• Peste 900 de povesti despre diversitatea culturala a minoritatilor autohtone, spuse de romani in bibliotecile publice, au fost adunate prin proiectul Agora Culturala @ Biblioteca Ta
• Echipa formata din dramaturgul Peca Stefan, regizorul Radu Apostol, actritele Mihaela Radescu si Katia Pascariu, arhitectul Gabi Albu, muzicianul Bobo de la Fara Zahar si video designerul Elena Gageanu a transpus aceste povesti intr-un spectacol de teatru
• Piesa de teatru va avea avanpremiera pe 22 februarie, in Bucuresti si va fi itinerata in cele trei judete implicate in proiect: Braila (25 februarie), Sibiu (26 februarie) si Cluj-Napoca (29 februarie)
• Spectacolul va avea premiera oficiala pe 23 si 24 martie, de la 19.00, la Centrul de Teatru Educational Replika
Cu sprijinul partenerilor locali Teatrul Maria Filotti, Sala Lyra, Teatrul Gong, Centrul National al Dansului, Colectiv A si cu suportul Bibliotecilor Judetene, spectacolul de teatru in regia lui Radu Apostol va fi itinerant in orasele Braila, Sibiu si Cluj, in perioada 25-29 februarie.
Textul piesei inspirate de povestile despre minoritati spuse de peste 900 de romani ii apartine unuia dintre cei mai talentati dramaturgi de azi in Romania, Peca Stefan, regia, lui Radu Apostol, iar distributia spectacolului e compusa din doua actrite cunoscute iubitorilor de teatru romanesc: Mihaela Radescu si Katia Pascariu. Scenografia este semnata de arhitectul Gabi Albu, iar muzica, de bine-cunoscutul Bobo Burlacianu de la Fara Zahar, si proiectiile video, de Elena Gageanu.
Realizarea colectiei de peste 900 de povesti digitale spuse de romani despre multiculturalism s-a datorat proiectului Agora Culturala @ Biblioteca Ta, initiat de ANBPR si bibliotecile publice si sustinut prin implicarea partenerilor Asociatia Culturala REPLIKA si Jazzmontor AS Norvegia. Aceste povesti, multe dintre ele cu un potential dramatic deosebit, au devenit sursa de inspiratie pentru realizarea unei piese de teatru originale, care surprinde cele mai relevante aspecte ale peisajului cultural romanesc din perspectiva multietnica.
Cum vorbim despre noi insine? Cum ne exprimam „in cuvintele noastre”? Cum apar traditiile si obiceiurile romanesti azi? Cum vorbim despre ele, ramanand noi insine? In ultimul an, cat timp a fost implementat proiectul Agora Culturala @ Biblioteca Ta, romanii au transpus raspunsurile lor in format digital, raspunsuri care au fost arhivate de bibliotecile din patru judete, remarcabile prin diversitatea lor etnica: Braila, Sibiu, Cluj si Bucuresti.
Programul reprezentatiilor cu spectacolul „In cuvintele tale”:
• Bucuresti: luni, 22 februarie - avanpremiera - , ora 19.00, spectacolul va fi prezentat la Centrul de Teatru Educational Replika (str. Lanariei nr. 23-25, sector 4). Intrarea este libera si se face pe baza de rezervare.
Persoana de contact: Radu Apostol, telefon 0732101860 si email centrulreplika@gmail.com
• Braila: joi, 25 februarie, ora 19.00, spectacolul se va prezenta publicului brailean, la Sala Lyra. Intrarea este libera si se face pe baza de rezervare.
Persoana de contact local: Laura Caplea, telefon 0765240145 si email laura_caplea@bjbraila.ro
• Sibiu: vineri, 26 februarie, ora 18.30, spectacolul se va prezenta publicului sibian, la Teatrul Gong. Intrarea este libera si se face pe baza de rezervare. Persoana de contact local: Dana Rusu, telefon 0740992105 si email dana.parvu@yahoo.com
• Cluj-Napoca: luni, 29 februarie, ora 19.00, spectacolul va fi prezentat publicului clujean, la Fabrica de Pensule, Spatiul RAP. Intrarea este libera si se face pe baza de rezervare. Persoana de contact local: Octavia Hulpoi, telefon 0731013283 si email octavia_hulpoi@yahoo.com
• Bucuresti: miercuri, 23 martie si joi, 24 martie - premiera oficiala - , ora 19.00, spectacolul va fi prezentat la Centrul de Teatru Educational Replika (str. Lanariei nr. 23-25, sector 4). Intrarea este libera si se face pe baza de rezervare.
Persoana de contact: Radu Apostol, telefon 0732101860 si email centrulreplika@gmail.com
„In cuvintele tale”
Text: Peca Stefan
Regia: Radu Apostol; Scenografia: Arh. Gabi Albu; Muzica: Bogdan Burlacianu (aka: Bobo de la Fara Zahar); Video: Elena Gageanu
Cu: Katia Pascariu, Mihaela Radescu
Limita de varsta: 10+
Durata: 1h 10 min
Pentru Doinita, o eleva de 11 ani, moartea surorii mai mici e o suferinta peste care nu reuseste sa treaca. In momentul in care scoala in care invata Doinita este selectata sa reprezinte Romania la Targul Educational International Lumea ca o scoala, din Oslo, Norvegia, 2016, atat mama cat si profesorii percep aceasta participare ca pe o sansa pentru ca Doinita sa uite de sora ei. Copiilor li se cere sa creeze compuneri cu tema „Romania in cuvintele tale”. In timpul sedintei cu parintii, se constata ca cei mai multi copii nu cunosc traditiile si obiceiurile la romani, dar, in schimb, au foarte multa imaginatie si creativitate. Doinita ii bulverseaza pe toti prin compunerea ei. Mama si directoarea scolii concep o noua compunere pe care i-o dau Doinitei sa o invete ca sa o poata prezenta la Oslo. Doinita reuseste prin aceasta compunere sa se impace cu ideea mortii surorii ei. Fictiunea devine „compunerea” si recompunerea realitatii dureroase a pierderii afective, pe care o fetita o modeleaza cu propria ei imaginatie. Cand „cuvintele ei” scotocesc printre amintiri dragi si leaga firele memoriei, lumea este mai suportabila.
***
Despre proiect
Proiectul „Agora Culturala @ Biblioteca Ta” este o initiativa a ANBPR, finantata prin Granturile SEE 2009-2014, Programul PA17/RO13 Promovarea diversitatii in cultura si arta in cadrul patrimoniului cultural european (www.fonduri-diversitate.ro) in Romania. Valoarea totala a finantarii este de 200.369 euro, din care 180.331 euro reprezinta finantarea din Granturi SEE, iar 20.036 euro reprezinta cuantumul de cofinantare.
Despre ANBPR
ANBPR este cea mai reprezentativa asociatie profesionala a bibliotecarilor si bibliotecilor publice din Romania, preocupata de bunastarea si performantele profesionale ale membrilor sai, de evolutia domeniului cultural national, si de emanciparea de substanta a comunitatilor. Pornind de la principiile de baza ale muncii asociative - solidaritate, coeziune, angajare sociala si competitivitate – ANBPR pledeaza pentru revigorarea statutului si misiunii bibliotecarului in societate, pentru sustinerea educatiei culturale de calitate si a diversitatii in cultura.