Fondul Colectiv de Creatie se contureaza ca un fond comun de resurse – spatiu de lucru, know-how artistic si de management cultural, resurse financiare, dar si valori si practici comune de lucru – care isi propune sa sustina dezvoltarea de noi spectacole de dans contemporan si noi idei si practici in zona artelor performative. 
 
Primul proiect care se dezvolta in acest context este performance-ul 'Nud de femeie bruneta'. Andreea David lucreaza intr-un spatiu solitar pentru a studia propriul nud, in care singurul observator e ochiul ei critic din viitor, contribuind la o continua auto-compunere a nudului in propria constructie scenica. 
Andreea David este arhitect si performer, cu formare in dans contemporan la Centrul National al Dansului din Bucuresti. Ca performer, a colaborat cu Adriana Gheorghe, Alina Popa, Ingrid Berger Myhre (NO), Doris Uhlich (AT), Thomas Steyaert (BE) si Madalina Dan. 
 
A doua productie sustinuta de Fondul Colectiv de Creatie este spectacolul 'Beauty', dezvoltat de coregrafa Andreea Novac, care face parte din trilogia Beauty-Disgust-Utopia. Cautarile Andreei Novac in realizarea acestui spectacol se indreapta inspre relatia dintre frumusete si arta si tensiunile care caracterizeaza raportul dintre acestea in postmodernism: critica frumusetii, criza frumusetii si  chestionarea conventiilor impuse de cultura vestica asupra frumusetii. 

Andreea Novac este dansator si coregraf. Creeaza, incepand cu 2005, piesele Aici totul e diferit, B-26-Dans, Corp si anti – Corp, Aici, acum, Dance a playful body, Pretend we make you happy, Despre tandrete. 
 
Andreea David si Mihaela Dancs propun pentru cea de-a treia productie, care constituie totdata si prima lor colaborare, explorarea potentialului coregrafic al relatiei performative dintre doi dansatori, relatie construita in timp real. Pentru cele doua, relatia dintre doi dansatori construita in timp real inseamna o permanenta chestionare si negociere a ceea ce inseamna a fi impreuna. 
Mihaela Dancs este coregraf si dansator. Danseaza in Bucuresti, Londra, Timisoara, Venetia, Praga, New York, Cluj, Cork, Viena, Stockholm, Tokyo.
 
Laboratorul de cercetare propune celor interesati de artele performative, performance sau teatrul performativ o serie de 12 intalniri saptamanale (4 aprilie – 27 iunie), care au ca scop descoperirea de catre participanti a propriilor definitii despre performance, prin abordari atat teoretice, cat si practice. Laboratorul ABC Performativ, coordonat de regizorul Raul Coldea, se adreseaza atat practicienilor din artele performative sau vizuale, cat si amatorilor care au un real interes pentru performance si va avea ca finalitate o prezentare publica a cercetarii. Participarea la acest laborator este gratuita, iar cei interesati se pot inscrie trimitand o scrisoare de intentie si o biografie pe adresa proiecte@colectiva.ro, pana la data de 2 aprilie.

Raul Coldea este regizor de teatru. In 2014 realizeaza spectacolul Ce am ales sa uit la Teatru Fix Iasi, iar in 2015 colaboreaza cu spatiul Reactor de creatie si experiment Cluj pentru realizarea spectacolelor Provizoriu si Nu cred ca o sa imi treaca vreodata.
 
Cele trei noi productii din cadrul Fondului Colectiv de Creatie si laboratorul de cercetare ABC Performativ impart in aceasta perioada sala RAP de la etajul doi al Fabricii de Pensule, spatiul care va gazdui si premierele celor trei spectacole.
  
Proiectul este realizat de catre Asociatia Colectiv A in parteneriat cu Centrul National al Dansului si este finantat cu sprijinul Administratiei Fondului National Cultural.
 
Asociatia Colectiv A Cluj este membru fondator al spatiului de arta contemporana Fabrica de Pensule, organizator al festivalului international de artele spectacolului si imagine video Temps d'Images Cluj si coordonator al proiectului comunitar La Terenuri – Spatiu Comun in Manastur.
 
Pentru mai multe detalii: www.colectiva.ro.
 
Oana Hodade // oana.hodade@gmail.com