice
Eveniment sustinut de Europa FM
Parteneri media: Digi24, Zile si Nopti, Mediafax, Gandul, Catavencii, Ziarul Ring, Foreign Policy, Realitatea.net, Ziare.com, Cinemagia, CinemaRx.ro, Ziarul Metropolis, Voxpublica.ro, Contributors.ro, Think Outside the Box, Romaniacurata.ro, Port.ro, Filmreporter.ro, Orasulm.eu, Calendar Evenimente, SocietatesiCultura.ro, Cinefan.ro, AaRC.ro, Politicall, Blogdecinema.ro, Blitz TV
Ne gasiti pe: www.cinepolitica.ro | Facebook: www.facebook.com/cinepolitica.filmfestival