ZIUA UNIVERSALĂ A IEI este un eveniment inițiat de Comunitatea La Blouse Roumaine în anul 2013, căreia i s-au alăturat în ultimii 4 ani numeroase comunități românești din țară și din diaspora.
Chiar din 2013, Școala de Joacă s-a alăturat acestui eveniment, organizând acțiuni pentru copii și lucrând, alături de La Blouse Roumaine, la difuzare ideii și interconectarea comunităților care sărbătoresc ZIUA UNIVERSLĂ A IEI pe 24 iunie. În acest cadru, Școala de Joacă a propus : tradiții, povestite, jocuri și basme românești pentru copii. Au fost alături, la Ziua IEI, majoritatea județelor din România și peste 26 de țări de pe 4 continente care s-au inspirat și din acțiunile Școlii de Joacă și au inițiat evenimente similare și sincrone în localitățile lor.
În anul 2017, cu recomandarea La Blouse Roumaine, se alătură la ZIUA UNIVERSALĂ A IEI și Școala de la Piscu, un ONG care lucrează din anul 2007, la Piscu, un vechi sat de olari, realizând proiecte de revalorificare a patrimoniului cultural al satului și de promovare a patrimoniului cultural național, în special către publicul școlar și tânăr. Ca o recunoaștere și încurajare a acțiunilor culturale organizate, satul Piscu a primit recent titulatura de Sat Cultural al României pentru anul 2017.
Școala de la Piscu împreuna cu Școala de Joacă, în parteneriat cu Primaria Ciolpani sub umbrela La Blouse Roumaine, ducem povestea mai departe, de la Piscu, pe 24 iunie 2017. Evenimentul se va desfășura în cadrul programului Piscu – Sat Cultural al României 2017, chiar pe locul unde se va ridica, în curând, Muzeul Oalelor de Pisc.
La Piscu, evenimentul va fi amplu, pe mai multe planuri: expoziție, cercetare etnografică, ateliere pentru copii, târg de produse de meșteșug locale, teatru, muzică de taraf. Acțiunile sunt co-finanțate de Primăria Ciolpani.
Sâmbătă, 24 iunie începând cu orele 16.00, vă așteptăm cu mic cu mare la Piscu, să sărbătorim împreună ZIUA UNIVERSALĂ A IEI și odată cu aceasta Sânzienele și Nașterea Sf.Ioan Botezătorul.
De ce ne adunăm? - să ne bucurăm de frumusețea IEI și să intrăm în acea stare sărbătoarească pe care ne-o aduce IA - să privim II vechi de la Piscu și din alte colțuri ale țării - să antrenăm copiii în privitul, lucratul, înțelesul IEI și a altor meșteșuguri tradiționale - să fim astfel alături de toți românii din țară și din diaspora care se bucură de ZIUA IEI și își amintesc de rădăcinile lor. - să încurajăm echipa de cercetători și etnografi care pregătesc dosarul IEI pentru UNESCO - să contribuim prin donații la construcția Muzeului Oalelor de Pisc
Orele 16.30 - Punem piatra de temelie pentru Muzeul Oalelor de Pisc.
Expoziție: - II vechi de la Piscu și din alte zone ale țării
Ateliere pentru copii - orele 17.30-20.30: - Cusături tradiționale românești - Povești din calendar și coronițe de Sânziene cu Iulia Iordan - Jocuri românești cu Şcoala de Joacă - Olărit, fierărie și linogravură după IE cu Scoala de la Piscu
Teatru de păpuși „Vasilache și Mărioara” cu Liviu Berehoi – orele 16.45
Târg: - Oale de Piscu, lucrate în 2017: Ion Coman și Constantin Sotir - Ceramică, figurine și cărți despre patrimoniul cultural românesc: Scoala de la Piscu - Atelierul lui Bogdan: orfevrărie, demonstrație de filigran - Alte produse locale
Muzică: - Formația Trei Parale – de la orele 17.45 - Taraful lui Caliu din Clejani - de la orele 18.45
Și alte surprize.
Unde: Str. Câmpului nr.45 B, la Troița olarilor / Muzeul Oalelor de Pisc Orele: 16.00 - 22.00 Intrarea libera!
Sunt foarte binevenite donațiile participanților, care vor fi folosite integral pentru lucrări de construcție la Muzeul Oalelor de Pisc. Vă mulțumim!
Organizatori: Scoala de la Piscu împreună cu Şcoala de Joacă Parteneri: Primaria Ciolpani, Muzeul Național al Țăranului Român, Clubul Țăranului.